Φ.Χατζήνα: “Χρυσάφι” της ελληνικής γης το ελληνικό ποιοτικό μέλι

Το «χρυσάφι της ελληνικής γης», το ελληνικό μέλι, όχι μόνο είναι ένα από τα καλύτερα ποιοτικά παγκοσμίως, αλλά καταφέρνει να χαρίζει δεκάδες διακρίσεις στους μελισσοκόμους που ακολουθούν καλές πρακτικές. Αυτό υποστήριξε η Διευθύντρια του Ινστιτούτου Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής Δρ Φανή Χατζήνα.

Φ.Χατζήνα: “Χρυσάφι” της ελληνικής γης το ελληνικό ποιοτικό μέλι «Πραγματικά μπορούμε να πιστοποιήσουμε ότι το Ελληνικό μέλι είναι ανώτερης ποιότητας» δήλωσε η κα Χατζήνα μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής και πρόσθεσε ότι: «Δεν μπορούμε να βγούμε στην αγορά και να πούμε ότι δεν υπάρχει άλλο καλύτερο μέλι» σημειώνοντας ότι και σε άλλα σημεία της γης οι μέλισσες παράγουν ντόπιο μέλι με υπέροχη γεύση και πυκνότητα.Το εισαγόμενο μέλι είναι πιο φθηνό, γιατί το φέρνουμε από χώρες που είτε παράγεται πιο φθηνά, είτε δεν είναι τόσο καλής ποιότητας. Μπορεί βέβαια να συμβαίνουν και τα δύο».
Οι αναλύσεις, σύμφωνα με την έμπειρη ερευνήτρια, αποκαλύπτουν τη διαφορά. «Αν πάμε στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, όσον αφορά στο άρωμα και στη γεύση η κρίση είναι υποκειμενική, εμείς έχουμε συνηθίσει το άρωμα και τη γεύση των ελληνικών μελιών , δεν μπορούμε να πούμε ότι το ελληνικό μέλι, λόγω αρώματος και γεύσης, είναι ανώτερο, αλλά όταν έχουμε θυμαρίσιο μέλι, με ιδιαίτερα φυτά και πολύ μεγάλη βιοποικιλότητα φυτών (το κάθε φυτό δίνει το κάτι διαφορετικό στο μέλι), τότε το μέλι που παράγεται με μέλισσες από πολλά φυτά είναι υπέροχο και ανώτερης ποιότητας» είπε η κα Χατζήνα.
Σύμφωνα με την ίδια, «ο παραγωγός πρέπει να προσέχει πού μεταφέρει τα μελίσσια του, να είναι μακριά από φυτοφάρμακα , να έχει αρκετά μεγάλη βιοποικιλότητα φυτών- γύρων, να προσπαθεί να χρησιμοποιεί, όσο το δυνατόν πιο πολύ, βιολογικά σκευάσματα για την αντιμετώπιση των ασθενειών του, να προσέχει με τι ταΐζει τα μελίσσια του, όταν αυτά έχουν ανάγκη, να μην το παρακάνει δηλαδή και να δίνει νερό».
Ιδιαίτερο ρόλο, σύμφωνα με την κα Χατζήνα διαδραματίζει η καλή συνεργασία των μελισσοκόμων με τους επιστήμονες. «Να είναι κοντά στα εργαστήρια και στους επιστήμονες και να μαθαίνουν τα νέα δεδομένα και στη συνέχεια, κάπου κάπου, ας κάνουν κάποια ανάλυση των μελιών τους για να μπορούν να γνωρίζουν σε ποιο επίπεδο βρίσκονται» .

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος