Ι. Αλμπανίδου: Οι «Φιλοτέχνες» με θεμέλια τον εθελοντισμό

Αλληλέγγυοι στους ανθρώπους που δοκιμάζονται, αλλά και δραστήριοι στο χώρο του πολιτισμού, της δημιουργίας και της παράδοσης οι “Φιλοτέχνες” της Κομοτηνής. «Οι πράξεις της αλληλεγγύης πρέπει να γίνονται σιωπηλά και να μην φαίνονται πολύ προς τα έξω», δήλωσε η πρόεδρος του Συλλόγου, η Ιωάννα Αλμπανίδου.

«Όλοι, ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια, δίνουμε τον προσωπικό μας και τον συλλογικό μας αγώνα με την ομάδα στην Στέγη Πολιτισμού», σημείωσε φιλοξενούμενη στο στούντιο της ΕΡΤ Κομοτηνής. Όπως είπε: «Ήμασταν έτοιμοι στη φετινή παρέλαση να παρουσιάσουμε φορεσιές από την ευρύτερη περιοχή της Θράκης. Δεν πειράζει, προέχει το κοινό καλό και γι αυτό η αναβολή».

Φέτος οι “Φιλοτέχνες” λειτουργούν τμήματα, παραδοσιακής χορωδίας ενηλίκων, παιδικό ζωγραφικής, πλεκτικής, Κεντήματος, ένα νέο τμήμα φέτος με χειροποίητο κόσμημα και φυσικά τα χορευτικά τμήματα με latin χορούς, αλλά και τμήματα εκμάθησης χορών της παράδοσης.

«Μέχρι στιγμής αυτά τα Τμήματα δημιουργήθηκαν με βάση τις αγάπες του κόσμου κι αυτό μας εκπλήσσει πολύ ευχάριστα γιατί βλέπουμε ότι ο κόσμος καθημερινά επικοινωνεί μαζί μας. Έχουμε αρκετές εγγραφές, ίσως, υπάρχει πλέον μεγάλη ανάγκη να συνεχίσει ο κόσμος να έχει κάτι που τον ευχαριστεί, μια – δύο ώρες την εβδομάδα ευχάριστης δημιουργίας γι αυτό και εμείς προχωράμε στη δημιουργία αυτών των Τμημάτων. Από πέρσι το καλοκαίρι δημιουργήθηκε και Τμήμα Θεατρικής Ομάδας, προχωρήσαμε στο γύρισμα μιας ταινίας με τίτλο την Πολιτιστική μας Κληρονομιά, η οποία είχε 10.000 προβολές και απέσπασε θετικά σχόλια», ανέφερε η κα Αλμπανίδου .

Παράλληλα, σημείωσε ότι είναι ένα θεατρικό τμήμα με βάσει τη Θρακιώτικη διάλεκτο, ξεχωριστά θα λειτουργεί το τμήμα Παραδοσιακού χορού. «Υπάρχει μια σκέψη , αν όλα πάνε καλά και αρχίσουν να λειτουργούν, να γίνουν και κάποιες θεματικές ενότητες αφιερώματα σε περιοχές της Θράκης, όπως στην Ανατολική Ρωμυλία, όπου θα εμβαθύνουμε περισσότερο διότι κι εμείς καθημερινά μαθαίνουμε κάτι νέο, όπως είναι: τα ήθη, τα έθιμα, τα δρώμενα, όλη η πολιτιστική μας κληρονομιά, οι συνήθειες των προγόνων, τα τραγούδια, οι μελωδίες, οι χοροί. Ελπίζουμε να τα καταφέρουμε και να τα λειτουργήσουμε» είπε.

Η κα Αλμπανίδου στάθηκε στις «καλές συνεργασίες» σήμα κατατεθέν του Συλλόγου προσθέτοντας ότι: «Έχουν να δώσουν πολλά όμορφα πράγματα». Στην Καπναποθήκη, στο 2ο όροφο, με τις αίθουσες να έχουν τη διαρρύθμισή τους με βάση τα νέα δεδομένα, με τους κανόνες να τηρούνται πιστά: θερμομέτρηση, αντισηπτικά και μάσκες. «Δυστυχώς όμως κάθε εβδομάδα αλλάζουν τα δεδομένα και προσπαθούμε να προσαρμοστούμε γι αυτό και αυτά τα νέα τμήματα, τα πιο ευέλικτα κάποια ξεκίνησαν, κάποια ξεκινάνε άμεσα», σημείωσε.

Όσον αφορά στα τμήματα εκμάθησης χορού, εκεί υπάρχει ακόμη αναμονή, καθώς παραδοσιακός χορός με δύο μέτρα απόσταση είναι δύσκολο να διδαχθεί. «Ελπίζω να μπορέσουμε να συνεχίσουμε όπως αγαπάμε και όπως ξέρουμε», ευχήθηκε προσθέτοντας: «Σεβόμαστε την κατάσταση που επικρατεί, έχουν χαθεί άνθρωποι. Λέμε ότι δεν πειράζει να το καθυστερήσουμε λίγο, ότι προέχει η ανθρώπινη ζωή».

Μην παραλείποντας να αναφερθεί με αγάπη στη Ροδόπη μιλώντας για μια «ευλογημένη περιοχή, με άξιους και δραστήριους ανθρώπους. Με θεμέλια τον εθελοντισμό χτίζουμε βήμα βήμα, προσωπικά, δειλά αλλά και αισιόδοξα με την αγάπη του κόσμου». 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος