Γ. Κοράκης: 512.000 στρέμματα στην Βόρεια Εύβοια έγιναν “στάχτη”

512.000 στρέμματα στην Βόρεια Εύβοια έγιναν στάχτη με τις πυρκαγιές του Αυγούστου, 60% εκ των οποίων είναι “ώριμο” ψηλό δάσος και τα άλλα γεωργικές καλλιέργειες (ελαιώνες,αμπελώνες κ.α.) και κτηνοτροφικές γαίες σύμφωνα με τον Γιώργο Κοράκη, Επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος Δασολογίας στην Ορεστιάδα, ευρισκόμενος και ο ίδιος στη Βόρεια Εύβοια.

Αναφερόμενος στο προφίλ της περιοχής είπε ότι είναι ιδιαίτερη περίπτωση καθώς έχει κρατήσει πολύ νέο πληθυσμό στα χωριά, ασχολούνται σχεδόν αποκλειστικά με την πρωτογενή παραγωγή και έχουν αναπτύξει ήπιας μορφής τουρισμό. «Οικογενειακό τουρισμό μέρος του οποίου είναι και ο θρησκευτικός τουρισμός που υπάρχει εδώ στη Βόρεια Εύβοια» είπε προσθέτοντας « Όλα αυτά αρμονικά «δεμένα» μεταξύ τους επί δεκαετίες με αποτέλεσμα να μην σημειωθεί μεγάλο «κύμα» μετανάστευσης λόγω της οικονομικής κρίσης. Υπάρχουν «ζωντανά» χωριά με νέους που ασχολούνται είτε στο δάσος, είτε με αγροτικές εργασίες, είτε με την μελισσοκομία και την κτηνοτροφία, όσο δύσκολο κι αν είναι ένας νέος 20, 30 και 40 ετών να είναι κτηνοτρόφος» είπε ο κος Κοράκης.

Μεταφέροντας την άποψη της τοπικής κοινωνίας τόνισε ότι αυτό που υποστηρίζουν οι ντόπιοι κάτοικοι – άποψη που βρίσκει σύμφωνους και τους δασολόγους- είναι ότι η αποδυνάμωση της δασικής υπηρεσίας και η μεταφορά των πυρκαγιών στην Πυροσβεστική έχει δώσει πολλαπλά «χτυπήματα» στα δάση, ειδικά στα μεσογειακά δάση που είναι ευαίσθητα στις πυρκαγιές.

«Θα έπρεπε να προστατευθούν καλύτερα πριν ξεσπάσει το κακό, η φωτιά με μέτρα διαχείρισης όπως είναι: Αραιώσεις και καλλιέργειες οι οποίες θα έπρεπε να γίνονται έτσι ώστε να μην επεκτείνονται και να αντιμετωπίζεται καλύτερα η όποια καταστροφή. Όπως φαίνεται από τα αποτελέσματα είναι απαράδεκτο άλλος να διαχειρίζεται τα οικοσυστήματα και άλλος να μπαίνει μέσα σε αυτά για να σβήσει τη φωτιά».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος