Πρωτογενής Τομέας
Να ενεργοποιήσει η πολιτεία την Συνθήκη της Ναγκόγια για τους φυτογενείς πόρους

Σύμφωνα με την συνθήκη της Ναγκόγια, δεν μπορεί να έχει ο καθένας την πρόσβαση στους φυτογενείς πόρους και να τους αφαιρεί χωρίς έλεγχο, από κάποια χώρα.
Η Ελλάδα ενώ έχει υπογράψει πριν 4 χρόνια, δεν διαθέτει ακόμα το μηχανισμό με το ανθρώπινο δυναμικό, που θα ελέγχει την τήρηση της συνθήκης, αφού θα λάβει το υλικό από τους επιστήμονες.
Όπως σημείωσε η κ. Μαλούπα αυτό μπορεί να αποφέρει και έσοδα, αλλά και θετικές συνέπειες περιβαλλοντικά, με μείωση χρήσης φυτοφαρμάκων και χημικών λιπασμάτων, εφόσον θα χρησιμοποιούνται Ελληνικά φυτά εγκλιματισμένα, στο περιβάλλον της Ελλάδας.
«Στον ευρωπαϊκό κατάλογο υπάρχουν 140 αυτοφυή Ελληνικά ενδημικά φυτά, που διακινούνται από φυτώρια εξωτερικού και κάποτε και η Ελλάδα θα πρέπει να ξεκινήσει την διαδικασία εγγραφής, στον κατάλογο αυτό και να εμπορεύεται η ίδια τα αυτοφυή φυτά της και όχι να πληρώνει για τα δικά της φυτά, όπως η Λαδανιά της Χαλκιδικής, από Γερμανική εταιρεία και άλλα ακόμα 20 ενδημικά», τόνισε η κ. Μαλούπα καλώντας τα αρμόδια υπουργεία να επιληφθούν επί των υποθέσεων αυτών!
Ε. Μαλούπα: «Η Ελλάδα έχει χρέος να προστατέψει και την Βιοποικιλότητά της»

Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως η κ. Μαλούπα μαζί και με άλλους εκπροσώπους από τους 9 Βοτανικούς κήπους της Ελλάδας, παρευρίσκονται στο Διεθνές Συνέδριο Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών που πραγματοποιείται στη Λισσαβώνα.
Μεταξύ των καινοτομιών που θα προωθηθούν από το συνέδριο, είναι περαιτέρω ενεργοποίηση των Πανεπιστημίων με τα είδη της χλωρίδας μιας χώρας. Από αυτή την ενεργοποίηση θα πρέπει να προκύψει εξειδικευμένο προσωπικό για την καλλιέργεια Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών, σε συνδυασμό με φυτώρια, αλλά και καλλιέργεια των Ελληνικών δρεπτών ανθοκομικών φυτών-τουλίπες, κρίνα, γαρύφαλλα, στην Ελλάδα.
Μελισσοκόμοι: «Θέλουμε διαθρωτικές αλλαγές και όχι χρήματα για την Μελισσοκομία»

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Μελισσοκόμων Ροδόπης «το Κεντρί», Νίκο Καρακωστίδη, στην ΕΡΤ Δίκτυο ΑΜ-Θ, οι προτάσεις αυτές αφορούν σε θέματα τοποθέτησης κυψελών, αντικειμενικής αντιμετώπισης από τον ΕΛΓΑ σε καταστάσεις Φυσικών καταστροφών των μελισσιών, διαρθρωτικές αλλαγές, λειτουργία Μελισσοκομικής Σχολής, θα ενισχύσουν την Ελληνική Μελισσοκομία, δίνοντας και διέξοδο επαγγελματική πολύ ικανοποιητική σε όσους θέλουν να ασχοληθούν με τον κλάδο.
Εξ άλλου ο κ. Καρακωστίδης στάθηκε και στον διάλογο που πρέπει να αναπτυχθεί μεταξύ των Μελισσοκόμων και των Αγροτών, προκειμένου να βοηθηθούν αμφότεροι οι κλάδοι εστιάζοντας στην συνεργασία και όχι στις συγκρούσεις.
Ο σύλλογος το κεντρί είναι σε αναζήτηση χορηγού για την πραγματοποίηση μιας εκδήλωσης, στην οποία θα ενημερωθούν κυρίως οι Αγρότες, πως δείχνοντας προσοχή στις μέλισσες, -κυρίως στους ψεκασμούς-,μπορούν να αυξήσουν κατά πολύ ποσοτικά και ποιοτικά την παραγωγή τους.
ΑΕΙ
Ημερίδα του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου στην Κομοτηνή

Θέμα της Ημερίδας είναι «Το Πανεπιστήμιο του Μέλλοντος και η Αγορά Εργασίας».
Στόχος της εκδήλωσης είναι η ανάπτυξη σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Θράκης και Συνεργιών μεταξύ Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Επίσης η σύνδεση του Πανεπιστημίου με την Αγορά.
Τέλος αυτή η Επιστημονική Ημερίδα αποτελεί την αρχή μιας προσπάθειας ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας για τις δυνατότητες σπουδών ή μετεκπαίδευσης ή δια βίου Μάθησης, που προσφέρει το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, αποσκοπώντας στην αποτελεσματικότερη και ταχύτερη ένταξη των αποφοίτων του στην αγορά εργασίας.
Αυτοδιοίκηση-Εκπαίδευση
Μαθητές της Ροδόπης γνώρισαν το αρχαίο θέατρο Μαρώνειας

Η επίσκεψη διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, μέσω της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος της ΠΑΜΘ, και εντάσσεται στην πανευρωπαϊκή καμπάνια «Η Ευρώπη στην Περιοχή Μου»,
που έχει στόχο να ενθαρρύνει τους πολίτες να γνωρίσουν τα έργα που συγχρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση στην περιοχή τους.
Η επόμενη εκδήλωση της καμπάνιας στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη 17 Μαΐου στις 10:00, όπου 40 περίπου μαθητές και μαθήτριες από τα Γυμνάσια Δικαίων, Κυπρίνου, Ριζίων και Ν. Βύσσας θα επισκεφθούν και θα γνωρίσουν το νέο Βυζαντινό Μουσείο Διδυμοτείχου.
Ημερίδα για τον Αθλητισμό στο Σχολείο
Ημερίδα με θέμα σχολικός αθλητισμός στη Ροδόπη και τελετή διακριθέντων αθλητών, θα λάβει χώρα αύριο στις 10 τοπρωΐ στο Μουσικό Σχολείο.
Την ημερίδα διοργανώνει η Αντιπεριφέρεια Ροδόπης και η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Ροδόπης.
Κόμματα
1.200 είναι τα μέλη της που θα ψηφίσουν στις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ στην ΠΕ Ξάνθης

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν 1.200 είναι τα μέλη της ΝΔ στην ΠΕ Ξάνθης που θα ψηφίσουν. Από αυτούς περίπου οι 1.000 ανήκουν στις οργανώσεις της πόλης της Ξάνθης και περίπου 200 στις οργανώσεις της περιφέρειας του Νομού.
Δίκες
Αθώος κρίθηκε ο πρώην Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης ΑΜΘ Σάββας Μελισσόπουλος

Ο σημερινός Δήμαρχος Μύκης και τότε αντιπολιτευόμενος, Καπζά Τζεμήλ στην κατάθεση του ανέφερε ότι, με το ψήφισμα ο Δήμος στήριξε τις οικογένειες και τα παιδιά, δεν άσκησε καμία πίεση στους υπηρεσιακούς παράγοντες.
Ήδη ο οικείος Δήμος εφαρμόζει για πρώτη χρονιά τη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή
ΑΜΕΑ
Εγκαίνια γραφείων ΑΜΕΑ στη Ροδόπη παρών και ο Ιω Βαρδακαστάνης

Τα εγκαίνια θα γίνουν το ερχόμενο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι.
Θα προηγηθεί την Παρασκευή ώρα 11.30 στην αίθουσα Παυλίδη στην Νομαρχία Συνέντευξη τύπου στα ΜΜΕ του προέδρου Εθνικής Συνομοσπονδίας ΑμεΑ Γιάννη Βαρδακαστάνη .
Πολιτισμός
Ο Κώστας Κρομμύδας στην Κομοτηνή

Συγκεκριμένα, τα Βιβλιοχαρτοπωλεία Βαφειάδης, οι εκδόσεις Διόπτρα, και ο συγγραφέας Κώστας Κρομμύδας σας προσκαλούν σε μία μεγάλη συνάντηση με αφορμή την έκδοση του νέου του βιβλίου «Μυρωδιά από σανίδι» την Παρασκευή 11 Μαΐου 2018, στις 18:30 – 21:00 στoν χώρο του βιβλιοπωλείου (Βενιζέλου 36, 2531023072).
Ο συγγραφέας θα συστήσει σε παλιούς και νέους αναγνώστες το νέο του μυθιστόρημα, θα υπογράψει αντίτυπα και θα μοιραστεί με όλους μυστικά και σκέψεις για το βιβλίο.
Νεολαία-Εθελοντισμός-Ευρώπη
Η Ευρώπη μαζί σου». Το Europe Direct Ξάνθης στην Κεντρική Πλατεία της Ξάνθης

Η ημέρα εορτασμού της Ευρώπης θα είναι η αφορμή για μια διαδραστική επικοινωνία με την τοπική κοινωνία, δίνοντας την ευκαιρία στους πολίτες να γνωρίσουν καλύτερα την Ε.Ε αλλά και να διαπιστώσουν ότι, το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Ξάνθης, είναι στην διάθεση τους να μεσολαβήσει ώστε να λυθούν απορίες που προκύπτουν σχετικά με την Ε.Ε.
Ευρω-μαγειρεύοντας για την ημέρα της Ευρώπης

Η δράση θα υλοποιηθεί σήμερα στην Κεντρική Πλατεία Κομοτηνής και ώρα 10:00 το πρωΐ .
Στη διοργάνωση θα συμμετέχουν μαθητές από το 2ο, το 9ο και το 12ο Νηπιαγωγείο Κομοτηνής, το 7ο Δημοτικό Κομοτηνής, το Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Σαππών και το Γενικό Λύκειο Σουφλίου.
Σημερινό πρόγραμμα Ελευθερίων Θράκης

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 15 Μάη και οι ώρες λειτουργίας είναι από το πρωΐ στις 11 έως τις 13:00 και το απόγευμα από τις 18:30 έως τις 21:30.
Στην πλατεία της Κομοτηνής θα εμφανισθούν τα χάλκινα της Γουμένισσας στις 21:00. Τα Χάλκινα της Γουμένισσας είναι από τους καλύτερους πρεσβευτές της πλούσιας παράδοσής της Κεντρικής Μακεδονίας.
Τα μουσεία της ΑΜ-Θ παρουσιάζονται στη ΦΕΞ

Αστυνομικό Δελτίο
Συνελήφθησαν 2 διακινητές, οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας μη νόμιμους μετανάστες

Μάλιστα ο οδηγός δεν συμμορφώθηκε στις υποδείξεις των αστυνομικών ανέπτυξε ταχύτητα και ακολουθήθηκε, εξετράπη της πορείας του και προσέκρουσε σε τοιχίο, με αποτέλεσμα να τραυματισθούν όλοι οι επιβαίνοντες.
Οι δύο διακινητές και οι έξι διακινούμενοι μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης, όπου παρέμειναν για νοσηλεία.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ξάνθης, ενώ την προανάκριση και τις έρευνες ενεργεί το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Ξάνθης.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος