Εργασία και διαμονή στην Στοκχόλμη, διακοπές στην Κομοτηνή

Επέστρεψαν στην Κομοτηνή για τις ολιγοήμερες καλοκαιρινές τους διακοπές. Ο Νίκος, η Ελευθερία και οι δυο τους κόρες έκαναν μια τεράστια αλλαγή στη ζωή τους μετακομίζοντας από την Κομοτηνή στην Στοκχόλμη της Σουηδίας. Τους συναντήσαμε στην «αγκαλιά» της γιαγιάς- Άννας, μητέρα της Ελευθερίας, και αξιοποιήσαμε την ευκαιρία να «γνωρίσουμε» κάπως τη ζωή τόσο μακριά από τον τόπο τους, την γη της Θράκης.

«Σε μας έδωσαν απλά συμβουλές: Πώς θα απολυμαίνεις τα χέρια σου, πώς να κρατάς τις αποστάσεις. Αλλά δεν πήραν δραστικά μέτρα, όπως στην Ελλάδα. Δεν έκλεισαν ούτε τα σχολεία, ούτε τα εμπορικά κέντρα. Δόθηκαν οδηγίες και συμβουλές τις οποίες ο κόσμος τις τήρησε, αυτή είναι η διαφορά μας» ανέφερε η Ελευθερία μιλώντας για τον «συνδετικό κρίκο» όλων των χωρών αυτήν την περίοδο, τον κορωνοϊό και τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε στην Σουηδία. «Μόνο οι δημόσιες υπηρεσίες έκλεισαν τις οποίες, όμως, δεν τις χρειάζεσαι γιατί τα πάντα γίνονται ηλεκτρονικά.» συμπλήρωσε ο Νίκος και στην παρατήρηση μας ότι η επιλογή τους είχε ως κόστος ζωές ηλικιωμένων η Ελευθερία σχολίασε: «Έμειναν απροστάτευτοι οι ηλικιωμένοι, ήταν χιλιάδες θύματα. Θεώρησαν ότι είναι καλύτερο να θυσιάσουν κάποιες ανθρώπινες ζωές από το να θυσιάσουν την οικονομία.»

Εργασία και διαμονή στην Στοκχόλμη, διακοπές στην Κομοτηνή
Ο Νίκος, η Ελευθερία, η Σοφιάννα και η μικρή Αλεξάνδρα για ολιγοήμερες διακοπές στην Κομοτηνή από την μακρινή Στοκχόλμη στην αγκαλιά της γιαγιάς Άννας

Από την καθημερινότητά των Σουηδών απουσιάζει η διασκέδαση όπως την γνωρίζουμε. «Δεν υπάρχει διασκέδαση με τον τρόπο που την γνωρίζουμε εμείς εδώ, το να βγεις να πιεις έναν καφέ κάτω από τον ήλιο, να βρεις φίλους να μιλήσεις να γελάσεις.»
Η κόρη τους, η Σοφιάννα, στις οκτώ το πρωί βρίσκεται σε σχολείο της Σουηδίας, έχοντας αφήσει συμμαθήτριες και δασκάλες πίσω στην Ελλάδα . «Τα μαθήματα γίνονται με ipad, όλα είναι πολύ εύκολα. Οι δάσκαλοι το εξηγούν ακόμη και μισή ώρα σε κάθε μαθητή αν δεν το έχει καταλάβει.» μας είπε.
Η Σοφιάννα δεν παραλείπει να συγκρίνει τα δύο εκπαιδευτικά συστήματα «Η άποψη μου για τα ελληνικά σχολεία δεν είναι και τόσο καλή. Έπρεπε να πηγαίνω σε φροντιστήρια εκεί η λέξη φροντιστήριο δεν υπάρχει, εδώ στην Ελλάδα καταπιεζόμουν πολύ. Όλα τα κάνουμε στο σχολείο. Μας τα εξηγούν όλα πάρα πολύ καλά. Κάνουμε ό,τι χρειάζεται και μας λένε αν θέλουμε να διαβάσουμε και λίγο σπίτι. Μου λείπει το φαγητό και οι φίλοι μου από την Ελλάδα.»

Φώτο: Ο Νίκος, η Ελευθερία, η Σοφιάννα και η μικρή Αλεξάνδρα για ολιγοήμερες διακοπές στην Κομοτηνή από την μακρινή Στοκχόλμη στην αγκαλιά της γιαγιάς Άννας ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος