Ένα ανθοπωλείο κάθε δύο χρόνια βάζει λουκέτο στην Κομοτηνή

Πριν δέκα χρόνια το τριαντάφυλλο πωλούνταν ένα ευρώ, σήμερα το ελληνικό πωλείται δύο και το εισαγωγής δυόμιση φτάνοντας- ανάλογα με τις περιόδους- και τα τρία ευρώ. Το ίδιο με τα χρυσάνθεμα (που είναι ελληνικής παραγωγής αλλά λίγα), τα γαρύφαλλα και τις τουλίπες.

Μια από τις πλέον δύσκολες τριετίες των τελευταίων σαράντα χρόνων είναι η τελευταία για τα ανθοπωλεία της Ροδόπης. «Η κίνηση είναι πεσμένη» λένε από την έναρξη της πανδημίας και μετά. Η ακρίβεια στα είδη που προμηθεύονται για τα καταστήματά τους, το ηλεκτρικό ρεύμα και η θέρμανση σε σύντομο διάστημα είναι «πονοκέφαλος καθημερινός». Όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν στο ertnews.gr. ανθοπώλες της Κομοτηνής οι πολίτες σήμερα μεριμνούν για τα αναγκαία τα λουλούδια είναι είδος πολυτελείας.

Ένα ανθοπωλείο κάθε δύο χρόνια βάζει λουκέτο στην ΚομοτηνήΈνα ανθοπωλείο κάθε δύο χρόνια βάζει λουκέτο στην Κομοτηνή
Πριν δέκα χρόνια υπήρχαν δεκατέσσερα (14) ανθοπωλεία στην Κομοτηνή, σήμερα εννέα (9). Η τροφοδοσία μετά τη ρωσική εισβολή γίνεται κανονικά, ωστόσο, σε τιμές τριπλάσιες για τα εισαγόμενα προϊόντα. «Ανέβηκαν οι τιμές των καυσίμων, ανέβηκαν όλα», λένε χαρακτηριστικά. Προσπάθησαν όπως σημειώνουν να απορροφήσουν τις ανατιμήσεις αλλά αυτό έγινε εις βάρος της επιχείρησής τους. «Τώρα κρατιόμαστε ανοιχτά με νύχια και με δόντια», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Μπορεί η προμήθεια των περισσοτέρων ειδών που εμπορεύονται να γίνονται από την Ολλανδία, ωστόσο, και τα Ελληνικά προϊόντα δεν λείπουν. «Το λουλούδι ελληνικής παραγωγής είναι πιο φθηνό, αλλά δεν υπάρχει επάρκεια και ποικιλία», λένε.

Κάποιοι από αυτούς με τρεις και πλέον δεκαετίες στο χώρο βλέπουν πάντα το ποτήρι μισογεμάτο και εξακολουθούν έτσι να δηλώνουν αισιόδοξοι και να διατρανώνουν την πεποίθησή τους ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα υπενθυμίζοντας: «Περάσαμε κι άλλη κρίση πιο σοβαρή από αυτή», καλώντας την πολιτεία να βοηθήσει λίγο παραπάνω αναφέροντας το παράδειγμα της επιστρεπτέας προκαταβολής, όπως λένε: «Δεν θα έπρεπε να δίνουν το μισό ποσό πίσω» και προσθέτοντας με νόημα: “Ήταν μια ανάσα που τώρα μας την παίρνουν”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος