Γιάννης Μπακογιάννης, εναερίτης: «Λάθος δεν συγχωρείται. Το πρώτο λάθος που θα κάνεις στον αέρα είναι και το τελευταίο»

Ο Γιάννης Μπακογιάννης στα 57 του χρόνια σήμερα είναι ένας από τους πέντε εναερίτες της ΕΡΤ. Ο ίδιος εργάζεται από το 1989 και συνεχίζει ακόμη και σήμερα, 31 χρόνια μετά, να ανεβαίνει πολύ ψηλά διασφαλίζοντας έτσι το σήμα της ΕΡΤ να πηγαίνει παντού.

Γιάννης Μπακογιάννης, εναερίτης: «Λάθος δεν συγχωρείται. Το πρώτο λάθος που θα κάνεις στον αέρα είναι και το τελευταίο»
Η προσοχή στη δουλειά και το χαμόγελο στα χείλη για τον κ. Μπακογιάννη μόνιμη συντροφιά

«Η ΕΡΤ ζητούσε αναρριχητές με ειδικότητα ή μηχανολόγους ή ηλεκτρολόγους, ήταν τότε εποχές δύσκολες, έψαχνα για δουλειά και έτσι αναγκαστικά επέλεξα αυτό το επάγγελμα» μας είπε. Μόλις είχε κατέβει από μια κεραία ύψους 112 μέτρων. Τότε δεν ήξερα τι ακριβώς σημαίνει να κάνει κανείς αυτή τη δουλειά. Στην πορεία όμως κι εγώ και οι συνάδελφοί μου έμαθα πώς είναι , παρακολουθήσαμε σεμινάρια και πιστοποιήσεις και εδώ και 31 χρόνια η δουλειά μας είναι αυτή. Ανεξαρτήτου καιρού ή ο,τι άλλο συμβαίνει. Χιόνια, κρύο, αέρας, εμείς θα πρέπει να είμαστε στο βουνό για να δίνουμε λύσεις στα κατά τόπους προβλήματα που υπάρχουν» δηλώνει και παίρνοντας τις απαραίτητες ανάσες από μια ακόμη αναρρίχηση σημειώνει ότι το μεγαλύτερο ύψος που έχει ανέβει είναι 238 μέτρα και είναι στον Μπογιάτη, στην Αθήνα.
«Οι κεραίες μας έχουν ύψους από 15 μέχρι τα 238 μέτρα. Συνήθως «παίζουμε» στα 27 με 45 για την τηλεόραση και στα ραδιόφωνα γύρω στα 100 μέτρα» εξηγεί και στο ερώτημα «τι είναι αυτό που προσέχει πάντα;» απαντά χωρίς δεύτερη σκέψη: « Προσέχουμε να είμαστε υγιείς. Το μυαλό μας να είναι καθαρό και προσέχουμε το κάθε λάθος, γιατί λάθος δεν συγχωρείται. Το πρώτο λάθος που θα κάνεις στον αέρα είναι και το τελευταίο.»

Γιάννης Μπακογιάννης, εναερίτης: «Λάθος δεν συγχωρείται. Το πρώτο λάθος που θα κάνεις στον αέρα είναι και το τελευταίο»
Με τον τεχνικό της ΕΡΤ Κομοτηνής, κ. Καραγεωργίου Γιώργο

Στις μεγάλες κεραίες και στα μεγάλα ύψη η δουλειά που τον περιμένει είναι η σήμανση για φωτισμό αεροπλοΐας, για τα αεροπλάνα και ό,τι είναι στον αέρα. Σε όλα τα άλλα, με πιο χαμηλούς ιστούς είναι τα συστήματα ακτινοβολίας. Συνολικά 150 αναμεταδότες σε όλη την Ελλάδα, με την κάλυψη να αγγίζει το 98% της ελληνικής επικράτειας. « Προσπαθούμε και το πιο απομακρυσμένο χωριό με ένα ή κανένα κάτοικο, να υπάρχει εικόνα και ήχος.»

Γιάννης Μπακογιάννης, εναερίτης: «Λάθος δεν συγχωρείται. Το πρώτο λάθος που θα κάνεις στον αέρα είναι και το τελευταίο»
Ο κος Μπακογιάννης

Όπως τονίζει ο κος Μπακογιάνης είναι πολύ βασικό ο κάθε κάτοικος να μπορεί να βλέπει και να ακούει ΕΡΤ. «Όλοι πληρώνουμε,εγώ είμαι στο σπίτι μου πληρώνω και βλέπω, μπορεί κάποιοι άλλοι που είναι στα σπίτια τους, να πληρώνουν και να μην βλέπουν ΕΡΤ, οπότε παρεμβαίνουμε και επιδιορθώνουμε τη ζημιά. Εμείς προσφέρουμε ένα κοινωνικό έργο γι αυτό λέγεται και ΕΡΤ ΑΕ , ανεξαρτήτου καιρού και ανεξαρτήτως συνθηκών θα πρέπει να φτάνει η εικόνα και ο ήχος παντού, στα σπίτια του κάθε συμπολίτη μας.»

Όταν ξεκίνησε την εργασία στην ΕΡΤ ήταν είκοσι περίπου οι εναερίτες. «Σήμερα δυστυχώς έχουμε φτάσει πέντε για όλη την Ελλάδα. Καταλαβαίνετε… πέντε συνολικά για 150 κεραίες σε όλη την Ελλάδα» λέει κι αποκαλύπτει τα μέτρα που ο ίδιος παίρνει. «Προσπαθώ να είναι το μυαλό μου καθαρό. Να μην σκέφτομαι αρνητικά. Να σκέφτομαι πάντα θετικά. Και αφήνω το μυαλό μου να περιπλανιέται στον αέρα.» Δόξα το Θεό» λέω «τελείωσε μια ακόμη μέρα δύσκολη και είμαστε καλά».»

«Μεροκάματο του τρόμου»; Τον ρωτάμε και προσθέτουμε «σαν τον ακροβάτη». «Ναι, σαν τον ακροβάτη. Έχουμε αγαπήσει τόσο πολύ τη δουλειά μας. Μας αρέσει που προσφέρουμε ένα κοινωνικό έργο κι αισθανόμαστε ότι κάτι προσφέρουμε στο κοινωνικό σύνολο» λέει και φορώντας τον κατάλληλο εξοπλισμό φροντίζει να επιστρέψει στα ύψη του.
Φώτο: Ο κος Γιάννης Μπακογιάννης ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος