Γ. Κουμπαράκης: Να μιμηθούμε καλά παραδείγματα της Ευρώπης στις αστικές μετακινήσεις

Με αφορμή τη 2η Ανοιχτή Διαβούλευση για την κατάρτιση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) που υλοποιεί ο Δήμος Ξάνθης μίλησε στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο Διευθυντής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της αναδόχου εταιρίας κ. Γιώργος Κουμπαράκης.

«Μιλάμε για μια αλλαγή κουλτούρας σε ό,τι αφορά στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τις μετακινήσεις» είπε στην κουβέντα που είχαμε μαζί του και έκανε λόγο για «έναν επανα-καθορισμό της ταυτότητας της πόλης».

Σύμφωνα με τον κο Κουμπαράκη τα Σχέδια της Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας τα οποία χρηματοδοτήθηκαν από πόρους του «Πράσινου Ταμείου» από το 2016 και είχαν ως τελικούς δικαιούχους δήμους της χώρας ουσιαστικά έρχονται να αλλάξουν τον συμβατικό τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τις μετακινήσεις. «Έρχονται να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε ουσιαστικά την καθημερινότητά μας και με ποιόν τρόπο χρησιμοποιούμε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και με ποιόν τρόπο κινούμαστε στην πόλη» είπε μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές ιστορίες» (30-3-2022).

Σύμφωνα με τον ίδιο, βασική ιδέα είναι η δημιουργία ενός αστικού περιβάλλοντος που θα θέτει σε προτεραιότητα τον άνθρωπο, τον κάτοικο και θα προωθεί βιώσιμες πρακτικές. «Το ΙΧ μπορεί να μετατραπεί σε Μέσο Μαζικής Μεταφοράς» ανέφερε καταθέτοντας ένα παράδειγμα από την καθημερινότητα: «Κάνοντας με ένα αυτοκίνητο δύο τρεις άνθρωποι την ίδια κοινή διαδρομή, πηγαίνοντας στον κοινό προορισμό τους, αξιοποιώντας ένα αντί δύο και τρία αυτοκίνητα. Εκείνη τη στιγμή το αυτοκίνητο μετατρέπεται σε ΜΜΜ γιατί καταφέρνουμε κατόπιν συνεννόησης να μεταβούμε στον προορισμό μας χρησιμοποιώντας ένα όχημα».

Προηγήθηκε μια δομημένη έρευνα ερωτηματολογίων. «θέσαμε τα ερωτήματα στους δημότες του δήμου Ξάνθης, μέσω μιας ειδικής πλατφόρμας του δήμου με την απήχηση εξαιρετικά εντυπωσιακή. 1006 ερωτηματολογία τα οποία συμπληρώθηκαν από τους ίδιους τους κατοίκους. Το πρόβλημα σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις τους , το οποίο είναι και το πρόβλημα των περισσότερων πόλεων, είναι: η έλλειψη θέσεων στάθμευσης, η κυκλοφοριακή συμφόρηση, η κακή ποιότητα οδοστρώματος και η έλλειψη σεβασμού προς τον πολίτη από άλλους χρήστες του δρόμου» είπε και εξήγησε ότι με βάση αυτές τις απαντήσεις σχεδιάστηκαν τα σενάρια, ένα ήπιο και ένα πιο ριζοσπαστικό, τα οποία τα τέθηκαν υπόψιν στους φορείς και μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας στους πολίτες.

«Θα συναντηθούμε εκ νέου πριν καταλήξουμε στο οριστικό σχέδιο δράσης που είναι και το τελικό στάδιο του ΣΒΑΚ που καταλήγει σε ένα σχέδιο κοστολογημένων μέτρων για να μπορέσει μετά να εγκριθεί μετά από τις γνωμοδοτήσεις των Φορέων» είπε ο κος Κουμπαράκης.

Τέλος, μίλησε για ένα Σχέδιο που βάζει σε προτεραιότητα τον κάτοικο, το δημότη. «Εκτός από την ανάγκη να δώσουμε χώρο στον πεζό και στον ποδηλάτη υπάρχει η ανάγκη να καταστούν οι πόλεις μας βιώσιμες απέναντι στην κλιματική κρίση και στην κλιματική αλλαγή υιοθετώντας καλές πρακτικές, βλέποντας πως αυτές ταιριάζουν, δημιουργώντας πλέγμα προστασίας στον πεζό και στον ποδηλάτη» επισημαίνοντας την ανάγκη να «μιμηθούμε καλά παραδείγματα της Ευρώπης, δίνοντας χώρο στον άνθρωπο και στον πεζό».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος