Γ. Πατλάκας: Μαθαίνουν και προφυλάσσονται από μεταδιδόμενα νοσήματα οι κτηνοτρόφοι της Ροδόπης

Μαθαίνουν και προφυλάσσονται οι κτηνοτρόφοι της Ροδόπης στηριζόμενοι στην προσωπική τούς εμπειρία και γνώση περισσότερο και λιγότερο -σχεδόν καθόλου- σε επιμορφωτικά σεμινάρια, καθώς δεν πραγματοποιούνται τα τελευταία πολλά χρόνια.Τουλάχιστον αυτό δείχνουν οι επισκέψεις τους στις δημόσιες δομές υγείας της περιοχής με τα περιστατικά νόσησης τούς που σχετίζονται με μολυσμένα ζώα να είναι ολοένα και πιο σπάνια, όχι, όμως, και να έχουν εκλείψει τελείως.

«Υπάρχουν, αλλά σε μικρότερο βαθμό σε σχέση με πριν μερικά χρόνια» δήλωσε στο www.ertnews.gr ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής και διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας, ο κο Γιώργος Πατλάκας και σημείωσε ότι «είναι μεγάλη η βελτίωση σε σχέση με πριν δέκα χρόνια».

Ο μελιταίος πυρετός ή βρουκέλλωση για παράδειγμα που εκδηλώνεται είτε με οξεία, είτε με σταδιακή εκδήλωση πυρετού, με εφιδρώσεις και μυαλγίες και μεταφέρεται στον κτηνοτρόφο μέσω του γάλακτος από μολυσμένο ζώο να απαντάται πια όχι πολύ συχνά, όπως συνέβαινε πριν δέκα χρόνια.

Γ. Πατλάκας: Μαθαίνουν και προφυλάσσονται από μεταδιδόμενα νοσήματα οι κτηνοτρόφοι της Ροδόπης«Έχει βελτιωθεί πολύ η εικόνα, οι κτηνοτρόφοι γνωρίζουν τους κινδύνους που ελλοχεύουν στη δουλειά τους και το υγειονομικό προσωπικό της περιοχής έχει τη γνώση της άμεσης διάγνωσης και της χορήγησης της σωστής θεραπείας» σημειώνει ο κος Πατλάκας. Προσθέτοντας πως άμεση είναι η διάγνωση και η αντιμετώπιση – θεραπεία και στα περιστατικά μελιταίου πυρετού και σε αυτά που σχετίζονται με τσιμπήματα τσιμπουριών.
Πάντως ρόλο στην βελτιωμένη εικόνα, στα λιγότερα δηλαδή περιστατικά που νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο της Κομοτηνής σε σχέση με πριν δέκα χρόνια, έχει παίξει και η μείωση του ζωικού κεφαλαίου στη Ροδόπη, μαζί και του αριθμού των κτηνοτρόφων. Εκ των πραγμάτων δηλαδή πιο λίγοι ασχολούνται,πιο λίγοι έρχονται σε επαφή με τα ζώα, άρα και με τυχόν μολυσματικές ασθένειες.

Ενδεικτικά το 2012 στη Ροδόπη υπήρχαν 1577 κτηνοτρόφοι, με 1591 μονάδες και διέθεταν 275.838 αιγοπρόβατα. Ενώ σήμερα οι Αιγοπροβατοτρόφοι στον Νομό Ροδόπης είναι 1280. Ο συνολικός αριθμός των Αιγοπροβάτων ειναι 188.000, (τα προβατα ειναι 114.500 και οι Αίγες 73.500).

Κανένα περιστατικό του Ιού του Δυτικού Νείλου

Γ. Πατλάκας: Μαθαίνουν και προφυλάσσονται από μεταδιδόμενα νοσήματα οι κτηνοτρόφοι της Ροδόπης Σε εγρήγορση τέλος είναι το υγειονομικό προσωπικό του «Σισμανόγλειου» καθ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού και για αντιμετώπιση τυχόν κρουσμάτων του Ιού του Δυτικού Νείλου. Όπως σημείωσε στο www.ertnews.gr ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει κάποιο τέτοιο περιστατικό. «Μεταδίδεται κυρίως με τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού και μπορεί να προκαλέσει νόσο στον άνθρωπο» σημείωσε ο κος Πατλάκας εξηγώντας πως κατά 80% δεν προκαλείται κανένα σύμπτωμα και κατά 20% προκαλεί μια ήπια νόσο με πυρετό, γενικευμένη αδυναμία, πονοκέφαλο και πόνους στο σώμα με τα μέτρα αυτο-προστασίας και εδώ να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος