Ε. Μπατζακίδου: Χρήσιμη η εφαρμογή MyData – Έπρεπε να εφαρμοστεί πιλοτικά, δημιούργησε προβλήματα στους λογιστές

«Είμαστε στο κόκκινο για μια ακόμη φορά» δηλώνει η πρόεδρος της Ένωσης Εφοριακών Φοροτεχνικών Επαγγελματιών Ξάνθης, η κα Ειρήνη Μπατζακίδου. «Είναι πολύ ωραία η μεταρρύθμιση” λέει αναφερόμενη στα my Data και σημειώνει “Ενδεχομένως τα επόμενα χρόνια θα δημιουργήσει τέτοια κατάσταση που θα είναι πιο εύκολη η διασταύρωση, ο έλεγχος κ.α. αλλά προς στιγμή αυτή η μεταρρύθμιση έπρεπε να είναι πιλοτική”

Όπως εξηγεί, μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» (17-6-2022) η κα πρόεδρος “όταν πάνω από τα «κεφάλια» των επιχειρήσεων και των λογιστών κρέμονται πρόστιμα, τότε εκεί υπάρχει μεγάλο ζήτημα και δημιουργείται μεγάλο πρόβλημα».

Ε. Μπατζακίδου: Χρήσιμη η εφαρμογή MyData – Έπρεπε να εφαρμοστεί πιλοτικά, δημιούργησε προβλήματα στους λογιστέςΌπως τόνισε δημιουργούνται προβλήματα στη δουλειά τους με την προσθήκη των νέων εφαρμογών και τις προθεσμίες που πάντα τρέχουν. «Δεν μπορούμε πια να προγραμματίσουμε τη δουλειά μας για να είμαστε συνεπείς στις ημερομηνίες. Αυτό προκύπτει από τις διάφορες πλατφόρμες που προκύπτουν από κάθε Υπουργείο, λογισμικά που επιβάλλουν να γίνονται πράγματα σε συγκεκριμένες ημερομηνίες, οπότε αναγκαστικά μένει πίσω κάποια άλλη δουλειά για να προχωρήσει κάτι άλλο που πρέπει να γίνει μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα» είπε η κα Μπατζακίδου.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ειδικά φέτος «η πρώτη εφαρμογή MyData δημιούργησε χίλια μύρια προβλήματα με αντιστοιχήσεις, διασταυρώσεις, παραστατικά που δεν ανεβαίνουν γιατί δεν έχει υλοποιηθεί το 100% των My Data». Όπως είπε πρόκειται για «εκκρεμότητες» τελικά, που καθυστερούν την υλοποίηση της δουλειάς από τους ίδιους τους επαγγελματίες στο χώρο αυτό. «Γι αυτό λέμε ότι θα έπρεπε να ήταν πιλοτική η πρώτη εφαρμογή των εσόδων στο my Data και να μην πιεζόμαστε κατά αυτόν τον τρόπο» είπε χαρακτηριστικά.
Όπως τόνισε, οι ίδιοι οι συνάδελφοί της της μεταφέρουν καθημερινά ότι όλες αυτές τις αλλαγές (ψηφιακές διευκολύνσεις, υποχρεώσεις σε εφαρμογές) δεν μπορούν να τις ακολουθήσουν. «Περνάμε πάρα πολύ δύσκολα» σημείωσε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως πάντοτε, επειδή ακριβώς πρόκειται για ανθρώπους που φέρουν εις πέρας όλες αυτές τις υποθέσεις, προκύπτουν και προβλήματα υγείας. «Αν κάποιος ασθενήσει, έχει πρόβλημα. Δεν μπορεί να αντεπεξέλθει,ωστόσο, κρέμονται τα πρόστιμα πάνω από το κεφάλι, αν δεν προλάβει τις ημερομηνίες».
Μάλιστα ερμηνεύοντας τα αίτια της πρόκλησης των προβλημάτων σημειώνει ότι προκύπτουν επειδή ακριβώς δεν έχει ολοκληρωθεί το 100% των my Data και υπενθυμίζει ότι πρότασή τους ήταν η εφαρμογή του να είναι για τη φετινή χρονιά τελείως πιλοτική, καθώς, όπως είπε, « ακόμη προσθέτουν πράγματα, δεν είναι 100% ολοκληρωμένο».
Παράλληλα, επανέλαβε το αίτημα της καλοκαιρινής αδείας με παύση των υποχρεώσεων «Ζητάμε μέσα στο καλοκαίρι ένα διάστημα που να μπορούμε να ξεκουραστούμε και να μπορούν να πάρουν οι υπάλληλοι τις άδειες τους. Δυστυχώς δεν το έχουμε κι αυτά είναι τα αυτονόητα, δεν ζητάμε κάτι παράλογο. Το γεγονός ότι το κράτος θέλει έσοδα το καταλαβαίνουμε, αλλά δείτε το διάστημα της υποβολής των δηλώσεων, είναι πάρα πολύ μικρό έτσι όπως προχωράει» είπε υπενθυμίζοντας ότι: «Παλιότερα, πηγαίνοντας τις δηλώσεις στις ΔΟΥ, πριν υποβληθούν ηλεκτρονικά, μέχρι 31-12 τις εκκαθάριζαν οι αρμόδιοι υπάλληλοι και την επόμενη χρονιά. Ενώ τώρα, σε τέσσερις μήνες, θα πρέπει να ολοκληρωθεί όλη η διαδικασία».
Μάλιστα επανέλαβε και λόγω των αλλαγών που συντελούνται την ανάγκη επιμόρφωσης και κατάρτισης των εργαζομένων στο χώρο, καθώς τώρα, όπως είπε οι όποιες προσπάθειες γίνονται εξ ιδίων. «Όχι παράταση με το σταγονόμετρο, αλλά κανόνας που θα ισχύει μέχρι τις 31 Σεπτεμβρίου η υποβολή της δήλωσης μέσω των λογιστικών γραφείων» είπε σημειώνοντας «Ελπίζω κάποια στιγμή να καταλάβουν όλοι ότι και εμείς είμαστε άνθρωποι και χρειαζόμαστε κάποια στιγμή να σταματήσουμε για ξεκούραση».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος