Ε. Πατετσίνη: Πέντε μήνες απλήρωτοι έντεκα εργαζόμενοι στον Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου Βιστωνίδας Ισμαρίδας και Θάσου

Μια δουλειά με «τρομερό ενδιαφέρον» όπως λέει κάνει η βιολόγος Ευτέρπη Πατετσίνη, εργαζόμενη τόσο η ίδια όσο και άλλοι δέκα συνάδελφοί της στον Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου Ισμαρίδας Βιστωνίδας και θάσου. «Προσπαθούμε να προστατεύσουμε, να διαχειριστούμε το περιβάλλον, τα άγρια είδη, ώστε όλοι μας να έχουμε μια καλύτερη ποιότητα ζωής» είπε σήμερα στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» (17-9-2021).

Ωστόσο, ο Φορέας Διαχείρισης, που έχει αναλάβει να διαχειριστεί και να προστατεύσει την περιοχή από το Δέλτα του Νέστου, τη Λίμνη Βιστωνίδα, την Ισμαρίδα μέχρι και τη Θάσο, να καλύψει δηλαδή μια τεράστια έκταση, αντιμετωπίζει για μια ακόμη φορά ένα σοβαρό οικονομικό πρόβλημα.

«Προσπαθούμε με διάφορα προγράμματα, με χρηματοδοτήσεις κυρίως ευρωπαϊκές να κάνουμε μικρές επεμβάσεις, αλλά που θα είναι καίριες και ουσιαστικές έτσι ώστε να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, να έχουμε δηλαδή  μια καλή κατάσταση για όλα τα είδη άγριας χλωρίδας και πανίδας, αλλά και γενικά για το περιβάλλον, για τους ανθρώπους που ζουν εκεί. Πιστεύουμε θα πρέπει να διαχειριστούμε και να προβάλουμε σωστά την περιοχή μας. Είναι ένα από τα καλά παραδείγματα που παίρνουμε από άλλες περιοχές από το εξωτερικό» επέμεινε η κα Πατετσίνη μιλώντας με πάθος για τη δουλειά της και με αγάπη για τον τόπο της. Χλωρίδα, Πανίδα, οικότοποι και αυστηρό προστατευτικό θεσμικό πλαίσιο από τη μια με πολλή καθημερινή δουλειά για τους εργαζόμενους στον Φορέα. Αλλά, από την άλλη, μια δικαστική απόφαση που τους στερεί τη δυνατότητα υλοποίησης έργων και τους αφήνει απλήρωτους 5 μήνες τώρα.

«Παρότι η δουλειά μας έχει τρομερό ενδιαφέρον αντιμετωπίζουμε πάρα πολλά προβλήματα, το σημαντικότερο η χρηματοδότηση του Φορέα για να υλοποιεί έργα» είπε η κα Πατετσίνη προσθέτοντας: «Δυστυχώς λόγω μιας δικαστικής απόφασης εις βάρος του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου Βιστωνίδας Ισμαρίδας έγινε ένα κατασχετήριο στους λογαριασμούς του κι αυτή τη στιγμή είμαστε απλήρωτοι πέντε μήνες και δεν ξέρουμε μέχρι πού θα φτάσει» ανέφερε.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Έχουμε μείνει ξανά απλήρωτοι, τρεις και τέσσερις μήνες, είναι μια κατάσταση πραγματικά που μας έχει κουράσει και μας αφαιρεί τη χαρά από την ενασχόλησή μας με το αντικείμενό μας» πρόσθεσε η κα Πατετσίνη μην κρύβοντας την πίκρα και την απογοήτευσή της.

Οι εργαζόμενοι πληρώνονται με κονδύλια του “Πράσινου Ταμείου”, αλλά λόγω του κατασχετηρίου που ισχύει δε μπορούν να φτάσουν στους λογαριασμούς τους τα χρήματα. «Είναι τρομερά περίεργο ένας κρατικός οργανισμός, ενώ έχει τα χρήματα να μη μπορεί λόγω του κατασχετηρίου να τα αποδώσει στους εργαζόμενους του. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια αναλγησία, παντού βρίσκουμε εμπόδια αντί να βρίσκουμε λύσεις” σημείωσε η δραστήρια επιστήμονας. “Λόγω αυτής της ίδιας απόφασης ο Φορέας δεν έχει Φορολογική Ασφαλιστική Ενημερότητα, δεν έχουν καταβληθεί οι ασφαλιστικές εισφορές, δεν μπορεί να απορροφήσει κονδύλια αυτή τη στιγμή. Ο Φορέας Διαχείρισης πέτυχε -μετά από κατάθεση σχετικών προτάσεων- ενταχθεί σε δύο προγράμματα, προϋπολογισμού του ενός εκατομμυρίου το καθένα  . Προγράμματα των δύο εκατομμυρίων συνολικά με τα οποία θα γίνονταν πάρα πολλά έργα και επεμβάσεις».

Πρόκειται για έργα που δε θα αφορούσαν μόνο στη διαχείριση και στην προστασία της περιοχής, αλλά και στην τοπική κοινωνία με την υλοποίηση μικρών επεμβάσεων για ανθρώπους που είχαν προβλήματα, όπως οι κτηνοτρόφοι και οι γεωργοί της περιοχής που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τον μεγάλο αριθμό αγριογούρουνων. «Είχαμε εντάξει σε ένα από τα δύο προγράμματα να πάρουμε ηλεκτροφόρους φράκτες οι οποίοι θα τοποθετούνταν περιμετρικά για να μην προσεγγίζουν τα ποιμνιοστάσιά και τα χωράφια» εξήγησε.

Τέλος, δεν παρέλειψε να στείλει το μήνυμά της: «Δυστυχώς αντιμετωπίζουμε μια αδιαφορία. Προφανώς αντιμετωπίζεται η περιοχή, ο Φορέας, ως ένας απλώς αριθμός, ένας Φορέας, έντεκα εργαζόμενοι, πολύ μικρός αριθμός, δεν είναι όμως έτσι. Είναι μια τεράστια προστατευόμενη περιοχή. Με πάρα πολλή αξία όχι μόνο για τους ανθρώπους που ζουν στην περιοχή, αλλά για εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο» είπε προσθέτοντας, «είμαστε 11 άνθρωποι, 11 οικογένειες που αντιμετωπίζουν ένα πάρα πολύ σοβαρό πρόβλημα» και επεσήμανε «πρέπει να ξεπεράσουμε τα εμπόδια που βρίσκουμε συνέχεια και να βρούμε μια λύση για να προχωρήσουμε κανονικά και να προσφέρουμε και εμείς οι εργαζόμενοι αυτό που μπορούμε».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος