Επιστημονικό Συνέδριο της Τ.Α. στην Ξάνθη – Κρίσιμα συμπεράσματα και η επόμενη μέρα

Ουσιαστικά συμπεράσματα για κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν αιρετούς, τεχνοκράτες και στελέχη των ΟΤΑ, σχετικά με την αναβάθμιση των υπηρεσιών τους για μια πιο ποιοτική και αποτελεσματική διοίκηση, για την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών και την ευημερία των πολιτών τους, εξήχθησαν με την ολοκλήρωση του Επιστημονικού Συνεδρίου με κεντρικό θέμα: «Επενδυτικός-Αναπτυξιακός Προγραμματισμός & Διοίκηση Οικονομικών Αξιών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση», που πραγματοποιήθηκε στην Ξάνθη.

Οι άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης, παρακολούθησαν ένα πυκνό πρόγραμμα, όπως σχεδιάστηκε από τους διοργανωτές, που «ακουμπούσε» σε όλα τα πεδία ευθύνης των ΟΤΑ, με στόχο την ενημέρωση στις τρέχουσες εξελίξεις, την έγκαιρη και έγκυρη πληροφόρηση, την ανταλλαγή καλών πρακτικών, την ενίσχυση της πορείας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε μια δύσκολη, αλλά γεμάτη ευκαιρίες και δυναμική, περίοδο.

Ο πρόεδρος της Ένωσης «Κλεισθένης» Μιχάλης Χρηστάκης αποτιμώντας τη διοργάνωση ανέφερε ότι στο συνέδριο της Ξάνθης σημειώθηκαν αρκετές καινοτομίες, με πρώτη, τις προσυνεδριακές εκδηλώσεις για τις προσωπικές και κοινωνικές δεξιότητες των στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τις προσομοιώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην ίδια ενότητα, για κομβικά ζητήματα Οικονομικής Επιτροπής, που απέσπασε πολύ θετικά σχόλια από τους συνέδρους.

«Θα επιμείνουμε σε αυτό το πεδίο, πιστεύουμε ότι το Προσυνέδριο πρέπει να καθιερωθεί γιατί η ανάγκη της βελτίωσης δεξιοτήτων, μεθοδολογίας στον τρόπο που προσεγγίζουμε τους ανθρώπους, που διοικούμε, που αντιμετωπίζουμε τις κρίσεις, που κάνουμε διαπραγματεύσεις, είναι συνεχής και ενισχύει την ευελιξία, στοιχείο που πρέπει να χαρακτηρίζει τους ανθρώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», τόνισε.
Εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τη συνεδρίαση της Ολομέλειας η οποία εστίασε στα θεσμικά και στα χρηματοοικονομικά ζητήματα των ΟΤΑ, για τα οποία εξήχθησαν συμπεράσματα αλλά δόθηκαν και απαντήσεις από τους καθ’ ύλην αρμόδιους της κεντρικής διοίκησης.
«Ακούσαμε πολύ θετικά σχόλια και για τον σχεδιασμό των ενοτήτων», σημείωσε και πρόσθεσε ότι οι Δήμοι θα πρέπει να εστιάσουν σε τομείς όπως η «Βιομηχανία της Εμπειρίας», που είναι πολύ σημαντική σε οικονομικό επίπεδο, για την επόμενη μέρα. «Όλοι οι σύνεδροι που ήρθαν εδώ θα μείνουν με την… εμπειρία της Ξάνθης», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, «κρίσιμο στάδιο» της επόμενης μέρας, όπως είπε, είναι τα θέματα της Ύδρευσης-Αποχέτευσης, αναφερόμενος στο συγκεκριμένο θεματικό εργαστήριο, που απασχόλησε τους συνέδρους στην Ξάνθη.
Σχετικά με τις συναντήσεις εργασίας, που πραγματοποιήθηκαν σήμερα, ο κ. Χρηστάκης ανέδειξε τα σημαντικά σημεία, όπως είναι το Δίκτυο των ΠΟΥ, με στόχο για τον επόμενο χρόνο, η δικτύωση να φτάσει στο 90%, από το 60% που είναι σήμερα.
Τέλος, αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία που υπήρξε με τα στελέχη του ΥΠΕΣ και το περιοδικό Πρόταση, όπου θα υπάρξει σχετική δημοσίευση για το Συνέδριο της Ξάνθης.

Σε ό,τι αφορά το επόμενο Συνέδριο σημείωσε ότι η Επικοινωνία είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της υλοποίησης του έργου των ΟΤΑ και αποκάλυψε ότι οι εκπρόσωποι του Τύπου και των ΜΜΕ, σε θεσμικό επίπεδο, θα είναι εταίροι, στο επόμενο Συνέδριο, σε μια, όπως επισήμανε, «λειτουργική συνεργασία», σχολιάζοντας πως οι δημοσιογράφοι θα πρέπει να δουν την κατάσταση μέσα από μια νέα προσέγγιση. «Δυστυχώς, έχουμε πολλά “κουρασμένα παλικάρια” στη δημοσιογραφία, γιατί αδυνατούν να κάνουν αντιληπτό, πόσο παραγωγικό είναι το πεδίο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», υπογράμμισε.

Επιστημονικό Συνέδριο της Τ.Α. στην Ξάνθη – Κρίσιμα συμπεράσματα και η επόμενη μέραΟ κ. Χρηστάκης ευχαρίστησε τον Δήμο Ξάνθης και τον Πρόεδρο του Κέντρου Πολιτισμού του Δήμου, Ηλία Ασκαρίδη για τη συνδρομή του ώστε οι εργασίες του Συνεδρίου στο Δημοτικό Αμφιθέατρο να κυλήσουν άψογα, ενώ αναφέρθηκε και στον εθελοντή και εκπαιδευτή εθελοντών Ζεκί Μεμέτ Αλή, έναν άνθρωπο, «εγνωσμένης αξίας», όπως σημείωσε.
Απευθυνόμενος στον Δήμαρχο Ξάνθης Μανώλη Τσέπελη, τόνισε: «Θα ξανάρθουμε στην Ξάνθη, γιατί πέρα από τον Πολιτισμό, την ομορφιά τη μοναδική αισθητική είναι μια γλυκιά πόλη».

Ο Δήμαρχος Μανώλης Τσέπελης δήλωσε περήφανος για την ολοκλήρωση του Συνεδρίου, καθώς, όπως είπε «Όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος και η προσπάθεια που έγινε από όλους ήταν απολύτως επιτυχής», σημειώνοντας πως το Συνέδριο πέτυχε τον σκοπό και τον στόχο του, για την ανάπτυξη των υπηρεσιών των ΟΤΑ, που θα αποτυπωθεί θετικά, τόσο σε επίπεδο λειτουργίας τους, όσο και στην υλοποίηση των προγραμματικών σχεδιασμών, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.
«Αύριο είναι μια μέρα ευθύνης όλων υμών που συμμετείχαμε, με ταχύτητα και προτεραιοποίηση να υλοποιήσουμε αυτόν τον σχεδιασμό», τόνισε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος