Φ. Χατζήνα: Ολέθριες οι συνέπειες της αλόγιστης χρήσης χημικών σκευασμάτων

Για τις ολέθριες συνέπειες της αλόγιστης  χρήσης χημικών σκευασμάτων μίλησε στο ertnews η πλέον διακεκριμένη ερευνήτρια Δρ. Φανή Χατζήνα, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου με αφορμή έρευνα που έχει υλοποιήσει με τους συνεργάτες της.

Όπως τόνισε τα μισά από τα αγροχημικά που βρήκαν κάνοντας ελέγχους και μετρήσεις σε εννέα χώρες της Ε.Ε. ήταν παράνομα, δεν πληρούσαν δηλαδή τις προδιαγραφές που θέτει η Ευρώπη. «Μικρές ποσότητες, αλλά παράνομες κι επικίνδυνες για την υγεία των μελισσών και του τελικού αποδέκτη, που είναι ο άνθρωπος», είπε.
Σύμφωνα με την κα Χατζήνα αυτός ο πόλεμος ενάντια στα χημικά, στις γεωργικές καλλιέργειες, στην καταπολέμηση των εντόμων, των κουνουπιών, στην υλοποίηση των θεραπειών, στον καθαρισμό των κυψελών αφήνει πάντα απειροελάχιστες ποσότητες που καταλήγουν  στους τελικούς αποδέκτες, στους ανθρώπους.

«θα πρέπει να ξέρουμε πότε ξεπερνούν τα όρια, ώστε να είμαστε σίγουροι τι καταναλώνουμε και ότι όλα αυτά τα χημικά δεν περνάνε στην ανθρώπινη υγεία» είπε αναφέροντας πως η μέλισσα λειτουργεί ως ένα τέτοιο «διυλιστήριο» με τα προϊόντα που παράγει ενώ με τη γύρη είναι πιο εύκολο να περάσει κάτι απαγορευμένο στην τροφική αλυσίδα του ανθρώπου.
Όπως είπε το ζήτημα είναι ακόμη και απειροελάχιστες ποσότητες να υπάρχουν που παραμένουν στο περιβάλλον με την πάροδο του χρόνου προκαλούν προβλήματα. Ήδη έχει δοθεί οδηγία- στόχος από την Παγκόσμια Επιτροπή για την υγεία των Μελισσών, πρόεδρος της οποίας  Επιτροπής  είναι η κα Χατζήνα, να μειωθεί στο 50%  η ποσότητα των χημικών που χρησιμοποιούνται. Η έλλειψη των επικονιαστών –μελισσών  έχει δημιουργήσει προβλήματα όσον αφορά στην επάρκεια τροφής (κυρίως η Κλιματική Αλλαγή).
Με στόχο τα λιγότερα αγροχημικά και τα λιγότερα τοξικά η κα Χατζήνα προτρέπει τους αγρότες της Ροδόπης (και όχι μόνο) να αφήνουν σε κάθε χωράφι μια λωρίδα ακαλλιέργητη, η οποία πάντα λειτουργεί ως χώρος ανανέωσης των επικονιαστών.  Συνεχίζοντας την Ευρωπαϊκή Έρευνα για την ποιότητα του περιβάλλοντος με «βαθμούς μέτρησης» τα προϊόντα της μέλισσας, έρευνα που ξεκίνησε πριν δύο χρόνια, συνεχίστηκε φέτος  και θα επεκταθεί σε όλες τις  χώρες της Ε.Ε., θα τοποθετηθούν αντλίες μέτρησης της ποιότητας του αέρα με ικανότητα μέτρησης των φυτοφαρμάκων, των μικροπλαστικών και των βαρέων μετάλλων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος