Φ.Ευφραιμίδης: Χρειάζεται επιμονή, υπομονή και διάβασμα το βιολί

Μαθητής του Κυριάκου Πετρά ο Γιώργος Ευφραιμίδης

Έντεκα χρόνια ήταν μαθητής του καταξιωμένου οργανοπαίκτη παραδοσιακού βιολιού, του Κυριάκο Πετρά ο Φίλιππος Ευφραμίδης. Τελείωσε το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας με ειδίκευση στο Παραδοσιακό Βιολί και  έξι χρόνια τώρα διδάσκει και ο ίδιος. Στα 28 του χρόνια σήμερα, καθηγητής παραδοσιακού βιολιού, διδάσκει στο Μουσικό Σχολείο Κομοτηνής και στο Θρακικό Ωδείο Κομοτηνής στη Σχολή Παραδοσιακής Μουσικής. «Πήγαινα μικρός και άκουγα συναυλίες στην Αλεξανδρούπολη από όπου κατάγομαι. Το βιολί με κέντρισε το ενδιαφέρον και ξεκίνησα να μαθαίνω. Είδα ότι ήμουν σε καλό δρόμο και το επέλεξα να το εξασκώ και ως επάγγελμα.» δήλωσε στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες».

Όπως τόνισε «Δεν απαιτεί να έχει κανείς ιδιαίτερα προσόντα για να μάθει να παίζει βιολί. Υπομονή χρειάζεται, όπως όλα. Είναι ένα όργανο το οποίο στην αρχή δυσκολεύει κάπως όσον αφορά στο στήσιμο, στο βιολί, στο δοξάρι, στις νότες, στα «πατήματα». Πρέπει να βρούμε εμείς τα «πατήματα», χρειάζεται επιμονή, υπομονή και διάβασμα» τόνισε. Όσον αφορά στο ενδιαφέρον που υπάρχει; Ο κος Ευφραιμίδης είναι αισιόδοξος «Υπάρχει ενδιαφέρον από τα παιδιά.» λέει και προσθέτει « Στο ξεκίνημα η διάθεση και η θέληση είναι μεγάλη. Εκεί έρχεται ο δάσκαλος που θα πρέπει να διατηρήσει αυτό το ενδιαφέρον χωρίς να υπάρχει η απογοήτευση που συντροφεύει μερικές φορές τα παιδιά.»

“Όταν καταφέρεις να παίξεις κάτι που είναι πολύ δύσκολο αυτό σου φτιάχνει πάρα πολύ τη διάθεση.” δηλώνει ο φίλιππος Ευφραιμίδης.

Βασιλιάς στην κλασσική μουσική, στην παραδοσιακή τι παίζει; Ρωτήσαμε τον κο Ευφραιμίδη. «Παίζει τα πάντα στην παραδοσιακή μουσική το βιολί.» απάντησε και πρόσθεσε « Παίζει και ακούγεται όχι μόνο σε νησιώτικους σκοπούς, αλλά και στα Θρακιώτικα, στα Ηπειρώτικα τραγούδια και σκοπούς, νομίζω παντού.» απάντησε. Για να αποκαλύψει πως όταν ο ίδιος παίζει νιώθει διάφορα συναισθήματα, αλλά κυρίως ηρεμία. «Με εξιτάρει ειδικά στα δύσκολα κομμάτια. Όταν καταφέρεις να παίξεις κάτι που είναι πολύ δύσκολο αυτό σου φτιάχνει πάρα πολύ τη διάθεση. Σε κάνει να νιώσεις ότι έκανες κάτι πάρα πολύ σοβαρό, κάτι πολύ καλό. Κι αυτό βοηθάει πάρα πολύ και στην ψυχολογία.» δηλώνει και επιστρέφει στο αγαπημένο του βιολί κρατώντας καλά το δοξάρι.
Φώτο:Φίλιππος Ευφραιμίδης ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία-video: Μαρία Νικολάου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ