Ελένη Καβαζίδου: Νοηματική Γλώσσα – Ένα κλειδί και μια παγίδα για κωφούς και ακούοντες

Κρίσιμα ερωτήματα και τεκμηριωμένες απαντήσεις έθεσε η Ελένη Καβαζίδου μιλώντας σήμερα (19-3-2021) στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες». Όπως ανέφερε η συγγραφέας είναι καλό να γνωρίζουμε τα κλειδιά και τις παγίδες της σύγχρονης νοηματικής γλώσσας και των εκπροσώπων της καθώς όπως είπε: “Έχοντας τη γνώση, έχουμε τη δύναμη”.

Όπως ανέφερε η δημιουργός το έργο της δίνει απαντήσεις σε μια σειρά από ερωτήματα εάν: «Αποτελεί κλειδί ή παγίδα η Νοηματική Γλώσσα; Ποια είναι τα στάδια εξέλιξής της, τα προτερήματα και οι αδυναμίες της; Ποια είναι η γενεσιουργός Αιτία της Κουλτούρας των Κωφών; Ποιες συνθήκες ευνόησαν την κοινότητα των κωφών να αναπτυχθεί τόσο πολύ στον 20ο αιώνα; Ποια τα θετικά και ποια τα αρνητικά αυτής της ραγδαίας εξέλιξης των κοινοτήτων τους; Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ της νοηματικής και της προφορικής γλώσσας στην εγκεφαλική λειτουργία; Μπορεί η Νοηματική Γλώσσα να χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση νοητικών, κινητικών και ψυχοκοινωνικών δεξιοτήτων;»

«Είναι ένα βιβλίο το οποίο θα μπορούσε να είναι χρήσιμο για τους γονείς που έχουν την ανάγκη να ψάξουν και μόνοι τους κάποιες διεξόδους για παιδιά τα οποία έχουν κάποια διαταραχή της ακοής και αξιοποιούν την νοηματική γλώσσα ή αν ενδιαφέρονται να μάθουν την νοηματική γλώσσα στηρίζοντας τα παιδιά τους. Βλέποντας πώς μπορούν να αγκαλιάσουν αυτό το σύστημα επικοινωνίας πλέον, γιατί ως τέτοιο είναι αναγνωρισμένο. Από το ελληνικό κράτος και από την Ευρώπη, όπου κάθε χώρα έχει τη δική της νοηματική γλώσσα», ανέφερε σημειώνοντας, ότι μπορεί ένας εκπαιδευτικός ή ένας καλλιτέχνης να πάρει πάρα πολλές ιδέες για το πώς μπορεί να δουλέψει.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ραδάμανθυς και ήδη προχωρεί σε δεύτερη έκδοση. Μάλιστα, όπως αποκάλυψε, ήδη είναι προ των πυλών η κυκλοφορία του εκδοτικού οδηγού για ΑμεΑ με αντικείμενο τη διατροφή και την άσκηση. Αλλά και για τους Εθνικούς Δρυμούς που περιλαμβάνει και την περιοχή της Θράκης.

Συνέντευξη- κείμενο Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος