Δήμος Ιάσμου-Ηλίας Μπούκας: Θα πρέπει να παραμείνουν τα συμβούλια των Κοινοτήτων στις έδρες των Δήμων

Σε δύο από τις βασικές αλλαγές που εμπεριέχει το νέο νομοσχέδιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως αυτό παρουσιάστηκε στο Υπουργικό συμβούλιο και αφορούν τις Κοινότητες αναφέρεται με ανακοίνωσή του ο δήμος Ιάσμου. Όπως εξηγεί: “Καταργούνται εντελώς τα Συμβούλια Κοινότητας στις έδρες των Δήμων, στη δική μας περίπτωση το Συμβούλιο της Κοινότητας Ιάσμου. Καταργείται η ξεχωριστή κάλπη για τις Κοινότητες με πληθυσμό μεγαλύτερο των 500 κατοίκων, στην δική μας περίπτωση σε όλες εκτός του Ληνού και της Κερασιάς (σύμφωνα με την τελευταία απογραφή) και οι υποψηφιότητες ενσωματώνονται στα ψηφοδέλτια των υποψηφίων Δημάρχων, που σημαίνει ότι η παράταξη του Δημάρχου που κερδίζει τις εκλογές αυτομάτως εκλέγει και τα 3/5 του συμβουλίου της Κοινότητας, ασχέτως εάν σε κάποιο άλλο ψηφοδέλτιο κοινοτικοί σύμβουλοι έχουν λάβει περισσότερους ψήφους”.

Ο Πρόεδρος του συμβουλίου της Κοινότητας Ιάσμου κος Ηλίας Μπούκας έδωσε στη δημοσιότητα την άποψή του σχετικά με τις αλλαγές:

Δήμος Ιάσμου-Ηλίας Μπούκας: Θα πρέπει να παραμείνουν τα συμβούλια των Κοινοτήτων στις έδρες των Δήμων
Ο κος Ηλίας Μπούλας, πρόεδρος του Συμβουλίου της Τ.Κ. Ιάσμου

“H ξεχωριστή κάλπη για την ανάδειξη των αιρετών των τοπικών Κοινοτήτων ενεργοποίησε μια νέα γενιά αυτοδιοικητικών, πολίτες που δεν είχαν ασχοληθεί ποτέ με τα κοινά που μόνο στόχο είχαν την εκπροσώπηση των συμφερόντων του τόπου τους, πέρα από κομματικές,παραταξιακές ή δημαρχοκεντρικές εξαρτήσεις” αναφέρει και σημειώνει: “Δυστυχώς η αφαίρεση αποφασιστικών αρμοδιοτήτων από τους Προέδρους και τα Συμβούλια των Κοινοτήτων την τελευταία στιγμή, κατέστησε τα Συμβούλια απλά γνωμοδοτικά όργανα, χωρίς ψήφο στην Οικονομική Επιτροπή και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, χωρίς προϋπολογισμό, ενώ οι αποφάσεις τους, ακόμα και οι προτάσεις τους δεν βρίσκουν ανταπόκριση στα όργανα των περισσοτέρων Δήμων της χώρας”.

Όπως τονίζει ο κος Μπούκας “Δεδομένου ότι οι Πρόεδροι και οι Κοινοτικοί σύμβουλοι είναι ενεργά κύτταρα των τοπικών κοινωνιών και οι άνθρωποι της γειτονιάς, θεωρώ ότι θα πρέπει να παραμείνουν τα συμβούλια των Κοινοτήτων στις έδρες των Δήμων, να αναβαθμιστούν και να χαρακτηριστούν αποφασιστικές οι αρμοδιότητες όλων των συμβουλίων και των Προέδρων, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να έχουν δικό τους προϋπολογισμό και να συμμετέχουν ενεργά στις αποφάσεις για την εκτέλεση έργων στις Κοινότητές τους”. Και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Κοινότητας Ιάσμου καταλήγει με τη σημείωση: “Η ανεξάρτητη εκλογή είναι επιτακτική καθώς οι σύμβουλοι Κοινότητας πρέπει να είναι οι εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας στο Δήμο και όχι οι εκπρόσωποι του Δήμου στην τοπική κοινωνία. Είτε με ξεχωριστή κάλπη, είτε με ενιαία λίστα υποψηφίων Κοινοτικών συμβούλων σε όλα τα ψηφοδέλτια. Οι Πρόεδροι και τα συμβούλια των Κοινοτήτων χρειάζονται αναβάθμιση του ρόλου τους και όχι απαξίωση”.

Info
Το νομοσχέδιο βρίσκεται σε διαβούλευση ενώ γίνεται αγώνας δρόμου από Προέδρους Κοινοτήτων που μετέχουν στο συντονιστικό όργανο του δικτύου Κοινοτήτων Ελλάδος ώστε να προωθηθούν οι θέσεις του στο Υπουργείο Εσωτερικών.Για τον λόγο αυτό έχει εκδοθεί κοινό ψήφισμα το οποίο έχει εγκριθεί ήδη εκτός από Κοινότητες και από πολλά Δημοτικά συμβούλια Δήμων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος