Γ. Κυριακίδης – ΕΝΙΔΥΚ: Αναγκαίο το κοινό μέτωπο κατά της ακρίβειας

Κινητοποιήσεις, δράσεις και ενημερώσεις από την ΕΝΙΔΥΚ, δύο χρόνια μετά την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος κορονοϊού, στη χώρα με αποκορύφωνα το Συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής στις 26 Φεβρουαρίου του 2020.

«Καλούμε εργαζομένους, φορείς, σωματεία, συλλόγους, συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους, όλους όσοι πλήττονται από αυτή την κατάσταση να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας» ανέφερε ο κος Γιάννης Κυριακίδης, μέλος του ΔΣ του Σωματείου της ΕΝΙΔΥΚ. Μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» (18-2-2022) σημείωσε ότι είναι ώρα ο λαός να βγει μπροστά γιατί, όπως είπε, μόνο αγωνιζόμενος μπορεί κανείς να σώσει τον εαυτό του και να πάρει την κατάσταση στα χέρια του.

Αναφερόμενος στην υγειονομική κρίση σημείωσε ότι ο κορονοϊός «καλπάζει», αλλά, όπως είπε, «απουσιάζουν τα ουσιαστικά μέτρα προστασίας κι ενίσχυσης του Δημοσίου Συστήματος Υγείας. Αντίθετα, βλέπουμε να χρυσοπληρώνουμε τα rapid test , τα pcr και να μας στέλνουν ως νέους πελάτες στα διαγνωστικά κέντρα βάζοντας όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη».

Ιδιαίτερα προβληματισμένος στάθηκε στην ακρίβεια, που όπως είπε, «πραγματικά “τσακίζει” και βάζει τη θηλιά στο λαιμό του εργαζόμενου και της λαϊκής οικογένειας». Αναφερόμενος στα αιτήματα που προτάσσουν μίλησε για την ανάγκη μείωσης κατά 50% της τιμής του ρεύματος, την κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη κατανάλωσης, του φόρου στα καύσιμα,την αύξηση των μισθών,το επίδομα ανεργίας 600 ευρώ “χωρίς όρους και προϋποθέσεις” και σε άλλα μέτρα ενίσχυσης του λαϊκού εισοδήματος. «Βλέπουμε την τελευταία δεκαετία ο ονομαστικός μισθός να μένει καθηλωμένος, ενώ ο πραγματικός μισθός με όλη αυτή την ακρίβεια που υπάρχει πραγματικά να χαντακώνεται ολοένα και περισσότερο» ανέφερε παραστατικά κάνοντας λόγο για «μια μάχη επιβίωσης». Όπως είπε ο νεαρός εργαζόμενος –συνδικαλιστής η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, με 1/5 νοικοκυριά να μην μπορεί να ζεσταθεί , οι αγορές γίνονται με φειδώ « πάμε στο market και κοιτάμε τι δεν θα πάρουμε, πώς θα κόψουμε από εδώ και από εκεί για να βγούμε και πάλι δεν βγαίνει» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αποτιμώντας το κλίμα των κινητοποιήσεων σημείωσε πως υπάρχει μια δυναμική αναφέροντας παραδείγματα από όλη τη χώρα με το πλησιέστερο αυτό των εργαζομένων στα Πετρέλαια της Καβάλας, «οι εργαζόμενοι εκεί δίνουν μια παλικαρίσια μάχη ενάντια στις απολύσεις που γίνονται με την συγκάλυψη της Κυβέρνησης» είπε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον κο Κυριακίδη «ο δρόμος του αγώνα δείχνει τη δυναμική και το θάρρος και μόνο έτσι, όταν βγούμε μπροστά και διεκδικήσουμε τις σύγχρονες λαϊκές μας ανάγκες, τότε θα πετύχουμε» ανέφερε. Μάλιστα πρόσθεσε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα το χειμώνα ήταν, είναι, η θέρμανση και η αποπληρωμή του λογαριασμού ρεύματος. «Η λαϊκή οικογένεια βογκάει και αναστενάζει από όλη αυτή την αντιλαϊκή πολιτική διαχρονικά» σημείωσε.

Τέλος, στάθηκε στην ανάγκη ύπαρξης κοινού βηματισμού, κοινής συλλογικής δράσης. «Ανεξαρτήτου πολιτικής απόχρωσης, να βάλουμε πέντε κοινά αιτήματα, τα οποία αυτά μας «καίνε» όλους ανεξάρτητα, που ανήκει κανείς. Κοινά προβλήματα, λύσεις επιθυμητές από όλους» ανέφερε.

Σημειώνοντας ότι η ΕΝΙΔΥΚ θα συμμετάσχει στο εκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις 23 Φεβρουαρίου και στο συλλαλητήριο, που διοργανώνει ι ίδια στις 26 Φεβρουαρίου στις 12:00 το μεσημέρι για τη διεκδίκηση επίλυσης των προβλημάτων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος