Φ. Μάρης: Μια πανεπιστημιούπολη -πάρκο στην καρδιά του Δημοκρίτειου ανοιχτή για όλους

Μια πανεπιστημιούπολη -πάρκο στην καρδιά του ΔΠΘ. Μια “ανάσα” από την πόλη, στο κέντρο της Πανεπιστημιούπολης ένα πάρκο διαφορετικό δημιουργείται. Μια ιδέα που ξεκίνησε πριν από 3,5 χρόνια, όπως είπε, ο αντιπρύτανης του ΔΠΘ, ο κος Φώτης Μάρης και στοχεύει στην δημιουργία ενός χώρου άθλησης, αναψυχής, επισκέψιμο από άτομα όλων ηλικιών που θα μπορούν να συνυπάρχουν με την άγρια χλωρίδα και πανίδα απολαμβάνοντας ανάσες δροσιάς το καλοκαίρι και μοναχικούς περιπάτους σε ένα ασφαλές τοπίο ντυμένο άλλοτε με τα χρώματα του φθινοπώρου και άλλοτε του χειμώνα. Σε συνθήκες ασφάλειας και χωρίς τον παραμικρό κίνδυνο να ελλοχεύει κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας, της ποδηλατάδας, του τρεξίματος.

Πρόκειται για την υλοποίηση του έργου με τίτλο «Δίκτυο μονοπατιών-πεζοπορικών διαδρομών και θέσεων υπαίθριας αναψυχής στην Πανεπιστημιούπολη Κομοτηνής» ανέφερε σήμερα στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο αρμόδιος αντιπρύτανης, ο κος Φώτης Μάρης μιλώντας στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» (1-6-2022). Όπως είπε το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης προχώρησε στην υπογραφή της Σύμβασης με την Ανάδοχη Εταιρεία και δόθηκε το πράσινο φως για την έναρξη των εργασιών, συνολικού ύψους 313.000 ευρώ. Πρόκειται για τη δημιουργία ενός «ανοικτού πάρκου» που περιλαμβάνει μονοπάτια 3,5 χιλιομέτρων.

Ένα έργο που θα «αγκαλιάζει» το σύνολο της τοπικής κοινωνίας. Και για αυτό η ιδέα όχι μόνο κατατέθηκε πριν 3,5 χρόνια άλλα «ρίζωσε» για τα καλά στη σκέψη των υπευθύνων του πανεπιστήμιου αναζητώντας πιθανές χρηματοδοτήσεις. Το πράσινο φως δόθηκε από την Περιφέρεια αν.Μ.Θ. (είχε καθοριστική συμβολή και η Αναπτυξιακή Εταιρεία Ροδόπης), το έργο δημοπρατήθηκε με την υπογραφή της σύμβασης ( ύψους 312.000), πράγμα το οποίο σημαίνει ότι την επόμενη εβδομάδα “εγκαθίσταται” εργολάβος.

Φ. Μάρης: Μια πανεπιστημιούπολη -πάρκο στην καρδιά του Δημοκρίτειου ανοιχτή για όλουςΠεριλαμβάνει ένα δίκτυο μονοπατιών 3,5 χιλιομέτρων, πλάτος 2,5 μέτρων, οριοθετημένο από κορνίδια εμποτισμένης καστανιάς, με γεωύφασμα και συμπιεσμένο με χωμάτινο υλικό ψηφιδωτό έτσι ώστε να μην λασπώνει και να είναι ιδανικό για περπάτημα, τρέξιμο, ποδήλατο. Μια επίπεδη έκταση, ομαλή και προσβάσιμη για τα ΑμεΑ. Κατά μήκος των διαδρομών αυτών θα υπάρχουν κιόσκια, παγκάκια, μικροί ξύλινοι κάδοι κ.α. Το μονοπάτι αυτό θα περνάει απέναντι από το δασάκι που βρίσκεται πίσω από την Πρυτανεία , μια έκταση 80 στρεμμάτων, θα καθαριστεί ολόκληρο, ώστε ένα κομμάτι της διαδρομής να γίνεται μέσα από αυτό. Θα συνδέει το παλιό κτιριακό συγκρότημα που υπάρχει εκεί (με εγκαταστάσεις θερινού cinema) δεν έχει λειτουργήσει και είναι σε πάρα πολύ κακή κατάσταση. Θα αναβαθμιστεί και αυτό, θα μπορεί να βγει σε διαγωνισμό και κάποιος ιδιώτης να το λειτουργήσει, να φτιάξει ένα κυλικείο ένα μικρό café ώστε οι άνθρωποι που επισκέπτονται την Πανεπιστημιούπολη να μπορούν να καθίσουν στην αρχή και στο τέλος απολαμβάνοντας το χώρο. Επίσης όργανα άθλησης 30.000 ευρώ, αυτά θα τοποθετηθούν κοντά στο ΤΕΦΑΑ, στο αλσύλλιο το οποίο καθαρίστηκε πριν ένα μήνα, αλσύλλιο που αγκαλιάζει το γήπεδο του στίβου.
Τρέξιμο, περπάτημα, ποδήλατο.
“Έγινε ένας πολύ σημαντικός καθαρισμός γύρω από τα φοιτητικά κτίρια , έχουν καθαριστεί οι χώροι γύρω από τη Νομική, το ΤΕΦΑΑ και όλα τα άλλα κτίρια της περιοχής” είπε ο κος Μάρης και εξήγησε “Τώρα προχωρά ο καθαρισμός βορειοδυτικά σε ένα μεγάλο αλσύλλιο το οποίο μέχρι το Σεπτέμβριο θα είναι καθαρισμένο για τον εμπλουτισμό των διαδρομών του”. Μάλιστα εμφανίστηκε καθησυχαστικός σε ό,τι αφορά στην παρουσία της άγριας πανίδας (πολύ πλούσιας) “Δεν τίθεται θέμα ανησυχίας λόγω της παρουσίας της άγριας πανίδας” είπε σημειώνοντας ότι “η ύπαρξη των άγριων ζώων οφείλεται στην απουσία του ανθρώπου την περίοδο της Πανδημίας”.
τόνισε ότι είναι άψογη η συνεργασία με την Περιφέρεια. Σημείωσε ότι μέχρι τώρα έχει χρηματοδοτήσει μια μελέτη για τη Σύνδεση της Πανεπιστημιούπολης με πεζόδρομο, ποδηλατόδρομο, με την πόλη της Κομοτηνής, η οποία και έχει ολοκληρωθεί. “Απαιτείται συνεργασία και συνέχιση της προσπάθειας για έργα νέα και συντηρήσεις ή και για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που θα προκύψουν, για παράδειγμα με την περίφραξη ή με συμπληρωματικές φυτεύσεις”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος