Γ. Χατζηαθανασίου: Μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη πρέπει να καταβληθεί το δώρο του Πάσχα

«Πρέπει το δώρο του Πάσχα να καταβάλλεται. Σε περίπτωση που δεν συμβεί είναι ποινικό αδίκημα. Οι εργαζόμενοι ας μην φοβηθούν να το καταγγέλλουν», δήλωσε σήμερα στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο ταμίας του Εργατικού Κέντρου, Γιώργος Χατζηαθανασίου.

Μιλώντας στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες», τόνισε ότι η καταβολή του δώρου είναι υποχρεωτική και σε περίπτωση που δεν καταβληθεί ακολουθείται αυτόφωρη διαδικασία για τον εργοδότη. «Το δώρο του Πάσχα καταβάλλεται μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη», ανέφερε ο κ. Χατζηαθανασίου σημειώνοντας: «Είναι υποχρεωμένος ο εργοδότης να το καταβάλει σε όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα και εφόσον δεν γίνει αυτό και δεν καταβληθεί τότε ο εργαζόμενος μπορεί να πάει στην Επιθεώρηση Εργασίας και να το καταγγείλει».

Από την πλευρά της, όπως εξήγησε, η Επιθεώρηση Εργασίας είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει σε μηνυτήρια αναφορά, ή να προχωρήσει απευθείας ο εργαζόμενος ή το σωματείο του σε μηνυτήρια αναφορά στο αστυνομικό τμήμα, όπου εκεί θα πρέπει να δηλώσει και το ονοματεπώνυμο του εργοδότη και τον τόπο κατοικίας του εργοδότη. «Είναι αυτόφορη η διαδικασία και το αυτόφορη ισχύει για 48 ώρες για να μπορέσει να ακολουθηθεί η διαδικασία που πρέπει», ανέφερε.
Σε ερώτηση δε για το αν υπάρχουν τέτοιου είδους περιστατικά σημείωσε πως σίγουρα υπάρχουν, αλλά τα περισσότερα δεν αποκαλύπτονται γιατί δεν καταγγέλλονται από τους εργαζόμενους. Κάλεσε μάλιστα τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα να μην φοβούνται να πηγαίνουν στο Εργατικό Κέντρο ή στην Επιθεώρηση Εργασίας και να γνωστοποιούν το πρόβλημα. «Οι διαδικασίες θα προχωρήσουν από μόνες τους», σημείωσε.
Όπως τόνισε ο κ. Χατζηαθανασίου μπορεί να μην καταβάλλεται το δώρο, αλλά τουλάχιστον ο εργοδότης καταδικάζεται από τα δικαστήρια.
Τέλος, “σκιαγραφώντας” το προφίλ των εργοδοτών σημείωσε πως είναι συνεπείς, αλλά πάντα υπάρχουν οι εξαιρέσεις στον κανόνα, αυτοί δηλαδή «που βρίσκουν και κάνουν».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος