Φ.Καζάκου: Παράθυρο ευκαιριών για καινοτόμες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες

Στα οφέλη που προσφέρει ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος στους κατοίκους της Θράκης αναφέρθηκε η Φελίνα Καζάκου μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες». Όπως είπε η Π/Σ της ΠΕ Ροδόπης διαφοροποιείται αρκετά από τον προηγούμενο, καθώς είναι πολυθεματικός και δίνει την ευκαιρία σε πάρα πολλές επιχειρήσεις, μεγάλες, μεσαίες, μικρές ήδη υφιστάμενες, αλλά και νέες, να έχουν τη δυνατότητα χρηματοδότησης.

«Αφορά πολλούς τομείς, όπως είναι ο ψηφιακός και τεχνολογικός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων», είπε και σημείωσε, πως αποτελεί μεγάλη ανάγκη της αγοράς η περιβαλλοντική αναβάθμιση των επιχειρήσεων και οι νέες μορφές που θα πρέπει να εισαγάγουν οι επιχειρήσεις προκειμένου να κάνουν εξοικονόμηση της ενέργειας. Αλλαγές οι οποίες θα χρηματοδοτούνται μέσω του νέου Αναπτυξιακού.

Φ.Καζάκου: Παράθυρο ευκαιριών για καινοτόμες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες«Οι επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν το επιχειρηματικό τους σχέδιο και θα χρηματοδοτούνται από 50% (για τις πολύ Μεγάλες Επιχειρήσεις )έως 70% ( για τις Μικρές Επιχειρήσεις)», είπε η κα Καζάκου, προσθέτοντας ότι ο νέος Αναπτυξιακός έχει προσπεράσει και έχει λύσει όλα εκείνα τα θέματα και τα εμπόδια που δημιουργούνταν με τον παλιό, καθώς έχει ως προτεραιότητα τον πρωτογενή τομέα, την παραγωγή, την αγροδιατροφή , τη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων.

«Όταν ένας αγρότης «ακούει» για το νέο Αναπτυξιακό Νόμο αναρωτιέται αμέσως το «πώς;», είπε η κα Καζάκου απαντώντας η ίδια στο ερώτημα: «Κι όμως ο τρόπος με τον οποίο σχεδιάστηκε δίνει τη δυνατότητα συμμετοχής σε οποιονδήποτε το θελήσει». Στάθηκε στο γρήγορο χρόνο αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων, «γίνεται μέσα σε 45 ημέρες» ανέφερε, κάτι που, όπως εξήγησε, «Είναι πολύ σημαντικό, καθώς κερδίζεται πολύτιμος χρόνος, κάτι που σημαίνει και αποφυγή αύξησης του κόστους“.
Η Περιφερειακή Σύμβουλος της Π.Ε. χαρακτήρισε αδικημένους τους αγρότες της περιοχής, καθώς, όπως είπε, τα Σχέδια για τις προηγούμενες προκλήσεις του Αναπτυξιακού Νόμου σε κάποιες Περιφέρειες της χώρας, έχουν εγκριθεί, έχουν προχωρήσει, ενώ σε κάποιες άλλες είναι «υπό εξέταση ακόμη», με ορατό τον κίνδυνο, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «να μην γίνουν αποδεκτά από τις αρμόδιες επιτροπές».
Σύμφωνα με τη Φελίνα Καζάκου, «ενώ ήταν αρχικά οι αγροτικές τους επιχειρήσεις επιλέξιμες, οι ασάφειες ( σε σχέση με τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις, αλλά και άλλες αιτίες) δημιουργούσαν προβλήματα, τα οποία τώρα, με τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο προσπερνιούνται».
Σε αναφορά της για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις σημείωσε ότι χρηματοδοτείται η μεταποίηση, οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού επίσης είναι προτεραιότητα. «Είμαστε μια περιοχή που διαθέτει σημεία αναφοράς – δημιουργίας ενός νέου τουριστικού προϊόντος και αυτό θα πρέπει να το δούνε με προσοχή οι υπεύθυνοι», ανέφερε σημειώνοντας ότι «η αν.Μ.Θ. παραμένει μια περιοχή με πολύ πλούτο, πολιτιστικό για παράδειγμα, ο οποίος δεν έχει αναδειχθεί ακόμη, όπως θα έπρεπε και δεν έχει αξιοποιηθεί, επομένως“, όπως είπε, “θα πρέπει να υπάρχει μια συνέργεια φορέων και επενδυτών, προτάσσοντας ως ιδανικό παράδειγμα την περιοχή της Μαρώνειας”.
Τέλος, σημείωσε με νόημα ότι οι ανάγκες στην αγορά θα συνεχίσουν να υπάρχουν πάντα, καθώς οι ανάγκες των ανθρώπων δεν τελειώνουν ποτέ, κάτι που καθιστά την περίοδο που διανύουμε, όχι μόνο πολύ δύσκολη, αλλά και πολύ πλούσια σε ευκαιρίες. «Σίγουρα υπάρχουν και απειλές, δεν θα πρέπει, όμως, να παραμείνουμε στο γεγονός ότι έχουμε μπροστά μας ένα πρόγραμμα που θα χρηματοδοτήσει τις επιχειρήσεις» είπε προσθέτοντας ότι: «Θα πρέπει επιτέλους στην Ελλάδα να δούμε την επιχειρηματικότητα και από μια άλλη οπτική:Πρέπει να διαφοροποιηθούμε ως προς τον τρόπο που κάναμε τις επενδύσεις μας. Πρέπει να έχουν διαφοροποίηση τα προϊόντα. Πρέπει να εισαγάγουμε την καινοτομία, έτσι ώστε τα σπουδαία ελληνικά προϊόντα να διαφοροποιηθούν» εξήγησε σημειώνοντας με νόημα « έχουμε αυτή την τύχη να ζούμε σε ένα πλούσιο τόπο, πρέπει, όμως, και εμείς με τον τρόπο που σχεδιάζουμε τις νέες επιχειρήσεις να αρπάξουμε τις ευκαιρίες αξιοποιώντας όλους τους πόρους χρηματοδότησης».

Καταλήγοντας με την επισήμανση ότι αρχές Φθινοπώρου θα βγουν και οι πρώτες προσκλήσεις στο ΕΣΠΑ, οι οποίες επίσης θα προσφέρουν δυνατότητες και εργαλεία «αρκεί», όπως είπε, «να αξιοποιούνται πραγματικά σωστά και προς τη σωστή κατεύθυνση».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος