Η 4η Γιορτή της Πίτας στην Αλεξανδρούπολη

Στον αστερισμό της πίτας κινήθηκε το απόγευμα της Κυριακής στην Αλεξανδρούπολη, με την 4η γιορτή Πίτας και με 400 συμμετοχές, όχι μόνο από την Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, αλλά και από άλλες περιοχές, όπως των Σερρών και της Θεσσαλονίκης.

Αν και λίγο πριν από την γιορτή έβρεξε αρκετά στην Αλεξανδρούπολη και πολλοί φοβήθηκαν πως δεν θα γίνει η γιορτή, ο καιρός αν και δεν αφαίρεσε το βροχερό του προσωπείο, ωστόσο είχε καλά ανοίγματα και επέτρεψε να γίνει η γιορτή στο εύρος που είχε σχεδιασθεί.

Η 4η Γιορτή της Πίτας στην Αλεξανδρούπολη

Η επιτροπή αποτελούνταν από 8 διακεκριμένους Αρχιμάγειρες, ενώ ξεχωριστές ήταν οι πίτες που έφερναν οι συμμετέχουσες, ακόμα και με όμορφες ιδέες παρουσίασης της πίτας. Ανάμεσά τους και 10 ανδρικές παρουσίες, όπως ο Παύλος Αηδονόπουλος τρουφοκυνηγός-τρουφοσυλλέκτες, ο οποίος με την τρουφόπιτα και μανιταρόπιτα του είχε κερδίσει και το πρώτο βραβείο πριν 4 χρόνια.

Η επιτροπή βαθμολογούσε και την τελική εμφάνιση της πίτας, τη γεύση και φυσικά το φύλλο, παραδοσιακό και χωριάτικο.

Χωρίστηκαν σε ομάδες και δοκίμασαν τις πίτες, ανέδειξαν τις 10 που πήγαν στον τελικό και την πρώτη κυρία που πήρε και το βραβείο Κιοσσέ Λαμπρινή από το Διδυμότειχο, η οποία βραβεύθηκε για δύο πίτες που έφτιαξε.

Η 4η Γιορτή της Πίτας στην Αλεξανδρούπολη

Ο κόσμος που συγκεντρώθηκε ήταν κοντά στα 1.500-2000 άτομα όλων των ηλικιών, παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες και μάλιστα δεν έφευγε ακόμη και όταν έβρεχε, καθώς οι μυρωδιές από τις πεντανόστιμες πίτες τους κρατούσε.

Η πίτα είναι ένα χαρακτηριστικό έδεσμα από την αρχαιότητα ακόμα και όπως τόνισε η έχουσα την αρχική  ιδέα και αρμόδια αντιδήμαρχος, Ελένη Ιντζεπελίδου, είναι κάτι που δεν χάνεται μεταξύ των γενεών, αλλά μεταφέρεται από τη μάνα στην κόρη, την γιαγιά στα εγγόνια κ.α. Στόχος είναι η ανάδειξη της παραδοσιακή τοπικής γαστρονομίας, η οποία θα πρέπει να αποτελέσει βασικό στοιχείο και του τομέα του τουρισμού και να ενσωματωθούν τοπικές συνταγές και φαγητά, αλλά και τοπικά προϊόντα στα μενού των Εστιατορίων και των Ξενοδοχείων.

Χορηγός επικοινωνίας ήταν η ΕΡΤ Νέας Ορεστιάδας και  ΕΡΤ Κομοτηνής.  Οι προϊστάμενες των Σταθμών, Μαρία Μανάκα και Ειρήνη Τσακίρη αντίστοιχα ήταν με τις πίτες που έφτιαξαν οι ίδιες ανά χείρας, πλιγουρόπιτα και κολοκυθοτυρόπιτα.

Την παρουσίαση έκανε ο γνωστός ηθοποιός, Τόνυ Δημητρίου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος