Έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής για τις θερινές εκπτώσεις του 2021

Έρευνα για τις Θερινές Εκπτώσεις του 2021 με σκοπό  να καταγράψει τις οικονομικές επιδόσεις των επιχειρήσεων μελών του, για το χρονικό διάστημα από 5 Ιουλίου 2021 έως και 31 Αύγουστου  2021 διεξήγαγε ο Εμπορικός Σύλλογος Κομοτηνής.

Η έρευνα διεξήχθη σε δείγμα εκατό καταστηματαρχών κατά την λήξη της εκπτωτικής περιόδου, με δειγματοληπτικό πλαίσιο το μητρώο του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής, το οποίο κλήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις  μέσω  τηλεφωνικής συνέντευξης.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου από τα αποτελέσματα της έρευνας, διαφαίνεται  ότι οι έμποροι κινήθηκαν σε μέτρια επίπεδα στο σύνολο τους και αυξητικά σε σύγκριση με την περσινή εκπτωτική περίοδο. Πέντε στις δέκα επιχειρήσεις πραγματοποίησε υψηλότερες πώλησης κατά τη διάρκεια της θερινής εκτρωτικής περιόδου, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, με την μεγαλύτερη  τόνωση των πωλήσεων να φτάνει στο 20%.

Περίπου μια στις τέσσερις επιχειρήσεις παρουσίασαν πτώση του κύκλου εργασιών τους. Για τη πλειονότητα των επιχειρήσεων (52%) των οποίων ο κύκλος εργασιών κινήθηκε πτωτικά η συρρίκνωση δε υπερέβη το 10%. Βέβαια το χρονικό διάστημα με το οποίο γίνεται η σύγκριση (καλοκαίρι του 2020) η συρρίκνωση των πωλήσεων λόγο της πανδημίας του Covid-19 ήταν εξαιρετικά ισχυρή.

Επιπλέον μέσω της έρευνας διαπιστώνονται:

  • Κλαδικές διαφοροποιήσεις με τους κλάδους της ένδυσης & υπόδησης να καταγράφουν τις μεγαλύτερης επιδόσεις, αποτέλεσμα του ανοίγματος των κοινωνικών εκδηλώσεων και της χαλάρωσης των μέτρων προστασίας .
  • Για την πλειονότητα των επιχειρήσεων η αγοραστική κίνηση είναι καλύτερη κατά το εκπτωτικό δεκαπενθήμερο του Ιουλίου. Συμπεριφορά που αποδεικνύει παραδοσιακά την προτίμηση των καταναλωτών να πραγματοποιούν τις αγορές τους τις πρώτες εβδομάδες των εκπτώσεων .
  • Μεγάλη αποδοχή των εμβολίων παρατηρείται στον κλάδο, αφού το 75% των ιδιοκτήτων δηλώνουν ότι έχουν εμβολιαστεί.
  • Σε ότι αφορά τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων εν μέσω πανδημίας οι επιχειρηματίες θωρούν ότι θα πρέπει να διατηρηθούν, η μείωση των ενοικίων, η επιστρεπτέα προκαταβολή και η παράταση της προθεσμίας καταβολής βεβαιωμένων οφειλών στις ΔΟΥ και των ασφαλιστικών εισφορών  .

Όπως σημειώνεται: “Οι Εξελίξεις στο λιανικό εμπόριο θα εξαρτηθούν τόσο από τα υγειονομικά δεδομένα όσο και από τη χρονική συγκυρία απόσυρσης των μέτρων στήριξης”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος