Δήμος Κομοτηνής: Τη σύσταση αυτοτελούς δημοτικής ενότητας Μεσσούνης ζητούν οι κάτοικοι του οικισμού

Αν και καθ’ ύλην αρμόδιο είναι το Υπουργείο Εσωτερικών, εντούτοις οι κάτοικοι ζήτησαν από το δημοτικό συμβούλιο Κομοτηνής να γνωμοδοτήσει υπέρ του αιτήματός τους.

Το αίτημα μετέφερε στο δημοτικό συμβούλιο κατά τη σημερινή συνεδρίασή του, η Πρόεδρος του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Μεσσούνης, Δήμητρα Παρασκευούδη, σημειώνοντας:

«Η Μεσσούνη είναι ένας προσφυγικός οικισμός που ιδρύθηκε μετά τη Συνθήκη του Νεϊγύ το 1919 και εδραιώθηκε με την εθελούσια Ελληνοβουλγαρική ανταλλαγή πληθυσμών το 1924, με την εγκατάσταση 56 προσφυγικών οικογενειών από το Σiναπλή της Ανατολικής Ρωμυλίας. Ήταν αυτόνομη κοινότητα (ή είχε καθεστώς κοινοτικής διοίκησης), μέχρι το 1997, οπότε και εφαρμόστηκε το Πρόγραμμα «Καποδίστριας» (Ν. 2.539/1997) και η Μεσσούνη καταργήθηκε ως αυτόνομη κοινότητα και εντάχθηκε στον Δήμο Αιγείρου μαζί με άλλους κοντινούς οικισμούς. Αυτό σήμαινε την απώλεια διοικητικής αυτονομίας και την υπαγωγή σε κεντρικότερο δήμο με έδρα την Αίγειρο. Το 2010 με το Πρόγραμμα «Καλλικράτης» (Ν. 3.852/2010) ο Δήμος Αιγείρου καταργήθηκε και η Μεσσούνη εντάχθηκε πλέον στον Δήμο Κομοτηνής ως μέρος της Δημοτικής Ενότητας Αιγείρου, όπου παραμένει μέχρι σήμερα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην έχουμε τη δυνατότητα να εκπροσωπούμαστε άμεσα. Υπαγόμαστε διοικητικά πλέον στην Τοπική Κοινότητα Αιγείρου χωρίς δικό μας τοπικό εκπρόσωπο, και τα προβλήματα της Μεσσούνης – καθημερινά, λειτουργικά, αναπτυξιακά  – δεν φτάνουν πάντα εκεί που πρέπει, ούτε να προβάλλονται με τον τρόπο που τους αξίζει. Με την παρουσία νόμιμου εκπροσώπου ο οικισμός θα έχει τη δυνατότητα να προβάλλει και να διαφυλάξει την ιστορική του κληρονομιά, ενώ ταυτόχρονα θα εξασφαλίζεται η συμμετοχή του στις αποφάσεις που τον αφορούν. Η ύπαρξη νόμιμου εκπροσώπου δεν αποτελεί μόνο αίτημα για καλύτερη διοικητική συμμετοχή, αλλά είναι και μια πράξη σεβασμού προς την ιστορία και τον πολιτισμό που η Μεσσούνη φέρει. Η Μεσσούνη αποτελεί έναν οικισμό με σημαντική ιστορική παρουσία στην περιοχή της Ροδόπης. Η μακρά πορεία της μέσα στον χρόνο και οι παραδόσεις που τη συνοδεύουν συνθέτουν ένα αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας. Έχοντας λοιπόν τη διάθεση και την οργάνωση που απαιτείται για να ξαναγίνουμε μια ενεργή Τοπική Κοινότητα, ζητούμε την κατανόησή σας και σας καλούμε να στηρίξετε το αίτημά μας ώστε η Μεσσούνη να συνεχίσει να αποτελεί ζωντανό κύτταρο της ιστορίας και του πολιτισμού του Δήμου μας».

Το συλλογικό όργανο σχεδόν ομοφώνως – καθώς λευκό ψήφισε η «Λαϊκή Συσπείρωση» – συντάχθηκε με το αίτημα.

Μάλιστα οι Δημήτρης Καρασταύρου, Αντώνης Γραβάνης, Μαρίνος Κωνσταντινίδης και Γιάννης Μουρτίδης, υπερθεμάτισαν, υποστηρίζοντας το αίτημα.

Παρομοίως έπραξε και η Κλεοπάτρα Στογιαννίδου, προτείνοντας επιπλέον να επισημανθούν εκ μέρους του Δήμου, οι ιστορικοί, αναπτυξιακοί και συγκοινωνιακοί λόγοι που τεκμηριώνουν το αίτημα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος