Γιάννης Γκαράνης, δήμαρχος Κομοτηνής:Ελάτε να γιορτάσουμε αντάμα, έτσι όπως αρμόζει σε έναν ελεύθερο λαό

«Μια μέρα γιορτής κατά την οποία ο δήμος Κομοτηνής κήρυξε την έναρξη των εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 100 χρόνων της ελευθερίας του. 100 χρόνια δύσκολα, αλλά ταυτόχρονα όμορφα και δημιουργικά» αυτό ανέφερε στην αρχή της χθεσινοβραδινής ομιλίας του ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης μιλώντας στην εκδήλωση της επίσης παρουσίασης του σήματος για τους εορτασμούς των 100 χρόνων.

«100 χρόνια αγώνων και προσπαθειών για να στεριώσει η ελευθερία και η προκοπή του τόπου μας. Όλοι μαζί αρμονικά και ειρηνικά σφυρηλατήσαμε την πρόοδο της Θράκης μας και του δήμου μας. Όλοι μαζί άρχοντες και λαός πορευτήκαμε με σύμπνοια και με οράματα. Οράματα για μια πατρίδα ελεύθερη , μια πατρίδα οικονομικά και αναπτυξιακά δυνατή και θωρακισμένη. Μια πατρίδα που θα στηρίζεται στην ιστορία της, που θα παίρνει δύναμη και κουράγιο από τα διδάγματα των αγωνιστικών διαδρομών των προγόνων μας και θα προχωράει με έμπνευση και με δυναμισμό στο παρόν, αλλά και προς το ελπιδοφόρο μέλλον. Ένα μέλλον στεριωμένο στην ιστορική μνήμη και στην αυτογνωσία.» ανέφερε ο κος Γκαράνης.

Γιορτές μνήμης, χαράς, ιστορίας
Παράλληλα, αναφερόμενος στους εορτασμούς σημείωσε πως ο δήμος Κομοτηνής αποφάσισε να γιορτάσει πανηγυρικά την επέτειο της συμπλήρωσης των 100 αυτών χρόνων με: χορούς, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, συνέδρια, ημερίδες , αφιερώματα, αλλά και με την έκδοση λευκώματος, επετειακού γραμματοσήμου και την ανέγερση μνημείου. Εκδηλώσεις οι οποίες θα πραγματοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. «Η συμβολική αυτή συμπλήρωση των 100 χρόνων θέλω να γίνει αφορμή για να ξαναθυμηθούμε όλα όσα μας έφεραν εδώ. Όλα όσα μας επιτρέπουν να ονειρευόμαστε και να ατενίζουμε ένα καλύτερο αύριο. Όλα όσα μας ενώνουν και μας χαρακτηρίζουν ως τόπο» ανέφερε ο κος Γκαράνης υποσχόμενος οι γιορτές αυτές να είναι γιορτές της πόλης και των ανθρώπων της. “Δράσεις συνέργειας. Μαζί, δήμος, φορείς και ενεργοί πολίτες οραματιζόμαστε, σχεδιάζουμε και θα υλοποιήσουμε τις γιορτές μας. Γιορτές μνήμης, χαράς, ιστορίας.»

Γιάννης Γκαράνης, δήμαρχος Κομοτηνής:Ελάτε να γιορτάσουμε αντάμα, έτσι όπως αρμόζει σε έναν ελεύθερο λαόΣτον χαιρετισμό του ο δήμαρχος έκανε ειδική αναφορά στο δημιουργό του σήματος, τον κ. Γιάννη Γκαράνη σημειώνοντας πως: «Με έμβλημα μας, το σήμα που τόσο συγκινητικά εμπνεύστηκε και φιλοτέχνησε ο Κομοτηναίος, ο αγαπητός μας ο Γιώργος Παπαλεξάνδρου και τον ευχαριστούμε από καρδιάς, βλέπουμε την ιστορία μας, το παρελθόν αλλά και το παρόν και αναγνωρίζουμε την Κομοτηνή μας, την Κομοτηνή της συνύπαρξης, της διαφορετικότητας, της ιστορίας, αλλά και του μέλλοντος.»
Ο κος Γκαράνης απηύθυνε κάλεσμα στους Κομοτηναίους, στους ενεργούς πολίτες, στους συλλόγους και στους φορείς να το υιοθετήσουν και να αποτίσουν έτσι συλλογικά φόρο τιμής στους προγόνους, «σ’ αυτούς που αγωνίστηκαν στο διάβα των χρόνων για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι και για να ενσωματωθούμε στον εθνικό κορμό 100 χρόνια τώρα.» ανέφερε για να προσθέσει «Μνήμη, ιστορία, εθνική αυτογνωσία, χαρά και πανηγυρικοί εορτασμοί θα είναι το πλαίσιο της επετείου.»

Σύμφωνα με τον κο Γκαράνη, το αμέσως επόμενο διάστημα θα δημιουργηθεί μια ξεχωριστή ιστοσελίδα όπου θα ανακοινώνονται κάθε μήνα οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις. Αρχή στις 25 Φεβρουαρίου με την φύτεψη 100 πλάτανων αφιερωμένα στην επέτειο. Τα 98 θα φυτευτούν στις αυλές των σχολείων και δύο στην αυλή της Τσανακλείου. Και η συνέχεια δίνεται στις 28 Μαρτίου όπου οι Ηπειρώτες, οι Σαρακατσάνοι, οι Καππαδόκες και οι Θράκες δίνουν τα χέρια σε έναν χορό αφιερωμένο στη μνήμη των προγόνων. «Κύκλοι ιστορίας, κύκλοι χορού και περηφάνιας» θα είναι ο τίτλος της εκδήλωσης που θα φιλοξενηθεί στο Μέγαρο Μουσικής. «Ελάτε να γιορτάσουμε αντάμα έτσι όπως αρμόζει σε έναν ελεύθερο λαό.» κατέληξε ο κος Γκαράνης.
Φώτο: Γιάννης Γκαράνης ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφίες-video:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος