Γ. Παπαπέτρου: Ανάγκη να συσταθούν ΚΟΙΝΣΕΠ για την φροντίδα των ηλικιωμένων

Η 1η Οκτωβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων. Η Ελλάδα είναι από τις χώρες με πολύ υψηλό ποσοστό ηλικιωμένων και αυτό θα αυξηθεί όπως λένε τα στοιχεία με άμεσες επιπτώσεις στην οικονομία, στην κοινωνία και στην ψυχολογία των ανθρώπων.

Οι ηλικιωμένοι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα άνω των 60 ετών αριθμούν περίπου στα 3 εκ άνθρωποι. Από αυτούς το 50% έχει προβλήματα ακοής, το 53% πρόβλημα όρασης, το 15% πρόβλημα φτώχειας και το 74% πρόβλημα κινητικότητας.

Οι ανάγκες είναι διαφορετικές και έτσι όπως είναι δομημένο το ΕΣΥ, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες τους. Καθώς αυτό που πρέπει να προταχθεί είναι η πρόληψη και η υγιής γήρανση, η οποία θα περιλαμβάνει άσκηση, διατροφή και κοινωνικές επαφές και όχι αποκλειστικά η ιατρική επέμβαση και η χορήγηση φαρμάκων.

«Κάθε χρόνο έχουμε 90.000 κατάγματα που κοστίζουν 175 εκ ευρώ στο κράτος για την περίθαλψή τους. Αυτά θα μπορούσαν να προληφθούν, εάν τα κενά του κράτους, καλύψει η δράση της κοινωνίας των πολιτών, συγκροτώντας Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις-ΚΟΙΝΣΕΠ-, οι οποίες θα αποσκοπούν στην Φροντίδα και Προστασία των Ηλικιωμένων.
Στην Ιταλία υπάρχουν πάνω από 5.700 ΚΟΙΝΣΕΠ, οι οποίες καλύπτουν 700.000 χρήστες, οι οποίες κάνουν τζίρο 5,7 δισ ευρώ!

Στην Ελλάδα, υπάρχουν μεγάλες ανάγκες για βοήθεια και προστασία των Ηλικιωμένων. Για το λόγο αυτό καλούμε τους ανθρώπους που γνωρίζουν τις ανάγκες της περιοχής τους, να συστήσουν ΚΟΙΝΣΕΠ και να καλύψουν αυτό το τεράστιο κενό του κράτους, προσφέροντας ποιοτική ζωή στους ηλικιωμένους, που άρα σημαίνει πως δεν θα έχουν προβλήματα με την υγεία τους, βγάζοντας παράλληλα ένα πολύ ικανοποιητικό εισόδημα».

Αυτό τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο υπεύθυνος της Εθελοντικής Οργάνωσης για την φροντίδα Ηλικιωμένων, «Γίνε μια αγκαλιά», Γρηγόρης Παπαπέτρου.

Ο κ. Παπαπέτρου κάλεσε τους ενδιαφερόμενους να προχωρήσουν στην σύσταση της ΚΟΙΝΣΕΠ, αφού καταγράψουν τις ανάγκες και πως ο ίδιος και η οργάνωσή του, θα προσφέρει τις γνώσεις και τα εφόδια που χρειάζονται για να είναι πλήρως επαρκής η ΚΟΙΣΝΕΠ, ως προς το αντικείμενό της. «Μπορεί επίσης να επικοινωνήσουν μαζί μας και να αποτελέσουν τον πυρήνα της δική μας οργάνωσης στον τόπο τους και αυτό μπορεί να γίνει και για όλη την Ελλάδα.

Εμείς θα φροντίσουμε για την επιστημονική επάρκεια των ανθρώπων και θα συνεργασθούμε με φορείς για αυτό για εκπαιδευτικά σεμινάρια και με τον Ερυθρό Σταυρό. Τεχνογνωσία μπορούμε να προσφέρουμε είτε μέσω διαδικτύου, ή ακόμα και δια ζώσης, αρκεί να εκδηλωθεί το ενδιαφέρον για να καλύψει μια τεράστια ζήτηση», υπογράμμισε ο κ. Παπαπέτρου, δίνοντας και το τηλέφωνό του για το λόγο αυτό-6948 007139-.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Παπαπέτρου ανέφερε και την εξής πτυχή, συνδέοντας το θέμα της προστασία και φροντίδας ηλικιωμένων με την Κλιματική αλλαγή.
«Σε περίπτωση που συσταθούν στην Ελλάδα τέτοιες ΚΟΙΝΣΕΠ, θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε και σε ένα ακόμα βήμα. Λόγω της Κλιματικής αλλαγής, υπάρχουν πολλοί ηλικιωμένοι οι οποίοι είναι μόνοι τους και θα πρέπει να καταγραφούν, προκειμένου να γνωρίζουμε τι ανάγκες υπάρχουν σε κάθε περιοχή.

Λόγου χάρη σε έναν καύσωνα, σε μία πυρκαγιά, ή ακόμα και σε έναν σεισμό που αποτελεί φυσικό φαινόμενο, θα πρέπει να γνωρίζουμε που υπάρχουν συνάνθρωποί μας που είναι ηλικιωμένοι και είναι μόνοι και άρα χρειάζονται βοήθεια», υπογράμμισε ο κ. Παπαπέτρου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος