Εργασία και σπουδές στην Κομοτηνή για φοιτητές κι απόφοιτους του ΔΠΘ

Φοιτήτριες και φοιτητές του ΔΠΘ, σπουδάζουν και εργάζονται, μελετούν κι εξυπηρετούν πελάτες, δίνουν μαθήματα και παίρνουν μια πρώτη γεύση από τον εργασιακό στίβο. Απογοητεύονται, τα παρατούν, φεύγουν, αλλά πάντα κάπου αλλού συνεχίζουν αποκτώντας τη θεωρία στο Δημοκρίτειο και την πράξη στον εργασιακό χώρο. Βλέποντας τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, της Γνώσης στο βιβλίο της ζωής.

Το ξυπνητήρι για την Ανθούλα και την Αλεξάνδρα χτυπά στις 05:00 καθημερινά. Πτυχιούχος Φυσικής Αγωγής από το ΤΕΦΑΑ της Κομοτηνής το 2018 παρέμεινε στην Κομοτηνή η πρώτη, στο τρίτο έτος Κοινωνικής Πολιτικής η δεύτερη. Εργαζόμενες και οι δύο από τα 18 τους έτη , η Αλεξάνδρα έχει ένα μόλις μήνα στη δουλειά και η Ανθούλα μισό χρόνο έχοντας ήδη και οι δύο ζήσει αρκετές φορές την εμπειρία της απόλυσης, της αποχώρησης, της αναζήτησης , της εργασίας.

Τις συναντήσαμε μετά τις έξι το πρωί έτοιμες να σερβίρουν τους πρώτους πελάτες. «Ο καφές δεν μπορεί να περιμένει» είπαν αστειευόμενεσ και στάθηκαν με ευγένεια και φιλόξενα να απαντήσουν στα ερωτήματα του www.ertnews.gr . Στα 27 της χρόνια η Ανθούλα, στα 20 της η Αλεξάνδρα και οι δύο στέκονται στις «αποδοχές» το νούμερο ένα θέμα στον εργασιακό χώρο σήμερα. Θέμα που αρκετά συχνά γίνεται πρόβλημα όπως καταγράφουν στις διηγήσεις των γνωστών τους. «Δυστυχώς υπάρχουν και ασυνεπείς εργοδότες που δεν τηρούν τα συμφωνηθέντα» λένε.

Με τον ίδιο τρόπο που αρκετά συχνά δεν τηρούνται και τα ωράρια, το οκτάωρο γίνεται δεκάωρο και δωδεκάωρο αν χρειαστεί. Όπως σημειώνουν η εύρεση εργασίας, αν θα είναι εύκολη ή δύσκολη, εξαρτάται από την εποχή και τον κλάδο. «Συνήθως ψάχνεις για κάτι καλύτερο πριν χάσεις τη δουλειά σου» λένε και προσθέτουν ότι «στην Κομοτηνή προσφέρεται δουλειά στην αναψυχή, στην εστίαση και στα ΚΔΑΠ». Κι όσον αφορά στις αποδοχές; «Εξακόσια πενήντα ευρώ με το ζόρι και με ασφάλιση» λένε έχοντας να πληρώσουν 200-250 ευρώ ενοίκιο συν όλα τα άλλα έξοδα ενός σπιτιού.

Όσον αφορά στα όνειρά των νέων; «Πάντα υπάρχουν» λένε και οι δύο. Η Ανθούλα «κάπου αλλού, σε άλλη πόλη για μια νέα αρχή» και η Αλεξάνδρα «διάβασμα για να πάρω το πτυχίο». Από την Κρήτη και τη Θεσσαλονίκη αντίστοιχα, ποδοσφαιρίστρια της Ροδόπης 87 η πρώτη και φοιτήτρια του ΔΠΘ η δεύτερη, αντάμωσαν στον εργασιακό χώρο, με συνδετικό κρίκο το ΔΠΘ, αλλά και τις δυσκολίες μιας εποχής που δίνει και δεν δίνει ευκαιρίες στους νέους και στις νέες της ηλικίας τους. χωρίς, ωστόσο, να το βάζουν κάτω, προσπαθούν και συνεχίζουν.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος