Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Γιώργος Αρσένος, για το μέλλον της προβατοτροφίας στην Ελλάδα, καθώς δεν υπάρχει γενετικό υλικό, δεν υπάρχουν γεννήτορες, όπως λέει.
Ο κ. Αρσένος ήταν εισηγητής στην εκδήλωση την περασμένη Παρασκευή, στην Αντιπεριφέρεια Ροδόπης με θέμα, «Αιγοπρόβατα: Ολιστική προσέγγιση της εκτροφής με περιβαλλοντικό αποτύπωμα».
Σύμφωνα με τον κ. Αρσένο, από τα προγράμματα Νέων Αγροτών, υπάρχουν και αιτήσεις για εγκαταστάσεις νέων κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων -οι νέοι αυτοί θα χρειασθούν ζωικό κεφάλαιο. Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή εγχώρια ζώα δεν υπάρχουν, άρα θα πρέπει να γίνει εισαγωγή από άλλες χώρες, όπως Γαλλία, Ισπανία και Ολλανδία.
«Στην Ελλάδα αν και η Πολιτεία επιδοτεί κτηνοτρόφους μέσω προγραμμάτων Γενετικής Βελτίωσης, οι οποίοι πληρώνονται για να παρέχουν στο κράτος γενετικό υλικό, πράγμα όμως το οποίο δε γίνεται. Δυστυχώς το κράτος δε μπορεί να κάνει κάτι, επειδή για ψηφοθηρικούς λόγους, δε θέλει να τους θίξει», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αρσένος.
Στο ερώτημα αν μπορεί η Ελλάδα να έχει γενετικό υλικό στα αιγοπρόβατα, ο κ. Αρσένος λέει “ναι”, αρκεί να τεθεί σε εφαρμογή ένα πλάνο για ένα υβριδικό μοντέλο με επιχειρηματίες κτηνοτρόφους. Σύμφωνα με τον κ. Αρσένο, αυτοί οι κτηνοτρόφοι δε θα είναι με “την γκλίτσα στο χέρι”, αλλά θα έχουν νέες σύγχρονες μονάδες, οι οποίες μπορούν να εφαρμόσουν προγράμματα μείωσης του κόστους παραγωγής, “και σε αυτό εμείς οι πανεπιστημιακοί μπορούμε να βοηθήσουμε”.
Το μοντέλο του μέλλοντος για την ελληνική αιγοπροβατοτροφία είναι ημιεντατική-ημιεκτατική. “Αυτό που έχω επισημάνει στους κτηνοτρόφους είναι να κοιτάνε το κόστος γάλακτος και όχι κάτι άλλο, προκειμένου να βλέπουν τι είναι αυτό που τους απομένει ως ποσό.
Κάτι που επίσης έχω επισημαίνει στους κτηνοτρόφους είναι να συστήσουν ομάδες παραγωγών, να δικτυωθούν και μάλιστα να προχωρήσουν σε καθετοποιημένες μονάδες με τυροκομεία και άλλα δικά τους προϊόντα.
Προτείνω επίσης αυτοί που ενδιαφέρονται να ιδρύσουν κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, βιώσιμες κτηνοτροφικές εκτροφές, καλό θα είναι να πιστοποιούνται από έναν κτηνοτρόφο ο οποίο έχει επιδείξει μια καινοτόμα πετυχημένη πορεία και θα είναι αυτός που θα δείξει τον δρόμο σε όλους όσοι ενδιαφέρονται πραγματικά για τον κλάδο αυτό», τόνισε καταλήγοντας ο κ. Αρσένος.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος