Ε. Πανώριου: Το Κιρκινέζι, ένας φτερωτός φίλος που απειλείται με εξαφάνιση

Για έναν «επισκέπτη» φτερωτό, που έρχεται στη Ροδόπη με την Άνοιξη και φεύγει στο τέλος του καλοκαιριού  μίλησε στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» η κα Ευγενία Πανώριου, υπεύθυνη περιβαλλοντικής εκπαίδευσης της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας. Για το μικρό μεταναστευτικό γεράκι Κιρκινέζι, που αγαπά τον άνθρωπο και ζει πολύ κοντά του.

«Μας επισκέπτεται για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι φωλιάζει πολύ κοντά στα σπίτια μας και σε αποθήκες οι οποίες έχουν τα παλιά κεραμίδια τα οποία δημιουργούν φυσικές κοιλότητες και εκεί μπορεί να τρυπώσει το Κιρκινέζι και να κάνει τη φωλιά του» δηλώνει η κα Πανώριου και προσθέτει ότι “ο δεύτερος λόγος είναι ότι τρέφεται με έντομα μεγάλα, όπως οι ακρίδες εχθροί των καλλιεργειών”. Παρά το γεγονός ότι δεν προξενεί κακό κινδυνεύει με εξαφάνιση και θεωρείται απειλούμενο είδος. “Φωλιάζει στα σπίτια και τις αποθήκες της ελληνικής υπαίθρου, όμως,  όταν οι στέγες των σπιτιών αλλάζουν και οι παραδοσιακές δίνουν τη θέση τους σε νέες, τότε δυσκολεύεται και το ίδιο να βρει «σπίτι» και να φωλιάσει”.

Ε. Πανώριου: Το Κιρκινέζι, ένας  φτερωτός φίλος που απειλείται με εξαφάνισηΤο Κιρκινέζι μπορεί να είναι σύμμαχος του αγρότη, καθώς τρέφεται κυρίως με ακρίδες και άλλους εχθρούς των καλλιεργειών σήμερα,όμως,«λόγω των αλλαγών στις χρήσεις της αγροτικής γης, η εξάπλωσή του στην Ελλάδα είναι αρκετά περιορισμένη σε σχέση με το παρελθόν» σημείωσε η κα Πανώριου προσθέτοντας ότι το είδος του εντοπίζεται στην περιοχή μας σε λίγα χωριά νότια της Κομοτηνής. Η επιλογή φυτειών, που δίνουν ανάπτυξη, όπως ηλίανθων, καλαμποκιών και βαμβακιών, δυσκολεύει πολύ τις προσπάθειες του να βρει τροφή. Η χρήση φυτοφαρμάκων του στερεί επίσης την τροφή του, τις αγαπημένες του ακρίδες. Και οι ανακαινίσεις των σπιτιών χώρους για να φωλιάσει.

Ε. Πανώριου: Το Κιρκινέζι, ένας  φτερωτός φίλος που απειλείται με εξαφάνισηΤο Κιρκινέζι φέρνει την άνοιξη στη Ροδόπη, ξεκινά το ταξίδι του από τις χώρες της Αφρικής τον Φεβρουάριο και φτάνει στην περιοχή μας τον Μάρτιο, παραμένει στον τόπο μέχρι τον Αύγουστο. Αρχές Σεπτεμβρίου ξεκινά το ταξίδι του για την επιστροφή του στην Αφρική.

Οι δύο Διευθύνσεις Εκπαίδευσης της περιοχής δίνουν τη δυνατότητα μέσα από ένα διαδικτυακό σεμινάριο να το γνωρίσουν οι εκπαιδευτικοί και εν συνεχεία οι μαθητές τους. Στο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο θα παρουσιαστεί το Πρόγραμμα της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας. Και ποιος ξέρει, ίσως, δάσκαλοι και μαθητές να γίνουν και οι καλύτεροι προστάτες του. Άλλωστε, όπως σωστά ανέφερε η κα Πανώριου, η προστασία του είναι υπόθεση όλων.

Info
Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί να παρακολουθήσουν το σεμινάριο μπορούν να υποβάλουν δήλωση συμμετοχής μέχρι και την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου στην παρακάτω φόρμα: http://bit.ly/36m8URv. Ο σύνδεσμος για το διαδικτυακό σεμινάριο θα σταλεί στα e-mail των ενδιαφερόμενων.

Φώτο: Κιρκινέζι, πηγή διαδίκτυο ρεπορτάζ-κείμενο: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος