Ι.Χρυσουλάκης: Η Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού στο πλευρό των Ομογενών

Στα αναλυτικά προγράμματα σπουδών και τη διδασκαλία της Ελληνικής ως γλώσσας πολιτισμικής κληρονομιάς και στην Ομογένεια των ΗΠΑ, αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Ιωάννης Χρυσουλάκης, από την Κομοτηνή όπου βρέθηκε με αφορμή την υπογραφή του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας μεταξύ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής και του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

«Η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών είναι ο κεντρικός πυλώνας της προώθησης της εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό και παράλληλα συνδετικός κρίκος και σημείο αναφοράς με το απόδημο ελληνισμό» ,είπε ο κος Χρυσουλάκης. Παράλληλα, σημείωσε ότι «έχει αναλάβει να προωθεί και να προβάλει στην Ομογένεια πρωτοβουλίες και δράσεις οι οποίες ενισχύουν την πολιτισμική ταυτότητα των Ελλήνων της Διασποράς». Στο πλαίσιο αυτό έθεσε στη διάθεση της προσπάθειας το ευρύτατο δίκτυο των επαφών της Γενικής Γραμματείας και τα Γραφεία της Δημόσιας Διπλωματίας των ΗΠΑ, με στόχο την άρτια προβολή και την όσο το δυνατόν καλύτερη προώθηση των εγχειριδίων που έχουν αναπτυχθεί από το ΔΠΘ.

Ο κος Χρυσουλάκης αναφέρθηκε και σε μια ακόμη πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας, η οποία, όπως είπε, συνδυάζεται με την προσπάθεια του Πανεπιστήμιου, στην ψηφιακή πλατφόρμα. Πλατφόρμα προσβάσιμη σε αγγλόφωνους ομογενείς και όχι μόνο, που χρησιμοποιείται και ως εργαλείο στα σχολεία που υπάγονται στην Αρχιεπισκοπή. Επίσης αναφέρθηκε στον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο λέγοντας πως τα καλά λόγια αποτελούν μια αντανάκλαση της αδιατάρακτης προσφοράς του προς το ποίμνιο του, αλλά και του πολυδιάστατου έργου του.
«Έχοντας εξ αρχής θέση εαυτόν στην υπηρεσία των συνανθρώπων του αφοσιώθηκε με απαράμιλλο ζήλο στα καθήκοντα του επιστρατεύοντας τις γνώσεις και την ευαισθησία του, κουβαλώντας στους ώμους τους τις μνήμες ολόκληρων κοινοτήτων. Όπου εκλήθη να υπηρετήσει, αναγνώρισε το καθήκον ως ύψιστο χρέος από τον αγώνα του για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και την θρησκευτική ελευθερία σε διεθνές επίπεδο μέχρι και την προβολή της ελληνικής παιδείας και της ελληνικής κληρονομιάς σε ξένα εκπαιδευτικά ιδρύματα, αλλά και τη σύσφιξη των ιερών δεσμών της Αρχιεπισκοπής και του ποιμνίου της με τη μητέρα πατρίδα», είπε, επισημαίνοντας την καλλιέργεια εκκλησιαστικών σχέσεων με τους ετερόδοξους με τους οποίους η Εκκλησία βρίσκεται σε διάλογο” και καταλήγοντας με τη σημείωση ότι «η Ομογένεια έχει αγκαλιάσει τον Αρχιεπίσκοπο».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος