Εκχιονιστικά μηχανήματα κι αλατιέρες σε ετοιμότητα ζητούν οι κάτοικοι της ορεινής Ροδόπης

Η επιδείνωση των καιρικών συνθηκών στο τέλος του φθινοπώρου με τις πρώτες νιφάδες να κάνουν την εμφάνισή τους από τη μια και η κακή παραγωγική χρονιά από την άλλη χτυπούν “καμπανάκι κινδύνου” στον ορεινό όγκο της Ροδόπης.

Κάτοικοι σε δεκάδες διάσπαρτους οικισμούς στις πρώην κοινότητες Οργάνης και Κέχρου είδαν πολλούς από τους συντοπίτες τους στην περιοχή είτε να ακολουθούν το δρόμο της μετανάστευσης, είτε να κατεβαίνουν στα πεδινά. Άτομα νέας κυρίως ηλικίας, άφησαν τα τελευταία δεκατρία χρόνια πίσω χωριά και οικογένειες αναζητώντας καλύτερη εργασιακή τύχη, άλλοι στη Γερμανία και άλλοι στην Ολλανδία, «κάνοντας δουλειές, όπως εργασία σε θερμοκήπια, που θα μπορούσαν να κάνουν κι εδώ εάν υπήρχε η πρόβλεψη” όπως λένε.

Αυτοί που μένουν, ωστόσο, ηλικιωμένοι, γυναίκες με παιδιά, αλλά και οικογένειες που επέλεξαν να παραμείνουν και να συνεχίζουν να το παλεύουν ζητούν: καλύτερη υγειονομική θωράκιση από τη μια με την ενίσχυση των Πολυδύναμων και των Αγροτικών Ιατρείων και σωστό εξοπλισμό των Δημοτικών Κοινοτήτων τους για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλεί η επιδείνωση του καιρού από την άλλη. Έχοντας πάντα ως αίτημα στο τραπέζι τη δημιουργία μικρών φράγματων, κατάλληλων για υδροδότηση των χωραφιών τους.

Ειδικότερα, όπως τόνισαν το Σάββατο 26-11-2022 στο www.ertnews.gr όταν κάποιος εγκλωβιστεί στο χωριό του, στην Άνω Βυρσίνη, στη Μυρτίσκη, στην Κύμη της Οργάνης ή στη Χλόη, στην Κερασιά και στο Χαμηλό του Κέχρου είναι δύσκολο να φτάσει άμεσα, σε περίπτωση ανάγκης, στο κέντρο. Η πλησιέστερη οργανωμένη δομή υγείας απέχει 50 τουλάχιστον χιλιόμετρα. Επειδή, όπως σημειώνουν, στο παρελθόν έχουν ζήσει παρόμοια περιστατικά για την αντιμετώπιση των οποίων χρειάστηκε και η κινητοποίηση του Στρατού, πέραν της τότε Νομαρχίας, ζητούν την μόνιμη παρουσία εκχιονιστικών μηχανημάτων κι αλατιέρων, πολιτική που ακολουθείται εν μέρει τα τελευταία χρόνια από τους δήμους, μέσω και της μίσθωσης αυτών, όπου ο δήμος δεν διαθέτει. Ώστε, και το οδικό δίκτυο να μην κλείνει και η πρόσβαση να είναι άμεση σε περίπτωση που χρειαστεί.

Ενδεικτικά, ο αντιδήμαρχος της ΔΕ Κέχρου κ. Χασεκή Αή ανέφερε ότι σε αυτή μόνο τη Δημοτική Ενότητα υπάρχουν δώδεκα διάσπαρτοι οικισμοί, συνολικά τεετρακόσιες (400) οικογένειες, χίλιοι πεντακόσιοι άνθρωποι, οι περισσότεροι εκ των οποίων άτομα μεγάλης ηλικίας με χρόνια προβλήματα υγείας. «Αν δεν εξασφαλιστεί και φέτος η μονιμή παρουσία του κατάλληλου μηχανολογικού εξοπλισμού, τότε θα είναι δύσκολη η διαχείρηση των προβλημάτων σε έναν δύσκολο χειμώνα» προβλέπουν κάτοικοι της περιοχής, που γνωρίζουν από πρώτο χέρι τι σημαίνει χειμώνας στα ορεινά της Ροδόπης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος