Εφαρμογή προγράμματος ελέγχου των ιών σε αθλητικούς χώρου ΔΠΘ και Δήμου Κομοτηναίων

Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης σε συνεργασία με τον Δήμο Κομοτηνής πρωτοπορούν στην εποχή της πανδημίας προς όφελος των δημοτών και των φοιτητών, με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας, ειδικότερα κατά τη διεξαγωγή αθλητικών δρωμένων.

Εφαρμογή προγράμματος ελέγχου των ιών σε αθλητικούς χώρου ΔΠΘ και Δήμου ΚομοτηναίωνΣτο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο συστήθηκε ερευνητική ομάδα με επιστημονικά υπεύθυνο τον Αναπληρωτή Καθηγητή του ΤΕΦΑΑ-ΔΠΘ, Αθανάσιο Χατζηνικολάου, και μέλη την Αντιπρύτανη του Δημοκριτείου Καθηγήτρια, Μαρία Μιχαλοπούλου, τους Καθηγητές από το Τμήμα Ιατρικής, Αναπληρωτή Καθηγητή, Πασχάλη Στειρόπουλο και Επίκουρο Καθηγητή, Ιωάννη Καρακασιλιώτη καθώς και την Επίκουρη Καθηγήτρια από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Ελευθερία Κατσίρη.

Η διεπιστημονική επιτροπή έχει σαν στόχο να συμβάλλει στην ανάπτυξη στρατηγικών προστασίας των αθλητριών/τών που συμμετέχουν και του κοινού που παρακολουθεί τα αθλητικά δρώμενα από τη μετάδοση μολυσματικών ασθενειών όπως η COVID-19.
Οι δυο πλευρές υπέγραψαν προγραμματική σύμβαση για την εκπόνηση του έργου µε τίτλο: «Έλεγχος παρακολούθηση των περιβαλλοντικών µεγεθών σε αθλητική εγκατάσταση εσωτερικού χώρου, κατά τη διάρκεια προπονήσεων και αγώνων, µε σκοπό την αποφυγή µετάδοσης ιώσεων και λοιµώξεων µέσω του αναπνευστικού συστήµατος». Το Πανεπιστήμιο εκπροσώπησε ο Πρύτανης Αλέξανδρος Πολυχρονίδης και τον Δήμο Κομοτηνής ο Δήμαρχος Ιωάννης Γκαράνης.
Σύμφωνα με τον κ. Χατζηνικολάου, που μίλησε στο περιφερειακό πρόγραμμα της ΕΡΤ ΑΜ-Θ, έχει γίνει η προμήθεια του εξοπλισμού και από τις αρχές της νέας χρονιάς, θα γίνει η τοποθέτησή του σε αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου Κομοτηναίων. Οι συσκευές που θα εγκατασταθούν θα καταγράφουν την ποσότητα των ιών που θα υπάρχει μέσα στον κλειστό χώρο άθλησης. Οι Αθλούμενοι όταν ασκούνται και μιλούν δυνατά εκστομίζουν πολλά περισσότερα σταγονίδια στον αέρα των ιών που φέρουν, συμπεριλαμβανομένου και του κορονοϊού, οπότε θα βλέπουμε πότε θα είναι επικίνδυνο για επικείμενη μόλυνση με κάποιον ιό και θα μπορούμε να επέμβουμε και να το σταματήσουμε, τρόπον τινά», ανέφερε ο κ. Χατζηνικολάου.
Επι πλέον ο κ. Χατζηνικολάου πρόσθεσε πως γίνεται προσπάθεια αναζήτησης ευρωπαϊκών προγραμμάτων, προκειμένου να ενταχθεί το έργο και να συνεχισθεί να προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες του και φυσικά να επεκταθεί και σε άλλους κλειστούς χώρους.
«Αυτό το έργο ήταν στον σχεδιασμό μας για να προσφέρουμε στην προστασία της Δημόσιας Υγείας, απλά η πανδημία του κορονοϊού το επίσπευσε ή αν θέλετε βοήθησε να βρούμε πιο γρήγορα την χρηματοδότηση για να το ξεκινήσουμε άμεσα», τόνισε καταλήγοντας ο κ. Χατζηνικολάου, ο οποίος δεν απέκλεισε πως υπάρχει σχεδιασμός που φέρνει ακόμα πιο κοντά την τοπική κοινωνία με το Πανεπιστήμιο και ειδικά το ΤΕΦΑΑ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος