Ψήνει καφέ τα τελευταία 48 χρόνια. Από το 1965 έχει το δικό του καφεκοπτείο στην Κομοτηνή. Ο κος Χασάν γνωρίζει καλά τα μυστικά του καλού καφέ. Μπορεί, μυρίζοντας μόνο τους κόκκους, να καταλάβει αν είναι από την Βραζιλία, την Κένυα ή Κολομβία…
Έχει αλέσει τόνους καφέ! «Κάθε δουλειά έχει τις ευκολίες και τις δυσκολίες της, αν δουλεύεις με όρεξη, όλα γίνονται εύκολα» δηλώνει ο μερακλής καφεκόπτης που περιγράφει τον καφέ του με ένα μαγικό τρόπο. Παίρνει τους κόκκους από τα σακιά και ετοιμάζει τέσσερα διαφορετικά είδη χαρμανιού, για καϊμάκι, για μυρωδιά, για γεύση, για πάχος. «Ψήνονται όλα μαζί και μετά το ψήσιμο πάνε για άλεσμα στις μηχανές, έτσι αλέθεται και πουλιέται ο καφές».
Τα πρώτα του μαθήματα τα πήρε κοντά σε έναν παλιό καφεκόπτη από την Ξάνθη. Έκτοτε, κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι κι ο μικρός για όλες τις δουλειές έγινε ένας καφεκόπτης με το όνομα! «Όσο παλιός κι αν είσαι πρέπει την τέχνη να συνεχίσεις να την εξασκείς, για να πεις ότι τα καταφέρνεις καλά.»
Ο κος Χασάν κάνει δύο ειδών καφέ, τον «βαρύ» και τον «ξανθό». Μάλιστα, όπως λέει,σαν τον δικό του «βαρύ » καφέ κανείς δεν μπορεί να κάνει. «Πάρτε παράδειγμα τους κατοίκους στο χωριό Δοκό της Ροδόπης, είναι 350 οικογένειες, οι 300 πίνουν «βαρύ» καφέ!» Περήφανος για την δουλειά του, με αγάπη για τον καφέ και τον τόπο του καμαρώνει για την Κομοτηνή που φτιάχνει τον καλύτερο καφέ. «Ο καφές έχει λίπος, αν δεν βγάλεις το λίπος, καφές δεν γίνεται.» λέει τονίζοντας και τη σημασία του σωστού ψησίματος. Έκαστος στο είδος του και η Κομοτηνή στους καφέδες για τον κ. Χασάν…
Φώτο:Ο κος Χασάν στο καφεκοπτείο του…Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος