Έργα αναβάθμισης του Αρχαιολογικού Μουσείου Κομοτηνής με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2023

Σε φάση πυρετώδους εργασιών εισέρχεται το Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής, με διπλό στόχο: Αφ’ ενός ο πρώτος έχει να κάνει με τις απαραίτητες εργασίες και παρεμβάσεις στο κτίριο του Αρχαιολογικού Μουσείου, που εδώ και τόσα χρόνια δεν έχουν γίνει.

Αξίζει να σημειωθεί πως το κτίριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Κομοτηνής είναι ένα εμβληματικό δείγμα αρχιτεκτονικής του Άρη Κωνσταντινίδη και έχει χαρακτηρισθεί διατηρητέο μνημείο.

Σύμφωνα με την Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης στην ΕΡΤ Κομοτηνής, Χρύσα Καραδήμα, οι εργασίες που θα γίνουν θα πρέπει να είναι με πολύ προσοχή, λόγω του χαρακτηρισμού του διατηρητέου κτιρίου και θα αποτελεί το νέο τοπόσημο της Κομοτηνής!
«Χρειάζονται παρεμβάσεις στο κομμάτι της ψύξης και της θέρμανσης. Χρειάζεται μια στατική μελέτη και γενικότερα η επανέκθεση των ευρημάτων, θα φέρει αλλαγές στο εσωτερικό του κτιρίου. Οι εργασίες θα αφορούν την αλλαγή της εισόδου του Μουσείου, τις συντηρήσεις των υπαρχουσών αρχαιοτήτων, τους χώρους αιθρίων, αλλά και τον αύλειο χώρο του Μουσείου, ο οποίος θα διαμορφωθεί κατάλληλα για την φιλοξενία εκδηλώσεων πολιτιστικού και μορφωτικού περιεχομένου.
Στόχος είναι το Μουσείο να καταστεί ένα ζωντανό, διαδραστικό χώρο πολιτισμού, όχι μόνο σε ότι αφορά τις αρχαιότητες, αλλά και άλλες εκφάνσεις του πολιτισμού», τόνισε η κ. Καραδήμα.

Στην επανέκθεση των αρχαιοτήτων, καθώς θα τοποθετηθούν όλα με σύγχρονο τρόπο, θα εκτεθούν και οι αποθηκευμένες αρχαιότητες, αξιοποιώντας και τα σύγχρονα μέσα τεχνολογίας, οθόνες και οπτικοποιημένο υλικό, όπως όλα τα σύγχρονα Μουσεία.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής, ήταν το πρώτο Μουσείο που λειτούργησε και φιλοξενούσε στην έκθεσή του ευρήματα από την Ξάνθη, το Διδυμότειχο και άλλες περιοχές. Από τη στιγμή που λειτούργησαν τα Μουσεία σε Ξάνθη και Έβρο, τα ευρήματα των εκεί περιοχών μεταφέρθηκαν στις εκθέσεις των εκεί Μουσείων, αφήνοντας… κενά στο Μουσείο της Κομοτηνής. Αυτά τα κενά θα πρέπει να «σβήσουν» κατά κάποιο τρόπο με τον νέο τρόπο επανέκθεσης της συλλογής, καθώς πέρασαν πια και 50 χρόνια λειτουργίας, αξιοποιώντας και τις αποθηκευμένες αρχαιότητες!
Κομμάτι βέβαια της νέας επανέκθεσης της συλλογής του Αρχαιολογικού Μουσείου Κομοτηνής, θα αποτελέσει και η περιοδική έκθεση με τίτλο «Ρωμαϊκή Κομοτηνή», η οποία θα πραγματοποιηθεί στον αύλειο χώρο του Μουσείου και θα παρουσιάσει ευρήματα της ρωμαϊκής περιόδου όπως μιλιάρια της Εγνατίας Οδού (τα οδόσημα που τοποθετούσαν οι ρωμαϊκές αρχές ανά χίλια βήματα σε σημαντικούς εμπορικούς δρόμους), μαρμάρινη σαρκοφάγο κ.ά.
Θα πλαισιωθεί από ειδική ημερίδα με θέμα τις σαρκοφάγους και τις ταφικές πρακτικές των ρωμαϊκών χρόνων στην Αιγαιακή Θράκη και θα αποτελέσει τμήμα της Πολιτιστικής Διαδρομής της Αρχαίας Εγνατίας Οδού.

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Χρήστου Μέτιου, η περιοδική έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Κομοτηνής με τίτλο «Ρωμαϊκή Κομοτηνή», η οποία θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2022, καθώς επίσης οι προπαρασκευαστικές εργασίες για την επανέκθεση της μόνιμης συλλογής του Μουσείου, θα χρηματοδοτηθούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Κοινωνικής και Πολιτικής Συνοχής –ΕΣΠΑ- της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, με πόρους ύψους 655.000 ευρώ.
«Μετά το τέλος όλων των πρόδρομων εργασιών της προετοιμασίας των αρχαιοτήτων για την επανέκθεση, δηλαδή της συντήρησης, της συσκευασίας και της αποθήκευσης τους, που αυτό θα διαρκέσει έως τα τέλη 2023, θέλουμε να πιστεύουμε πως θα υπάρξει νέα ένταξη από το ΕΣΠΑ 2021-2027, σε ένα άλλο έργο το οποίο θα περιλαμβάνει τις εργασίες της επανέκθεσης της συλλογής των Αρχαιοτήτων του Μουσείου Κομοτηνής, με ένα γενναίο κονδύλι της τάξης των 5 εκ ευρώ», υπογράμμισε η κ . Καραδήμα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος