Φ. Μάρης: Η κλιματική αλλαγή είναι υπαρκτή και επηρεάζει τον υδρολογικό κύκλο

«Η κλιματική αλλαγή είναι υπαρκτή και επηρεάζει τον υδρολογικό κύκλο» τόνισε ο κος Φώτης Μάρης, αντιπρύτανης Οικονομικών Προγραμματισμού κι Ανάπτυξης μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες». Παράλληλα, εξήγησε ότι ο σχηματισμός της απορροής πλέον γίνεται με διαφορετικό τρόπο. «Αυτή ακριβώς η επίδραση της κλιματικής αλλαγής χαρακτηρίζεται από περισσότερα ακραία φυσικά φαινόμενα, κυρίως φαινόμενα βροχής τα οποία έχουν μεγάλη ένταση. Αυτή η ένταση δίνει μεγάλες παροχές κι αρχίζουν να δημιουργούνται τα προβλήματα».

Φ. Μάρης: Η κλιματική αλλαγή είναι υπαρκτή και επηρεάζει τον υδρολογικό κύκλο
Ο κος Φώτης Μάρης, φώτο αρχείο ΕΡΤ

Όπως τόνισε ο κος Μάρης η περιοχή μας είναι έμπειρη στη διαχείριση των πλημμυρικών γεγονότων. Ειδικά το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας και οι Υπηρεσίες Υδάτων της Περιφέρειας και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης έχουν εμπειρία μια που εδώ και πολλά χρόνια διαχειρίζονται το σημαντικότατο πρόβλημα, το πλημμυρικό, του ποταμού Έβρου. «Τα τελευταία χρόνια κάθε φορά στην περιοχή πλημμυρίζουμε με διαφορετικό «σενάριο» και πλημμυρίζουμε και σε διαφορετική περιοχή . Άρα μιλάμε ξεχωριστά και για μοναδικά φαινόμενα» σημείωσε ο κος Μάρης.

Κάνοντας ξεχωριστή αναφορά στην περίπτωση της Αλεξανδρούπολης πρόσθεσε πως σημειώθηκε ένα φαινόμενο βροχής, σχεδόν 200 χιλιοστά σε λίγες ώρες και εμφανίστηκε σε μια περιοχή με μορφολογία τέτοια που ευνοούνται οι σχηματισμοί πλημμυρικού προβλήματος. Στην περιοχή του Απαλού επίσης οι υποδομές δεν είναι οι καλύτερες δυνατές.

“Σ’ αυτή την κατάσταση στα πλαίσια και της εφαρμογής και της καινούργιας οδηγίας που έγινε Νόμος της χώρας έχει ξεκινήσει μια σημαντική προσπάθεια εδώ και χρόνια καταρχήν να αξιολογηθούν όλα τα χειμμαρικά ρεύματα και τα ποτάμια της χώρας και να δούμε ποια από αυτά είναι τα περισσότερα επικίνδυνα. Για το καθένα από αυτά χρειάζεται να γίνουν μελέτες εφαρμογής , αλλά πριν γίνουν οι μελέτες εφαρμογής χρειάζεται να δούμε την κάθε μια περίπτωση ξεχωριστά και να κρίνουμε την υδραυλική επάρκεια αυτών των έργων. Είναι έργα τα οποία λειτουργούσαν χρόνια και τώρα όλο και πιο συχνά φαίνεται ότι δεν είναι αρκετά για να διαχειριστούν τα φαινόμενα» τόνισε ο κος Μάρης. «Αν αυτά τα έργα μετά τον έλεγχο τους κριθούν επαρκή νομίζω ότι δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα. Σε πολλά από αυτά μπορεί και λόγο παλαιότητας να χρειαστούν σημαντικές παρεμβάσεις και αυτές οι παρεμβάσεις θα πάρουν χρόνια για να γίνουν”.

Σύμφωνα με τον καθηγητή του Τμήματος των Πολιτικών Μηχανικών χρειάζεται να δραστηριοποιηθούν όλοι  στο κομμάτι της πρόληψης, της ενημέρωσης του πληθυσμού, ώστε να ξέρει τι επιτρέπεται και τι δεν επιτρέπεται σε κάθε τέτοιο φυσικό φαινόμενο. “Όταν υπάρχει η πρόβλεψη για έντονο καιρικό φαινόμενο την επομένη μέρα προφανώς θα πρέπει και οι πολίτες να αποφεύγουν για παράδειγμα το πέρασμα τους από τις Ιρλανδικές Διαβάσεις, πρέπει να καταλάβει ο καθείς, ότι δεν πλησιάζουμε σε αυτά τα ρέματα και τα ποτάμια. Ούτε ρισκάρουμε τις ζωές μας προσπαθώντας να περάσουμε με αυτοκίνητα από ορμητικούς χείμαρρους”.

Τέλος, ο κος Μάρης έκανε ειδική αναφορά στα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας. “Είναι εκπαιδευμένα στελέχη αλλά λάθε φορά έχουμε και μια διαφορετική καταστροφή: πλημμύρες, πυρκαγιές κ.α. Για την κάθε μια από αυτές χρειάζεται διαφορετική εκπαίδευση όλο αυτό το ανθρώπινο δυναμικό» ανέφερε σημειώνοντας «Είναι σε πολύ καλό επίπεδο. Για τον εξοπλισμό δεν έχω εικόνα. Όλο το βάρος συνήθως πέφτει στις πλάτες του Πυροσβεστικού Σώματος χρειάζεται σαν χώρα να οργανωθούμε σε ακόμη υψηλότερο επίπεδο» καταλήγοντας με τη σημείωση ότι: « Ας μην ξεχνάμε πως μόλις πριν ένα χρόνο η χώρα απέκτησε ολοκληρωμένο σχέδιο για τη διαχείριση των πλημμυρικών συμβάντων. Όλα αυτά τα πρωτόκολλα πρέπει να αλλαχθούν και για να αλλαχθούν χρειάζεται παράλληλα επιστημονική έρευνα, που απαιτεί χρόνο και συνδυασμό πολλών παραγόντων και προσπαθειών”.

Φώτο: Φώτιος Μάρης ρεπορτάζ- κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος