Γ. Κουβίδης: Διαιωνίζεται η ατιμωρησία των δραστών των τροχαίων εγκλημάτων

Στη Νέα τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα για τα Τροχαία Εγκλήματα αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Συλλόγου SOS Τροχαία Εγκλήματα, ο κος Γιώργος Κουβίδης μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή “Καθημερινές Ιστορίες” (8-10-2021) με αφορμή τη δημόσια διαβούλευση που ολοκληρώνεται.

Ο κος Κουβίδης έκανε λόγο για ουσιαστικές παραλείψεις προς όφελος των δραστών τροχαίων εγκλημάτων και σημείωσε τον κίνδυνο να οδηγήσουν στη διαιώνιση της ατιμωρησίας των δραστών τροχαίων εγκλημάτων, όπως και στην ανάγκη να παύσει ΑΜΕΣΑ η προνομιακή αντιμετώπιση των οδηγών που εγκαταλείπουν τα θύματα τους.

Ειδικότερα, πως τόνισε ο κος Κουβίδης το θέμα της εγκατάλειψης που είναι πολύ συχνό πια στους ελληνικούς δρόμους, δράστες τροχαίων να εγκαταλείπουν το θύμα τους, με βάση ένα άρθρο που υπάρχει από τη δεκαετία του 60 στον ΚΟΚ θεωρείται πλημμέλημα γι αυτό και υπάρχουν τόσες αναζητήσεις, τόσες διαμαρτυρίες για κάποιον δράστη για τις συνθήκες ενός τροχαίου. «Όταν κάποια στιγμή βρεθεί ο δράστης το αποτέλεσμα είναι ουσιαστικά ανύπαρκτο. Τον πηγαίνουν στην αστυνομία, τον συλλαμβάνει η αστυνομία και αμέσως την άλλη στιγμή τον αφήνουν ελεύθερο, είναι χρόνια τώρα που ζητάμε να καταργηθεί το άρθρο 43 του ΚΟΚ το οποίο θεσπίζει μια ειδική μεταχείριση μόνο για τους οδηγούς που κάνουν αυτό, εγκαταλείπουν έναν άνθρωπο δηλαδή τον οποίο τραυμάτισαν οι ίδιοι, αβοήθητο, ούτε του προσφέρουν τις όποιες Πρώτες Βοήθειες ξέρουν, ούτε ειδοποιούν την αστυνομία ή το ΕΚΑΒ» είπε.

Όπως ανέφερε ότι «οποιοσδήποτε άλλος το κάνει αυτό χωρίς να οδηγεί, αν χτυπήσει κάποιον σε έναν καβγά και τον εγκαταλείψει διώκεται με το άρθρο 206 του ποινικού κώδικα, θεωρείται αυτή η πράξη κακούργημα, το να αφήσουν όμως αβοήθητο τον άλλον τότε αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης έξι χρόνων, αν το κάνει αυτό ο οδηγός αντιμετωπίζει έξι μήνες οι οποίες είναι εξαγοράσιμες ή με αναστολή. Αυτό λέμε ότι πρέπει να αλλάξει, αλλιώς δεν πρόκειται να σταματήσει αυτή η ιστορία με τις εγκαταλείψεις».
Σύμφωνα με τον κο Κουβίδη το μήνυμα που εκπέμπει η ίδια η πολιτεία είναι ότι: «Δεν υπάρχει ισηγορία ανάμεσα στους πολίτες για το ίδιο αδίκημα αντιμετωπίζεσαι διαφορετικά ανάλογα με την ιδιότητά του εκείνη τη στιγμή , αν το κάνουμε οδηγώντας είναι αλλιώς αν το κάνουμε μη οδηγώντας είναι διαφορετικά αυτό είναι αδιανόητο».

Η υψηλή ταχύτητα το συχνότερο αίτιο πρόκλησης των τροχαίων
Ο Π.Κ. άλλαξε τον Ιούνιο του 2019 μετά από 70 χρόνια και τώρα είναι η 3η φορά που γίνεται τροποποίηση τον Ιούνιο του 2019 , τον Νοέμβριο από την νέα Κυβέρνηση και τώρα η νέα τροποποίηση. «Στεκόμαστε ειδικά στο άρθρο 290 Α που αφορά στην επικίνδυνη οδήγηση γιατί είναι η τρίτη φορά που επαναδιατυπώνεται. Επαναδιατυπώνεται με επουσιώδεις αλλαγές χωρίς να πιάνονται ζητήματα ουσίας τα οποία στα δικαστήρια μέσα θα προκαλέσουν μια σύγχυση και θα λειτουργήσουν επ όφελος των δραστών. Ενώ προβλέπει βαρύτατες ποινές για ανθρωποκτονία σε τροχαίο 10 χρόνια και αν είναι πολύνεκρο μπορεί να φτάνει και ισόβια: Πρώτον στα αίτια αυτής της πρόκλησης των τροχαίων εξαιρεί την υψηλή ταχύτητα, που είναι το συχνότερο αίτιο πρόκλησης τροχαίων και δεύτερον έχει μια τέτοια διατύπωση που μπορεί να κάνει τις κατηγορίες να καταπέσουν. Για παράδειγμα: “«Άρθρο 290 Επικίνδυνη οδήγηση, δηλαδή: «Όποιος κατά τη συγκοινωνία στους δρόμους ή στις πλατείες: α) οδηγεί όχημα μολονότι δεν είναι σε θέση να το πράξει με ασφάλεια εξαιτίας της κατανάλωσης οινοπνεύματος ή χρήσης ναρκωτικών ουσιών ή λόγω σωματικής ή πνευματικής εξάντλησης” αυτή η διατύπωση μεταθέτει στην κρίση του δικαστηρίου το αν ένας άνθρωπος ο οποίος έχει κάνει χρήση αλκοόλ ή ουσιών είναι ικανός να οδηγεί ασφαλώς, αυτό το πράγμα είναι λυμένο επιστημονικά και νομικά. Μέχρι τώρα ξέρουμε πως όποιος έχει αλκοόλ πάνω από 0,50 έχει πιει δύο ποτήρια στο αίμα του, θεωρείται ότι είναι χρήστης και του επιβάλλονται ειδικές ποινές μέχρι και αφαίρεση του διπλώματος. Δεν υπάρχει θέμα να τεθεί ξανά στην κρίση του δικαστηρίου, εμείς ζητάμε μια καθαρή αλλαγή και μια απλή διατύπωση όπως ισχύει σε όλους τους νόμους που να λέει: “Όποιος οδηγεί όχημα υπό την επίδραση αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών ή σε κατάσταση σωματικής ή πνευματικής εξάντλησης αυτός θα υποστεί τις συνέπειες που λέει ο Νόμος”. Όχι αμφιλεγόμενες διατυπώσεις που μπορεί να λειτουργήσουν προς όφελος των δραστών και να διαιωνίζουν αυτή την κατάσταση”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος