Η χωροθέτηση των αιολικών πάρκων συζητήθηκε ξανά στο Περιφερειακό Συμβούλιο αν.Μ.Θ.

Για μια ακόμη φορά το θέμα των ανεμογεννητριών απασχόλησε τη συνεδρίαση του Π.Σ. αν.Μ.Θ., με τους περιφερειακούς συμβούλους να ζητούν τον ορισμό πλαισίου για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων όταν συζητήθηκε η γνωμοδότηση επί της χωροθέτησης ενός ακόμη αιολικού πάρκου σε περιοχή του Δήμου Αρριανών, καθώς με ψήφους 19 κατά έναντι 18 υπέρ, η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων απορρίφθηκε από το ΠΣ.

«Δεν είμαστε κατά των ανεμογεννητριών, αλλά κατά των ανεμογεννητριών που είναι δίπλα στους οικισμούς» δήλωσε ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας», κος Κώστας Κατσιμίγας.

«Έως πότε το Π.Σ. θα υπηρετεί τα επιχειρηματικά συμφέροντα; Τι αποτέλεσμα έχει στην τσέπη του λάου; Πόσο φθηνά πληρώνει το ρεύμα; Ποιος κερδίζει;» αναρωτήθηκε ο κος Συμεωνίδης με αφορμή την έγκριση των μελετών από το Π/Σ στην αν.Μ.Θ.. «Είναι στις αρμοδιότητες του συλλογικού οργάνου, οφείλουμε να υπακούμε στους νόμους και να τους εφαρμόζουμε» απάντησε ο πρόεδρος του Π/Σ αν.Μ.Θ., κος Χρήστος Παπαθεοδώρου.

«Είμαστε αντίθετοι την ψήφιση αυτών των μελετών» ανέφερε ο περιφερειακός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, κος Στεφανίδης, προσθέτοντας ότι «η περιοχή μας μετατρέπεται σε μια απέραντη μπαταρία, σε έναν υπερ-συσσωρευτή χωρίς κανένα κέρδος για τον λαό», καταγγέλλοντας μάλιστα ότι «πολιτικά στελέχη παλαιότερα και νυν της περιφέρειας λειτουργούν ως χρυσοθήρες, μπαίνουν ως μεσολαβητές για ιδιωτικές εταιρείες, βρίσκουν εκτάσεις και αποκομίζουν ίδια οφέλη». Η καταγγελία του προκάλεσε αντιδράσεις, με περιφερειακούς συμβούλους να ζητούν εξηγήσεις. Εξηγήσεις ζήτησε και ο περιφερειάρχης αν.Μ.Θ., Χρήστος Μέτιος, καλώντας τον να μιλήσει με συγκεκριμένα στοιχεία για να μη δημιουργούνται εντυπώσεις. «Κάντε μια έρευνα στις δημόσιες υπηρεσίες που διαχειρίζονται τέτοιες εκτάσεις και θα βγάλετε τα συμπεράσματά σας» απάντησε ο κος Στεφανίδης.

«Να δούμε τι θέλει η περιφέρειά μας και μετά να προχωρήσουμε σε εγκρίσεις» σημείωσε ο κος Μαρκόπουλος προσθέτοντας ότι οι σποραδικές εκτιμήσεις και εγκρίσεις είναι λανθασμένη τακτική.
Επιτακτική χαρακτήρισε την ανάγκη για νέο σχεδιασμό χωροθέτησης για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών ο περιφερειακός σύμβουλος Ροδόπης Μ. Ταπατζάς σημειώνοντας ότι «η χλωρίδα και η πανίδα, τα ορειβατικά μονοπάτια θα χαθούν κάτω από το βάρος τέτοιων παρεμβάσεων» προσθέτοντας ότι οι εγκαταστάσεις εξυπηρετούν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων. «Είμαστε υπέρ της ‘πράσινης’ ανάπτυξης» ανέφερε ο κος Χ. Τοψίδης, επικεφαλής της “Περιφερειακής Σύνθεσης”, ζητώντας από την περιφερειακή αρχή να φέρει στην επόμενη συνεδρίαση την ψήφιση ενός χωροταξικού για να γνωρίζουν, όπως είπε, οι επιχειρηματίες πού μπορούν να δημιουργήσουν τέτοιου είδους πάρκα. «Υπάρχουν επιχειρηματίες οι οποίοι δεν μπορούν να μας περιμένουν» αντέτεινε ο αντιπεριφερειάρχης κος Ζιμπίδης, σημειώνοντας πως η ευθύνη βαραίνει την πολιτεία.

«Η ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας δίνει την άδεια παραγωγής πολύ πριν αποφασίσουμε εμείς» σημείωσε ο κος Κώστας Κατσιμίγας, προσθέτοντας ότι διαχρονικά η στρατηγική ανήκει στην πολιτεία.
Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης.

(φωτογραφία αρχείου)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος