Για πρώτη φορά, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, με απόφαση του Περιφερειάρχη, Χριστόδουλου Τοψίδη, ενισχύει υφιστάμενες και νέες επιχειρήσεις Κοινωνικής-Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο.), μέσω του Προγράμματος «Ανατολική Μακεδονία-Θράκη 2021-2027».
Ο προϋπολογισμός της σχετικής Πρόσκλησης η οποία έφερε τον τίτλο «ESO4.1.στ: Δράσεις στήριξης υφιστάμενων και νέων επιχειρήσεων Κ.ΑΛ.Ο. στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη συμπεριλαμβανομένων ενεργειών υποστήριξης/συμβουλευτικής/mentoring για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά τους», ανήλθε στο ποσό των 2 εκατομμυρίων ευρώ, χρηματοδότηση που αφορά στο 100% των επιλέξιμων δαπανών, ενώ παράλληλα προβλέπεται και η κάλυψη πρόσθετων άμεσων και έμμεσων δαπανών, μέσω απλοποιημένου κόστους, σε ποσοστό 40% επί του επιλέξιμου μισθολογικού κόστους, με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.
Σκοπός της ενέργειας είναι η στήριξη των υπαρχόντων θέσεων εργασίας και η δημιουργία νέων. Ειδικότερα, ενισχύονται 25 επιχειρήσεις Κ.ΑΛ.Ο., δημιουργούνται περισσότερες από σαράντα νέες θέσεις εργασίας, και διατηρούνται δεκάδες υφιστάμενες. Πρόκειται για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε τομείς όπως η βιώσιμη γεωργία, η μεταποίηση, ο τουρισμός, οι πολιτιστικές δράσεις, η εκπαίδευση, η ψηφιακή οικονομία, η πληροφορική, και οι υπηρεσίες υγείας, ψυχικής υποστήριξης και κοινωνικής φροντίδας.

Σε ειδική εκδήλωση όπου παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της Πρόσκλησης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης, Επιχειρηματικότητας, Καινοτομίας και Κοινωνικής Οικονομίας, Αλέξανδρος Ιωσηφίδης, σημείωσε: «Η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία αποτελεί βασικό άξονα της αναπτυξιακής πολιτικής της διοίκησής μας με στόχο μια ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσημο και χωρίς αποκλεισμούς. Με την ειδική Πρόσκληση για τις Κ.ΑΛ.Ο. δεν στηρίζουμε απλώς τις κοινωνικές επιχειρήσεις,αλλά τους δίνουμε πραγματικά τη δυνατότητα να σταθούν στα πόδια τους, να λειτουργήσουν βιώσιμα και να αναπτυχθούν. Σε μια εποχή που οι άνθρωποι της Περιφέρειάς μας αναζητούν διέξοδο και δημιουργικές προοπτικές στον τόπο τους, οι κοινωνικές επιχειρήσεις προσφέρουν το κατάλληλο πλαίσιο για να αναδείξουν τις δεξιότητές τους, αξιοποιώντας τοπικούς πόρους στην αγροδιατροφή, στον τουρισμό και στον πολιτισμό».
Εξάλλου η πρωτοβουλία εντάσσεται σε μια συνολική στρατηγική που στοχεύει στην ενίσχυση της νεανικής και γυναικείας επιχειρηματικότητας, καθώς και στην προώθηση της εργασιακής ένταξης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Όπως υπογράμμισε ο κ. Ιωσηφίδης, «ενισχύουμε έμπρακτα τη γυναικεία συμμετοχή στην οικονομία, δίνοντας εργαλεία σε γυναίκες να ηγηθούν συλλογικών σχημάτων που παράγουν αξία. Επιπλέον, οι φορείς Κ.ΑΛ.Ο. αποτελούν το «ανάχωμα» στην κοινωνική περιθωριοποίηση, δίνοντας δεύτερες ευκαιρίες στην εργασία και προωθώντας την εργασιακή ένταξη συμπολιτών μας που συχνά η παραδοσιακή αγορά προσπερνά».

Από την πλευρά του ο Προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Προγράμματος «Ανατολική Μακεδονία-Θράκη 2021-2027», Παναγιώτης Κουδουμάκης, ανέφερε: «Είμαστε εδώ ως ουσιαστικός συνεργάτης των κοινωνικών επιχειρήσεων, για να διασφαλίσουμε ότι κάθε διαθέσιμο εργαλείο αξιοποιείται με τον πιο αποδοτικό και βιώσιμο τρόπο. Μέσα από τη δικτύωση, τη συνεργασία και τη συνεχή τεχνική υποστήριξη, μπορούμε να ενισχύσουμε τη δυναμική των φορέων Κ.ΑΛ.Ο., να δημιουργήσουμε συνέργειες και να πετύχουμε πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα για την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή στην Περιφέρειά μας».
Κατά κοινή ομολογία, δε, των εκπροσώπων των επιχειρήσεων Κ.ΑΛ.Ο. που παρέστησαν, μέσω της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας τους δίνεται η ευκαιρία να ενισχύσουν τη δραστηριότητά τους, να ξεπεράσουν τις οικονομικές δυσκολίες και να συμβάλουν στην τοπική ανάπτυξη. Όπως επεσήμαναν χαρακτηριστικά, «η ενίσχυση της Κοινωνικής Οικονομίας δεν αφορά μόνο τις επιχειρήσεις, αλλά και την κοινωνία συνολικά», και απέδωσαν τα εύσημα στη διοίκηση της Περιφέρειας ΑΜ-Θ για την έκδοση της συγκεκριμένης Πρόσκλησης, «που αποτελεί ένα θετικό βήμα για τη βιωσιμότητα των κοινωνικών επιχειρήσεων της περιοχής και ανοίγει τον δρόμο για περισσότερες πρωτοβουλίες στο μέλλον», όπως τόνισαν.



Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος