Γυναίκες πίσω από τους πάγκους… μιλούν στην ΕΡΤ Κομοτηνής

Απλώνουν, τοποθετούν, τακτοποιούν κι υποδέχονται πρώτες τον κόσμο. Έτοιμες να δώσουν απαντήσεις, να λύσουν απορίες, να διαπραγματευτούν καλύτερες τιμές, να κάνουν υπομονή περισσότερη, αν χρειαστεί, από τους άνδρες συναδέλφους τους. Γυναίκες πίσω από τους πάγκους. Εμπόρισσες και πωλήτριες μαζί, διαπραγματεύτριες, αλλά και νοικοκυρές που μόλις τελειώσουν με τη λαϊκή κι επιστρέψουν σπίτι ένας άλλος “αγώνας” τις περιμένει.

Γυναίκες πίσω από τους πάγκους σε ένα κατεξοχήν δύσκολο, πολύ δύσκολο, χώρο. Είκοσι χρόνια στις λαϊκές αγορές με δικό της πάγκο η κα Μίνα. «Δεν θα ήθελα η κόρη μου να κάνει αυτή τη δουλειά» δήλωσε στο www.ertnews.gr και στάθηκε στις δυσκολίες του χώρου της, που υπηρετεί με υπομονή, εργατικότητα και χαμόγελο. «Όταν ξεκίνησα δεν είχα άλλη επιλογή. Οπότε αναγκαστικά βρέθηκα να κάνω μια δουλειά δύσκολη. Με τον καιρό, όμως, συνήθισα» είπε και μίλησε για τις καιρικές συνθήκες, το κρύο του χειμώνα, τη ζέστη του καλοκαιριού, τη βροχή που ακυρώνει το μεροκάματο.

Σταθερή, διαχρονικά, και η δυσκολία της φορολογίας. «Δουλεύουμε για την εφορεία» είπε ακούγοντας μια πελάτισσα που στέκεται στον πάγκο της να της ζητά “μια καλύτερη τιμή”. «Η επαφή με τον κόσμο δίνει χαρά, είναι στιγμές , όμως, που «δοκιμάζει» αντοχές και υπομονή» παραδέχεται.

Γυναίκες πίσω από τους πάγκους… μιλούν στην ΕΡΤ ΚομοτηνήςΠιο εκεί ο πάγκος της κας Μανάνας . Είκοσι οχτώ χρόνια στο χώρο. «Όταν ξεκίνησα οικονομικά πηγαίναμε καλύτερα» ανέφερε στο www.ertnews.gr και αφήνοντας στην άκρη για λίγο το εμπόρευμά περιέγραψε μια δουλειά «θηρίο» λέγοντας πως: «Οι δυσκολίες είναι πολλές». Οι καιρικές συνθήκες, ο κόσμος, «και το κυριότερο», όπως είπε, «τα μειωμένα έσοδα».

Μιλούν με σεβασμό για την προσπάθεια των συναδέλφων τους. Ίδιες αγωνίες. Κοινές προσπάθειες. Ξεχωριστά ταμεία. Μεγάλο το άγχος όταν τα έσοδα δεν φθάνουν. «Μένω στη δουλειά ίσα ίσα για την ασφάλειά μου, για να μπορέσω να βγω στη σύνταξη» σημείωσε τρεις πάγκους πιο κάτω η κα Αριστέα. Όλες τους βρίσκουν βοήθεια από τους άνδρες συναδέλφους τους αν τύχει και χρειαστεί και όπως λένε. «Παντού, σε όλους τους χώρους, υπάρχουν και σκληροί άνθρωποι». Όσον αφορά στις συμβουλές που δίνουν στις νεότερες; «Αν αγαπάνε αυτό που κάνουν, τότε να μείνουν. Αν όχι, να ψάξουν αυτό που αγαπάνε. Κυρίως να μην το βάζουν κάτω».

Όταν και οι τελευταίοι πελάτες αποχωρούν, ο πάγκος πρέπει να αδειάσει. Το εμπόρευμα τακτοποιημένα να μπει στις κούτες. Δουλειά που γίνεται επιδέξια, με σβελτάδα, παρά την κούραση και με τη σκέψη στη δουλειά που πάντα περιμένει στο σπίτι μια γυναίκα εργαζόμενη, όπως εκείνες. «Η δουλειά ποτέ δεν τελειώνει για τη γυναίκα» είπε η κα Μελέκ, παραγωγός με δικό της πάγκο. Δύσκολος χώρος; Τη ρωτήσαμε. «Όλοι οι χώροι έχουν τις δυσκολίες μας, αλλά ο δικός μας περισσότερες » παραδέχτηκε βάζοντας στο αυτοκίνητο το απούλητο εμπόρευμα.

Μια δουλειά που θρέφει τις ίδιες και τις οικογένειές τους, η δουλειά πίσω από το πάγκο. Με τον ιδρώτα να κυλά στο πρόσωπο των γυναικών και το βλέμμα να «πέφτει» ήδη στην επόμενη λαϊκή.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος