Ένα ευρωπαϊκό σχολείο, το Μουσικό Γυμνάσιο Λύκειο Κομοτηνής

Ο Φώτης Φωτιάδης, είναι εκπαιδευτικός (χημικός) στο Μουσικό Γυμνάσιο Λύκειο Κομοτηνής. Συντονιστής πίσω από επτά προγράμματα που υλοποιεί η σχολική του μονάδα καταφέρνει με τη διεύθυνση του σχολείου και τους συναδέλφους του να παρουσιάζει το σχολείο αυτό σημαντική εξωστρέφεια.

Είχε υποβάλει, όπως εκμυστηρεύτηκε σήμερα στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» (12-10-2021) δέκα αιτήσεις συμμετοχής, εγκρίθηκαν οι επτά. Το σχολείο μετέχει σε ευρωπαϊκά προγράμματα σχεδόν από το 2012. Μια δεκαετία εξωστρέφειας, για ένα σχολείο της επαρχίας δεν είναι λίγο! Αρχικά με τις αδελφοποιήσεις σχολείων, μέσω των προγραμμάτων e twing και στη συνέχεια με το πρόγραμμα Erasmus. Προηγήθηκαν δύο πετυχημένες δράσεις, το 2017 -2019, μια το 2019 εγκρίθηκε ένα έργο σχετικά με τους υπολογιστές και άλλες έξι το 2020 με διάφορες θεματολογίες. Ειδικότερα, προγράμματα που αφορούν: στη μελέτη του ήχου, της μουσικής, στην πολυ-πολιτισμικότητα, στις κουλτούρες των χωρών μέσα από το χθες και το σήμερα, χωρών όπως: Ιταλίας, Γαλλίας, Τσεχίας και Πορτογαλίας, στο περιβάλλον.
Ήδη στην Κομοτηνή βρίσκονται 25 μαθητές και μαθήτριες, η πρώτη ομαδική αποστολή μαθητών στην περιοχή σε καιρό Covid και άρχισαν να υλοποιούνται δράσεις στο σχολείο, στο Νέστο, στο ΔΠΘ, στην ελληνορωμαϊκή πάλη, στο ΤΕΦΑΑ, στα αρχαία Άβδηρα, στο Παγκράτιο από κο Ζαφειριάδη. «25 μαθητές από το εξωτερικό (από τους οποίους οι 20 εμβολιασμένοι συν 8 οι καθηγητές τους» παρατήρησε ο κος Φωτιάδης.
Όσον αφορά στα κέρδη που προκύπτουν; «Ερχόμαστε σε επαφή με ανθρώπους από διαφορετικές νοοτροπίες» απάντησε ο κος Φωτιάδης χωρίς δεύτερη σκέψη και εξήγησε ότι στις επισκέψεις τους σε άλλες χώρες δεν ακολουθούν το πρόγραμμα ενός τουρίστα, αντιθέτως πραγματοποιούν επισκέψεις σε σχολεία, γνωρίζουν μαθητές, καθηγητές, μαθαίνουν τις ιστορίες τους. «Το ταξίδι διέκρινε τους Έλληνες από την αρχαιότητα. Αποκομίζουμε πολλά, για νέες πρακτικές και καινοτομίες» δήλωσε ο κος Φωτιάδης. Από τους 300 μαθητές και μαθήτριες του σχολείου οι μισοί, 140 θα επωφεληθούν από τις δράσεις αυτές, καθώς σε κάθε πρόγραμμα οι μαθητές που επωφελούνται είναι 20 και 8 οι εκπαιδευτικοί, 56 από τους συνολικά 90 που διδάσκουν.
Όμως με τις δράσεις αυτές ωφελείται και η σχολική μονάδα, καθώς κάθε πρόγραμμα χρηματοδοτείται με 25.000 ευρώ, 180.000 ευρώ συνολικά για ένα δημόσιο σχολείο. « Από τα χρήματα αυτά για τα προγράμματα έχει όφελος και το σχολείο ( έχει αγοραστεί εξοπλισμός, έχει γίνει βάψιμο με πίνακες ζωγραφικής, έχουν δημιουργεί μακέτες κ..α.) υπήρξαν πολλές δράσεις με όφελος για το σχολείο, όπως πέρσι για παράδειγμα με τα 800 που περίσσεψαν από την υλοποίηση ενός προγράμματος το σχολείο προμηθεύτηκε κονσόλα ήχου για τις συναυλίες του στην αίθουσα εκδηλώσεων”. Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο δραστήριος εκπαιδευτικός στην κα Μαρία Κεφαλίδου, τη διευθύντρια του σχολείου για την πολύτιμη βοήθειά της, όπως και σε όλο το εκπαιδευτικό προσωπικό για την στήριξη που παρέχει.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος