Γ. Αμανατίδης: Προτεραιότητα οι 100.000 Έλληνες Ομογενείς στην Ουκρανία

Την κρίση στην Ουκρανία και τη στάση της Ρωσίας σχολίασε σήμερα μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή “Καθημερινές Ιστορίες”, ο Γιάννης Αμανατίδης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών. «Η αναγνώριση δύο αυτόνομων περιοχών ως ανεξάρτητα κράτη δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο», είπε και ανέφερε ως παράδειγμα του τι έχει συμβεί στην ανάλογη περίπτωση της κατεχόμενης περιοχής στην Κύπρο.

«Όντως από την νέα αρχιτεκτονική η οποία χρειάζεται να υπάρξει στην Ευρώπη, με πρωταγωνίστριες φυσικά τις χώρες της Ε.Ε., δεν μπορεί να απουσιάζει η Ρωσία ίσα – ίσα που θα πρέπει να συμμετέχει και με κάποιο τρόπο», ανέφερε ο κ. Αμανατίδης προσθέτοντας πως η Ρωσία ανήκει στην Ήπειρο της Ευρώπης με τη σημείωση ότι «δεν μπορεί η νέα αρχιτεκτονική να βγάζει έξω από αυτήν τη Ρωσική Δημοκρατία».

Συνεχίζοντας δεν έκρυψε την ανησυχία του για το θέμα με τους ομογενείς που βρίσκονται εκεί. «Θα πρέπει να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να είναι ασφαλείς στην περιοχή τους», είπε σημειώνοντας πως ο ίδιος είχε επαφές με την Ομογένεια και τους Συλλόγους, που εκπροσωπούν πάνω από 100.000 κόσμο. «Πρέπει να ληφθούν οι διαβεβαιώσεις και από την Ουκρανία και από τη Ρωσία», ανέφερε, σημειώνοντας πως τα θέματα αυτά τα έθεσε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. «Ελπίζω να τηρηθούν οι διαβεβαιώσεις ότι υπάρχει ασφάλεια», τόνισε.

Δήλωσε ανήσυχος, ωστόσο, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις επισημαίνοντας πως «θα πρέπει να δοθεί χώρος στη διπλωματία, επιμένουμε σε αυτό η ειρήνη είναι το πολυτιμότερο που θα πρέπει να διαφυλαχθεί. Θα πρέπει να υπάρξουν διπλωματικές λύσεις, θα πρέπει να γίνει η συνάντηση αυτή στο πλαίσιο του Οργανισμού Ασφάλειας του ΟΑΣΕ και να βρεθεί λύση με την τήρηση των συμφωνιών από όλες τις πλευρές. Έτσι να δοθεί χώρος και χρόνος για την ειρηνική επίλυση του θέματος». 

Ζήτησε να εξεταστούν όλες οι περιπτώσεις για την Ομογένεια. Σημείωσε ότι εκείνο που θα πρέπει να διερευνηθεί είναι με ποιόν τρόπο θα μπορούσε, σε συνεργασία με άλλα κράτη, και με τη Γαλλία περισσότερο, η Ευρώπη να έχει μια ενιαία φωνή. «Δεν είναι δυνατόν να πηγαίνει με διαφορετικές επαφές, ο Γερμανός Πρόεδρος, ο Γάλλος Πρόεδρος. Θα πρέπει η Ευρώπη μέσα από αυτή την κρίση να καταλάβει και να υλοποιήσει αυτό που ονομάζουμε: Ενιαία Φωνή στην Εξωτερική Πολιτική», επισήμανε ο κ. Αμανατίδης.
Υποστήριξε ότι διακυβεύονται πάρα πολλά, όπως η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και κατέληξε λέγοντας: «Θα πρέπει να δούμε ποιες κινήσεις κάνει η Τουρκία και σε αυτό το πεδίο της αναταραχής, αν τυχόν υπάρξουν προθέσεις ή διαθέσεις (εν: από την πλευρά της) να γίνει η εκμετάλλευσή της».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος