Εορτασμός του Πολυτεχνείου: Μια “υπενθύμιση” της αξίας της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας και της Δικαιοσύνης

Η 48η Επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου πέρασε στην ιστορία. Μια ημέρα διαφορετική- καθώς αποτελεί πάντα αφορμή για  να  τονιστεί η αξία της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας και της Δικαιοσύνης. Σε αυτή την “υπενθύμιση” η Κομοτηνή δεν ήταν απούσα.

Δ. Χαρίτου: Το Πολυτεχνείο ζει, μας εμπνέει και μας οδηγεί
Τιμούμε την επέτειο του Πολυτεχνείου ως διαρκές σύμβολο ενότητας κι αγώνα της νέας γενιάς του λαού μας για Δημοκρατία, Ελευθερία και Κοινωνική Δικαιοσύνη, το μήνυμα του Πολυτεχνείου εξακολουθεί και στις μέρες μας να είναι επίκαιρο γιατί η νέα γενιά και μεγάλα τμήματα της κοινωνίας μας βιώνουν με δραματικό τρόπο μέσα στην κοινωνία τη βαθιά οικονομική κρίση που πλήττει την πλειοψηφία της κοινωνίας. Το μήνυμα, η δύναμη του Πολυτεχνείου δίνει κουράγιο κι ελπίδα σε όσους προσδοκούν για μια νέα κοινωνία , σε όσους αγωνίζονται για να αλλάξει σελίδα ο τόπος με μια προοδευτική κυβέρνηση σε δημοκρατική και προοδευτική κατεύθυνση. Το Πολυτεχνείο ζει, μας εμπνέει και μας οδηγεί.

Αγγελική Κουγιουμτζόγλου: Χρέος μας είναι να νικήσει η ζωή
Εορτασμός του Πολυτεχνείου: Μια “υπενθύμιση” της  αξίας της  Δημοκρατίας, της Ελευθερίας και της Δικαιοσύνης48 χρόνια μετά τιμούμε τους νεκρούς που έπεσαν τότε για να μπορούμε εμείς σήμερα να μην το «βάζουμε κάτω» έτσι δεν χάνεται το νήμα, χάρη στη μνήμη και χάρη στη ζωντανή εμπειρία της κάθε γενιάς που αναγνωρίζει τον εαυτό της στις γραμμές του αγώνα. Είτε είναι αυτός ο αγώνας της Παιδείας, της Εργασίας, των Δικαιωμάτων. Γι αυτό εξάλλου επιμένουν κάποιοι να ξεχάσουμε αυτή τη μέρα, αλλά δεν θα τους κάνουμε το χατήρι. Δεν ξεχνάμε και δεν χαρίζουμε τις μνήμες παρά μόνο στα παιδιά μας και παρ όλες τις δυσκολίες της σημερινής συγκυρίας με τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, αλλά και το μεγάλο αριθμό θανάτων είμαστε εδώ, με σεβασμό στη μνήμη και χρέος μας αυτή τη στιγμή είναι να νικήσει η ζωή.

Περικλής Χαρισιού, μέλος Πανσπουδαστικής Συνεργασίας του Πανεπιστημίου Νομικής: Οι φοιτητές Εορτασμός του Πολυτεχνείου: Μια “υπενθύμιση” της  αξίας της  Δημοκρατίας, της Ελευθερίας και της Δικαιοσύνηςσήμερα στέλνουν το αντιιμπεριαλιστικό τους μήνυμα
Το μήνυμα των φοιτητών και των εργαζομένων στο Πουλυτεχνείο πριν 48 χρόνια είναι και σήμερα επίκαιρο όσο ποτέ. Τότε, όλα ξεκίνησαν από την κατάληψη της Νομικής στην Αθήνα και φέτος οι φοιτητές της Νομικής δίνουν το παρόν δίπλα στους εργαζόμενους, δίπλα στις εργαζόμενες γυναίκες. Το αντιιμπεριαλιστικό τους μήνυμα είναι γραμμένο στις πύλες του Νοσοκομείου: Έξω οι ΗΠΑ, έξω το ΝΑΤΟ. Σήμερα δίπλα μας στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ξέρουμε ότι φεύγουν στρατιωτικά αεροπλάνα που βομβαρδίζουν λαούς και ξεκληρίζουν οικογένειες. Οι φοιτητές είναι απέναντι σε αυτό και σήμερα δίνουν το αντιιμπεριαλιστικό τους μήνυμα.

Στέφανος Μακρυγιάννης, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών: Όλα όσα έχει κατακτήσει ο λαός τα έχει κατακτήσει με αγώνες
Το Πολυτεχνείο παραμένει ζωντανό σήμερα στους αγώνες του λαού διότι τα αιτήματα του δεν έγιναν ποτέ πραγματικότητα. Ο κόσμος διεκδικεί ψωμί, η ακρίβεια ροκανίζει το λαϊκό εισόδημα και υπάρχουν πολλές οικογένειες μαθητών και μαθητριών που το ζούνε κάθε ημέρα, πρόβλημα επιβίωσης. Βλέπουμε ότι υπάρχει ένα τεράστιο χτύπημα στη Δημόσια Εκπαίδευση συνεπώς συνεχίζουμε να ζητάμε: Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία, Δημόσια δωρεάν παιδεία για όλους ως θεμελιώδες δικαίωμα για να καλυφθούν οι μορφωτικές ανάγκες κάθε μαθητή και μαθήτριας και προφανώς βρίσκονται στο στόχαστρο της κυβέρνησης και τα δημοκρατικά δικαιώματα του λαού γι αυτό και το αίτημα της ελευθερίας παραμένει ζωντανό. Οι αγώνες αυτοί δεν τελειώνουν ποτέ, φαντάζουν επικίνδυνοι στα μάτια της εκάστοτε εξουσίας, αλλά εμείς εδώ θα είμαστε για να υπενθυμίζουμε ότι όλα όσα έχει κατακτήσει ο λαός, τα έχει κατακτήσει με αγώνες και σε αυτό το δρόμο θα συνεχίζουμε να πορευόμαστε.
Δήμητρα Λιουλιάκη, οργανωτική γραμματέας της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ Νομού Ροδόπης: Ακολουθούμε το δρόμο που μας έδειξαν οι φοιτητές

Εορτασμός του Πολυτεχνείου: Μια “υπενθύμιση” της  αξίας της  Δημοκρατίας, της Ελευθερίας και της ΔικαιοσύνηςΕίμαστε σήμερα εδώ οι νεολαίοι, οι εργαζόμενοι για να τιμήσουμε όλους αυτούς που ξεσηκώθηκαν πριν από 48 χρόνια σε μια μεγάλη στιγμή της Ελλάδας, σε μια στιγμή που σταμάτησε ο κόσμος να φοβάται, σταμάτησαν οι φοιτητές όχι να φοβούνται αλλά έδωσαν το λάκτισμα για την αρχή της Δημοκρατίας μας. Αυτούς τιμούμε σήμερα αυτούς γιορτάζουμε, αλλά με έναν τρόπο μοναδικό γιατί οι καιροί το απαιτούν, μιλάμε για Δημοκρατία αληθινή. Σε αυτόν τον αυταρχισμό της κυβέρνησης που το βλέπουμε σε όλους τους τομείς της ζωής μας λέμε ένα μεγάλο ΟΧΙ. Όχι στην καταπάτηση όλων των συνδικαλιστικών μας δικαιωμάτων, όλων των κοινωνικών μας δικαιωμάτων. Ναι στην Παιδεία, ναι στην Υγεία, αυτά απαιτούμε είναι η αρχή και όχι το τέλος, είναι ο δρόμος για μια άλλη ζωή, για μια ζωή που θα χαιρόμαστε να δείξουμε στα παιδιά μας, γι αυτό είμαστε σήμερα εδώ. Ακολουθούμε το δρόμο που μας έδειξαν οι φοιτητές και θα μας το δείχνουν.

Εορτασμός του Πολυτεχνείου: Μια “υπενθύμιση” της  αξίας της  Δημοκρατίας, της Ελευθερίας και της Δικαιοσύνης
Ε.Ευαγγελόπουλος, ΕΝΙΔΥΚ

Σταύρου Βαγγέλης, μέλος του Φοιτητικού Συλλόγου Νομικής του ΔΠΘ: Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε
Οι εορτασμοί του Πολυτεχνείου θα πρέπει διαχρονικά να συνδέονται με τους χώρους ασύλου. Φέτος το σύνθημα του Πολυτεχνείου είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Με τις αναδιαρθρώσεις στα εργασιακά, στα εκπαιδευτικά και με την αναστολή των ατομικών, κοινωνικών και πολιτικών ελευθεριών δίνουμε και σήμερα το παρόν μέσα από μια δύσκολη προεργασία στην προσπάθειά μας να γίνει η Γενική Συνέλευση του Φ/Σ αντιμετωπίσαμε πολλά προβλήματα με την αυτοδύναμη παράταξη της ΔΑΠΝΔΦΚ η οποία δεν την επέτρεπε. Αλλά συνεχίζουμε να δίνουμε δυναμικό παρόν, να αγωνιζόμαστε ως φοιτητές και ως μέλη της κοινωνίας.

Βαγγέλης Ευαγγελόπουλος, πρόεδρος ΕΝΙΔΥΚ: Τα συνθήματα της πύλης του Πολυτεχνείου επίκαιρα όσο ποτέ

Η Επιτροπή Ειρήνης Νομού Ροδόπης, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Νομού Ροδόπης, η ΕΝΙΔΥΚ και ο Σύλλογος Γυναικών Ροδόπης. Θεωρούμε ότι τα συνθήματα που ήταν γραμμένα στις πύλες του Πολυτεχνείου: Έξω οι ΗΠΑ, έξω το ΝΑΤΟ σήμερα είναι επίκαιρα όσο ποτέ μετά και τις πρόσφατες συμφωνίες που υπέγραψε η Κυβέρνηση με την Κυβέρνηση της Γαλλίας που εμπλέκει το λαό μας σε ακόμη πιο επικίνδυνους Ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Το Πολυτεχνείο ΖΕΙ στους αγώνες του σήμερα, αυτό θέλουμε να βροντοφωνάξουμε και να τιμήσουμε τους νεκρούς μας, τους νεκρούς φοιτητές, τους αγώνες της νεολαίας, τους εργαζόμενους που μαζί με τους μαθητές έδωσαν τη ζωή τους για ένα καλύτερο αύριο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος