Εκπαιδευτικοί Ροδόπης: Απουσιάζει η υγιεινή διατροφή και η άθληση από μαθητές και μαθήτριες

“Καμπανάκι” για τις διατροφικές συνήθειες των μαθητών τους και την έλλειψη άσκησης χτυπούν εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Π.Ε. Ροδόπης. Όπως τονίζουν, μιλώντας στο www.ertnews.gr, τα τελευταία χρόνια σημειώνονται βήματα οπισθοχώρησης στο κομμάτι της υγιεινής διατροφής.

Το δικό της ρόλο διαδραμάτισε η οικονομική κρίση (οι επιλογές που μπαίνουν στο οικογενειακό τραπέζι δεν είναι πάντα οι πιο άριστες ποιοτικά), το πιεστικό ωράριο εργασίας των γονιών τούς, η πανδημία και η πολύωρη παρακολούθηση της τηλεόρασης και της οθόνης του Η/Υ, του tablet και του κινητού έχει συντελέσει σε μεγάλο βαθμό ως προς αυτό.

Έτσι, οι αγορές πρόχειρου και φθηνού φαγητού από τα ταχυφαγία και τα super market κυριαρχούν στο κολατσιό που παίρνουν στο σχολείο τους. Απουσιάζει η παρασκευή και η προετοιμασία από το σπίτι. Ομοίως απόντα και τα φρούτα από τις επιλογές διατροφής των μαθητών. «Καθημερινά καταναλώνουν κρουασάν από super market, snacks ή παχυντικές έτοιμες πίτες από φούρνους και μη με αποτέλεσμα να έχει εξοβελιστεί τελείως από το γεύμα τους το σάντουιτς, το κέικ, το φρούτο από το σπίτι» σημειώνουν έμπειροι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης που περνούν τουλάχιστον έξι ώρες κάθε μέρα μαζί τους.

Παράλληλα, επισημαίνουν ότι η κακή διατροφική επιλογή συνδυάζεται με την έλλειψη γυμναστικής, παρά την «πίεση» των γονιών προς το αντίθετο. «Υπάρχει μια δυσκολία να αθληθούν, καθώς τα περισσότερα είναι «αγκιστρωμένα» στα tablet, στα smartphone και στον Υπολογιστή » δηλώνει καθηγητής Φυσικής Αγωγής σε μειονοτικό σχολείο της Ροδόπης και σημειώνει ότι μετά την τηλεκπαίδευση λόγω πανδημίασ τα πράγματα χειροτέρεψαν. Έτσι, σε διάστημα μιας εβδομάδας μπορεί να αθληθούν μόνο δύο ώρες, δηλαδή τις ώρες που προβλέπει το σχολικό πρόγραμμα στην αυλή του σχολείου τους και πέραν τούτου ουδέν.

Η έλλειψη παιχνιδιού, όπως λένε στις γειτονιές, στις αλάνες, στις αυλές, όπως παλιά κάνει τα πράγματα ακόμη πιο άσχημα στο κομμάτι εκείνο που αφορά στη φυσική κατάσταση των παιδιών, παρά την αλλαγή κουλτούρας που έχει συντελεστεί σε μεγάλη μερίδα των γονέων οι οποίοι τα παρακινούν και τα ωθούν για συστηματική ενασχόληση με ένα άθλημα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος