Φεστιβάλ – «Η Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι»

Στην Ξάνθη, την πόλη όπου γεννήθηκε ο Μάνος Χατζιδάκις, η ΦΕΞ πραγματοποιεί τον μουσικό -και όχι μόνο- κύκλο εργασιών «η Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι». “Ταξιδεύοντας μαζί του, έχουμε ως στόχο τόσο την γνωριμία με το μεγάλο αυτό συνθέτη και άνθρωπο, αλλά και με την ίδια την πόλη. Τι ήταν εκείνο που τον γοήτευε; Ποια ήταν τα στοιχεία για τα οποία άλλοτε μιλούσε με τόσο πάθος κι άλλοτε τον εκνεύριζαν;”, αναφέρουν οι υπεύθυνοι της ΦΕΞ.

Φεστιβάλ – «Η Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι»“Στον πρώτο κύκλο των εργασιών ‘Συναντήσεις στην Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι’ συζητάμε με τους φίλους και συνεργάτες του. Μας παρουσιάζουν τη δουλειά τους και μας μιλούν για τον Μάνο Χατζιδάκι. Έχουμε καταγράψει περισσότερες από 15 ώρες συνεντεύξεων. Στον δεύτερο κύκλο ‘2-3 πράγματα που ξέρω για τη μουσική & όχι μόνο’, οργανώνονται εκπαιδευτικές δράσεις με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 1.500 μαθητών κάθε χρόνο που είτε επισκέπτονται το μουσείο για το πρόγραμμα ‘Μουσική στο Μουσείο’, είτε σε δράσεις που οργάνωσε η ΦΕΞ στα σχολεία και σε άλλους χώρους με τη συνεργασία των τμημάτων μουσικών σπουδών των πανεπιστημίων: Ιονίου, Μακεδονίας, ΤΕΙ Άρτας, Τσελιάμπινσκ Ρωσίας, Φιλιππούπολης Βουλγαρίας και Αδριανούπολης Τουρκίας. Στον τρίτο κύκλο ‘Μουσικές συναντήσεις στην Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι’ παρακολουθούμε εξαιρετικές συναυλίες, προβολές ταινιών και ντοκιμαντέρ, διαλέξεις, εκθέσεις και άλλες δράσεις, κι έχουμε δημιουργήσει εξαιρετικές υποδομές και ένα υπέροχο αρχείο”, εξηγούν.

Έχει δημιουργηθεί ήδη ψηφιακή πλατφόρμα με τίτλο: «Η Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι». “Η Περιήγηση στην ψηφιακή μας βάση, θα βοηθήσει τον επισκέπτη να αποκτήσει τις πληροφορίες, ώστε να κατανοήσει τα γεγονότα της Ξάνθης του μεσοπολέμου -των πρώτων χρόνων της ζωής του Μάνου Χατζιδάκι”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στόχος του φεστιβάλ “Η Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι” είναι να συντονίσει τις μουσικές δράσεις στην πόλη (και ιδιαίτερα τα φεστιβάλ που οργανώνει η ΦΕΞ) ώστε να διευρυνθεί ο εκπαιδευτικός τους και όχι μόνο χαρακτήρας.

Το Φεστιβάλ έχει δημιουργήσει τις εξής υποδομές:

-Συνεργασία με τα τμήματα μουσικών σπουδών των πανεπιστημίων: Ιονίου, Μακεδονίας, ΤΕΙ Άρτας, Τσελιάμπινσκ Ρωσίας, Φιλιππούπολης Βουλγαρίας και Αδριανούπολης Τουρκίας.
-Εκπαιδευτικά προγράμματα για τη μουσική καλλιέργεια των μαθητών της περιφέρειας.
-Ένα αρχείο για το Μάνο Χατζιδάκι και την πόλη της Ξάνθης.
Μουσική Βιβλιοθήκη με την προσφορά της Σόνιας Θεοδωρίδου και πολλών άλλων δωρητών
-Το Πολιτιστικό Ραδιόφωνο Ράδιο Ξάνθη 93,5.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος