Η έλλειψη εργατικών χεριών πονοκέφαλος για τους παραγωγούς σε Ροδόπη και Ξάνθη

Αντιμέτωποι με το πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών βρίσκονται για μια ακόμη φορά οι παραγωγοί της Ροδόπης και της Ξάνθης.

Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική στιγμή, καθώς οι εργασίες συγκομιδής είτε βρίσκονται σε εξέλιξη, είτε δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει σε πολλές δυναμικές καλλιέργειες της περιοχής.

«Κάποια παρέμβαση θα πρέπει να γίνει», δηλώνουν καλλιεργητές γης και κρούουν τον καμπανάκι κινδύνου να μείνει φέτος ο κόπος τους στα αζήτητα, ακριβώς επειδή δεν μπόρεσαν να τον συλλέξουν. Ο τρύγος, η συγκομιδή της βρώσιμης ελιάς, το βαμβάκι, (όπου είναι μονόδρομος η συλλογή με το χέρι), ο ηλιόσπορος, το μάζεμα των φρούτων κ.α. “Μια σειρά εργασίες της υπαίθρου, που χωρίς χέρια δεν γίνεται…”, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν.

Η μετανάστευση πολλών κατοίκων της περιοχής στο εξωτερικό για εργασία δημιούργησε την έλλειψη, κάτι που αποτυπώνεται ήδη από το ξεκίνημα της φετινής καλλιεργητικής χρονιάς. Παρά το δελεαστικό μεροκάματο των 40 ευρώ, όπως λένε, που φαίνεται διατεθειμένοι να πληρώσουν για οκτώ ώρες εργασία συν το εργόσημο, είναι αναγκασμένοι να επισκέπτονται και γειτονικούς Νομούς, για την αναζήτηση χεριών ικανών σε πρώτη φάση να κάνουν τη συλλογή των προϊόντων τους και εν συνεχεία τη διαλογή τους, όπου χρειάζεται.
Έκκληση, μιλώντας στο ertnews.gr, κάνουν οι ιδιοκτήτες γης – καλλιεργητές στους άνεργους της περιοχής ή σε ανθρώπους ικανούς να δουλέψουν, να εργαστούν καθοδηγούμενοι από τους ίδιους αποκτώντας έτσι και γνώση και εμπειρία πέρα από το ίδιο το μεροκάματο.

Ενθαρρυντικό «σημάδι» στον ορίζοντα το ενδιαφέρον που σημειώνεται στο εξωτερικό για προϊόντα που παράγει ο τόπος. «Πάντα είναι εφικτός ο στόχος του εξωτερικού καθώς υπάρχει η ποιότητα, εκείνο που απαιτείται είναι η συσκευασία δηλαδή το «δέσιμο» της ποιότητας με την εμφάνιση», σημειώνουν οι πιο έμπειροι στο χώρο τονίζοντας ότι είναι λυπηρό να «χυθεί τώρα η καρδάρα με το γάλα» στο κλείσιμο της καλλιεργητικής χρονιάς την πιο κρίσιμη ώρα της συλλογής της παραγωγής.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος