Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης: Ικανοποίηση για το νέο Αναπτυξιακό νόμο

Το Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης, εκφράζει τη μεγάλη του ικανοποίηση για το νέο Αναπτυξιακό νόμο, ο οποίος αποτελεί ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο επιχειρηματικότητας και στήριξης νέων επενδύσεων στη χώρα μας.

Οι διατάξεις του νέου νομοσχεδίου, το οποίο, σύμφωνα με το ΕΒΕΡ, κινείται σε θετική κατεύθυνση, αποβλέπουν σε ένα εκσυγχρονισμένο και ολοκληρωμένο σύστημα, που θα δώσει μεγάλη ώθηση στα επιχειρηματικά επενδυτικά προγράμματα, θα αυξήσει την ανταγωνιστικότητα και τη μετάβαση των επιχειρήσεων σε πιο εκσυγχρονισμένη βάση και θα αποτελέσει εργαλείο μετασχηματισμού του ελληνικού επιχειρείν.

Μιλώντας στο περιφερειακό πρόγραμμα της ΕΡΤ ΑΜ-Θ, ο πρόεδρος του ΕΒΕΡ, Αντώνης Γραβάνης, τόνισε πως η διαβούλευση συνεχίζεται, ωστόσο το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, θα γίνει η αποκρυστάλλωση του νόμου, θα ψηφισθεί και θα τεθεί σε εφαρμογή.

Το ζήτημα να αφορά ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος και τις ατομικές επιχειρήσεις, καθώς και η διεύρυνση των δράσεων επιλεξιμότητας του νόμου, αποτελεί αίτημα και άλλων Επιμελητηρίων και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων της Χώρας, ευελπιστώντας πως θα ενσωματωθεί και αποτελέσει σώμα του νέου Αναπτυξιακού Νόμου.

Ο κ. Γραβάνης ήταν κατηγορηματικός στο ότι ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος, θα έχει τις απαραίτητες ασφαλιστικές δικλείδες για να παραμένουν οι επενδυτές στην περιοχή της Θράκης και να αναπτύσσουν την επιχείρησή τους τηρώντας τους κανόνες για τη μακροχρόνια παραμονή του και τις ασφαλείς συνθήκες στο εργατικό δυναμικό. Επισήμανε, πως δεν θα έχουμε τα φαινόμενα του παρελθόντος που έρχονταν εδώ κάποιοι αετονύχηδες επενδυτές και αφού έπαιρναν την επιδότηση εξαφανίζονταν σε γειτονικές χώρες όπως Βουλγαρία.

Ξεκαθάρισε δε πως η πολιτεία θα πρέπει θωρακίσει την Θράκη, με εκσυγχρονισμό των υποδομών με σταθερό φορολογικό σύστημα και με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, προκειμένου οι επενδυτές να επιλέγουν την περιοχή για το γεγονός πως γειτνιάζει με νευραλγικές αγορές, όπως της Ανατολής, Βαλκάνια, Παρευξείνιες Χώρες.

Το Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης, με μοναδικό γνώμονα την ευημερία της επιχειρηματικότητας τόσο σε τοπικό όσο και κρατικό επίπεδο, στο πλαίσιο της διαβούλευσης του νέου Αναπτυξιακού νόμου, κατέθεσε στο Υπουργείο Επενδύσεων και Ανάπτυξης προτάσεις, για τις τελικές βελτιώσεις των διατάξεων, όπως,

1. Να συμπεριληφθούν στους δικαιούχους και οι Ατομικές Επιχειρήσεις, οι οποίες να μπορούν να υπαχθούν στον Αναπτυξιακό χωρίς να χρειάζεται να ιδρύσουν μονοπρόσωπη εταιρεία.
2. Επιλεξιμότητα των αγροτών – ατομικών επιχειρήσεων για υπαγωγή στον Αναπτυξιακό Νόμο και να τεθούν ξεκάθαρες διευκρινήσεις. Συγκεκριμένα, η προμήθεια γεωργικού ελκυστήρα και παρελκόμενων να αποτελεί ολοκληρωμένο επενδυτικό σχέδιο για τα εν λόγω καθεστώτα.
3. Επιπλέον ποσοστό επιδότησης, σε περιοχές που όπως η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας –Θράκης, το οποίο θα φτάσει το 80%.
4. Οι μεσαίες επιχειρήσεις να μην εξαιρούνται από το κίνητρο επιχορήγησης, μιας και αποτελούν βασικό πυλώνα των τοπικών οικονομιών.
5. Ενίσχυση Τουριστικών επενδύσεων: Να αφαιρεθεί η οριζόντια θέσπιση των 4 αστεριών ως κριτήριο ένταξης και να παραμείνουν οι προηγούμενες προδιαγραφές, δηλαδή τα 3 αστέρια.
Επιπλέον, να ενταχθούν και οι επιχειρήσεις των τουριστικών λεωφορείων και των τουριστικών γραφείων, και πιο συγκεκριμένα η αγορά τουριστικών λεωφορείων να αποτελεί επιλέξιμη δαπάνη ως εξοπλισμός.
6. Να εξεταστεί η διεύρυνση των επιλέξιμων επενδυτικών σχεδίων, εντάσσοντας δραστηριότητες που δεν απαγορεύει η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία.
7. Στις επιλέξιμες δαπάνες, η ποσόστωση που τίθεται του 45% στις κτιριακές υποδομές, στο σύνολο του προϋπολογισμού, είναι πολύ μικρή, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες, όπου όλα τα οικοδομικά υλικά έχουν σημαντικές αυξήσεις. Προτείνουμε να ανέλθει αυτή η ποσόστωση στο 60% και στο 75% αντίστοιχα για τα ξενοδοχεία.
8. Για την τήρηση των Μακροχρόνιων υποχρεώσεων, η τήρηση των 6 ετών κρίνεται πολύ υψηλή, προτείνουμε να μειωθεί στα 3 έτη όπως είναι στα επενδυτικά προγράμματα του ΕΣΠΑ.
9. Σχετικά με την υλοποίηση επένδυσης σε οικόπεδο που δεν ανήκει στον φορέα της επένδυσης και απαιτείται τουλάχιστον 15ετής διάρκεια μίσθωσης, προτείνεται η μείωσή της στο χρονικό διάστημα που είναι απαραίτητο για την υλοποίηση και την κάλυψη των μακροχρονίων υποχρεώσεων του επενδυτικού σχεδίου, πλέον δύο ετών.
10. Για επενδυτικά σχέδια άνω των 700.000 ευρώ απαιτείται έκθεση πιστοποίησης. Προτείνουμε η έκθεση πιστοποίησης να αφορά επενδυτικά σχέδια προϋπολογισμού άνω των 2.000.000 ευρώ.
11. Σε περιπτώσεις που ο επενδυτής πρόκειται να λάβει δάνειο για την υλοποίηση του επενδυτικού του σχεδίου, να καταργηθεί η εκτίμηση του εύλογου κόστους και της βιωσιμότητας της επένδυσης από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, καθώς δεν είναι αρμόδια όργανα αποφασιστικού χαρακτήρα.
Το ΕΒΕΡ, επιδιώκοντας να καταστεί το επενδυτικό κλίμα στη χώρα πιο φιλικό και με πιο απλοποιημένες διαδικασίες, ευελπιστεί να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι προτάσεις βελτίωσης των τελικών διατάξεων του νομοσχεδίου, ώστε να επιτευχθεί μεγαλύτερη οικονομική και επενδυτική αποτελεσματικότητα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος