Γ. Πλειός: Έχουμε πάρα πολύ δρόμο μέχρι να εμπεδώσουμε ως πολίτες τη Χάρτα των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

Γιγαντώνονται οι προσφυγικές ροές, δύο εκατομμύρια σχεδόν λόγω του πολέμου στην Ουκρανία τι είδους δεδομένα δημιουργεί στην ΕΕ; Το ερώτημα αυτό θέσαμε στον κο Γιώργο Πλειό, καθηγητή του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ. Μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» (9-3-2022) αφού εξήγησε πως μεγάλα μεταναστευτικά ρεύματα στην Ευρώπη καταγράφονται από το Νότο με τρεις πύλες εισόδου: Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα, η οποία δέχεται και το μεγάλο κύμα από τη Μέση Ανατολή, και από την Ουκρανία απάντησε πως: «Δύο εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν ξεσπιτωθεί, είναι πρόσφυγες και ψάχνουν να βρουν μια οδό διαφυγής και οι περισσότεροι εξ αυτών κατευθύνονται στο Δυτικό Τμήμα της χώρας πιστεύοντας, ότι δεν θα επιτεθεί η Ρωσία εκεί».

Όπως είπε ο κος Πλειός «Για τα επόμενα αρκετά χρόνια η Ευρώπη θα συνεχίσει να έχει προσφυγικά ρεύματα και αυτά θα αλλάξουν και την Ευρώπη, υπάρχουν τεράστιοι πληθυσμοί που μετακινούνται λόγω πολέμου και κλιματικής αλλαγής» είπε.
Σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχουν πρόσφυγες λόγω των πολέμων, των βίαιων αναταραχών, των συγκρούσεων κ.α. «Δεν μπορούμε να κάνουμε διακρίσεις μεταξύ των προσφύγων» σημείωσε ο κος Πλειός και ανέφερε ότι: « Έχουν καταλάβει όλοι ότι μπορεί να έρθουν πρόσφυγες από περιοχές που δεν μπορούμε να το φανταστούμε ή να γίνουμε εμείς οι ίδιοι πρόσφυγες». Σε αυτό το σημείο έσπευσε να επισημάνει ότι αυτοί οι πρόσφυγες χρειάζονται περίθαλψη. «Είναι θετικό ότι η ΕΕ στην περίπτωση αυτή απαντά θετικά. Το κάνει για δικούς της λόγους, είναι θετικό, (όμως), που περιθάλπει και βοηθά αυτούς τους ανθρώπους».
Αφού επεσήμανε ότι στην Ελλάδα ακόμη δεν έχουν έρθει πάρα πολλοί από αυτούς που έχουν φύγει από την Ουκρανία και δεν έχουν έρθει και πάρα πολλοί και από τους Έλληνες Ομογενείς προέβλεψε ότι οι περισσότεροι θα κατευθυνθούν εκεί όπου έχουν γνωστούς. «Οι περισσότεροι προς την Πολωνία, στη Γερμανία κ.α. διότι νιώθουν μεγαλύτερη εγγύτητα, έχουν κοινές πολιτιστικές παραδόσεις. Υποθέτω ότι η πλειονότητα θα κατευθυνθεί προς τα εκεί, αλλά είναι πολύτιμη η εμπειρία της χώρας μας στη διαχείριση προσφυγικών ροών» είπε.
Σύμφωνα με τον κο Πλειό αυτό που έγινε κατανοητό σε πάρα πολλούς είναι πως η στάση μας απέναντι στους πρόσφυγες δεν καθορίζεται από τη Χάρτα των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αλλά από τις πολιτικές και πολιτιστικές μας προκαταλήψεις. «Τώρα επειδή η Δύση είναι με την Ουκρανία βλέπουμε θετικά τους πρόσφυγες, δεν συνέβη το ίδιο με τους πρόσφυγες από τη Συρία. Δυστυχώς έχουμε πάρα πολύ δρόμο μέχρι να εμπεδώσουμε ως πολίτες τη Χάρτα των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου» παρατήρησε ο κος Πλειός.
Σημείωσε δε χαρακτηριστικά ότι: «Δεχόμαστε τους λευκούς, αλλά ενοχλούμαστε με την έλευση των μαύρων. Όταν εμείς πάμε στη Δυτική Ευρώπη και μας βλέπουν εκείνοι λίγο μελαψούς ενοχλούμαστε που μας βλέπουν ενοχλητικά. Όπως συνέβη με παράδειγμα πολιτικού στην Ελλάδα που σημείωσε αναφερόμενος στους Ουκρανούς πρόσφυγες «αυτοί είναι δικοί μας, ξανθοί, ψηλοί , γαλανομάτες», αυτός τους θεωρεί δικούς του, αυτοί τον θεωρούν δικό τους; το λέω αστειευόμενος για να καταλάβουμε τα όρια των προκαταλήψεων» προτρέποντας να μην βιαζόμαστε να έχουμε ρατσιστικές προκαταλήψεις «γιατί», όπως είπε, « θα το βρούμε μπροστά μας».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος