Γρατινή: Η ζωή στο χωριό…

Γρατινή: Η ζωή στο χωριό…
Η κα Χρυσούλα Κραβαρείτου

“Πάντα κοιτάζουμε να κάνουμε οικονομία. Περιορίσαμε τα έξοδα μας για το ντύσιμο και το φαγητό, αλλά και τις εξόδους. Κακά τα ψέματα, τα χρόνια της κρίσης πολλά άλλαξαν στις ζωές των Ελλήνων» δηλώνει η κα Χρυσούλα Κραβαρείτου. Την συναντήσαμε έξω από ένα super market κρατώντας τις αγορές της στα χέρια, περιμένοντας πώς και πώς την αδερφή της για να επιστρέψουν μαζί στο χωριό.

Γρατινή: Η ζωή στο χωριό…«Δεν αντέχεται για πολύ η πόλη» δηλώνει και σημειώνει πώς ακολουθεί το πρόγραμμα των εγγονών, σε πάρκα και παιδικές χαρές, προσπαθώντας να φανεί χρήσιμη στα παιδιά. «Όπου χρειαστεί, είμαστε δίπλα τους» σημειώνει και μοιράζεται μαζί μας πως η χαρά της πια είναι να μαγειρεύει τις Κυριακές που έρχονται τα παιδιά. Να «γεμίζει» το σπίτι. «Εμείς μένουμε στο χωριό. Το καλοκαίρι ζωντανεύει, δυστυχώς το χωριό μας έχει αδειάσει. Ήμασταν πιο πολύ κόσμος παλιά, αλλά ευτυχώς έρχονται τις Κυριακές, τις γιορτές, τα καλοκαίρια κι έτσι έχουμε ζωντάνια και πάλι.»

Γρατινή: Η ζωή στο χωριό…Όπως λέει η κα Κραβαρείτου υπάρχει νιάσιμο για το χωριό, αλλά δεν το επιλέγουν για να μείνουν πια. «Είναι που δεν τους αρέσει και πολύ η δουλειά στα χωράφια, στην κτηνοτροφία. Εμείς κρατάμε τα χωριά, όσο μπορούμε . Βέβαια οι περισσότεροι είναι μεγαλύτεροι από εμάς στην ηλικία, εκεί γύρω στα 70. Υπάρχουν και κάποιοι λίγοι νέοι, αλλά το σκηνικό δεν αλλάζει. Δύο τρία ζευγάρια που παντρεύτηκαν τώρα μένουν στο χωριό, ύστερα είναι κάποια ζευγάρια εκεί γύρω στα σαράντα, η δική μας η ηλικία και η ηλικία των γονιών μας. « Άδειασε» το χωριό μας.» δηλώνει προβληματισμένη και σημειώνει με εμφανή λύπη «Δεν βλέπω να γυρίζουν οι νέοι στο χωριό. Με τόση κρίση κι όμως την πόλη δεν την αφήνουν. Έχουν τις διασκεδάσεις τους, τις επιλογές τους, τις δουλειές τους, τα παιδιά, τα φροντιστήρια, τις δραστηριότητες που έχει κάθε παιδί».

Γρατινή: Η ζωή στο χωριό…« Πρέπει να δημιουργηθεί ένα κατάλληλο πλαίσιο για να αναζωογονηθούν τα χωριά της Ροδόπης.» παρατηρούμε συμφωνεί και προσθέτει «Δεν έχει σχολεία, από εκεί ξεκινούν όλα. Όταν είσαι στο χωριό η γυναίκα θα πρέπει οπωσδήποτε να οδηγεί για να μπορέσει να εξυπηρετήσει τα παιδιά της και να καλύψει τις ανάγκες της οικογένειας.»
Φώτο: Η κα Χρυσούλα Κραβαρείτου –Στιγμιότυπα από το χωριό της Γρατινής ρεπορτάζ-κείμενο- φωτογραφίες: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος