Δ. Ψεμματάς: Τα μισά από τα κοπάδια αιγοπροβάτων που πωλήθηκαν στην Ξάνθη οδηγήθηκαν στο σφαγείο

«Τα μισά και παραπάνω από τα κοπάδια αιγοπροβάτων που πωλήθηκαν στην Ξάνθη οδηγήθηκαν στο σφαγείο και όχι στα χέρια άλλων κτηνοτρόφων», υποστήριξε μιλώντας στο ertnews.gr ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ξάνθης, Δημήτρης Ψεμματάς, εκπροσωπώντας 286 συναδέλφους του.

Όπως είπε, “η δυσκολία ένταξης σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα, οι ψαλιδισμένες επιδοτήσεις σε σχέση με συναδέλφους τους σε άλλες περιοχές της χώρας, το αυξημένο κόστος φροντίδας και το περιορισμένο κέρδος οδηγεί πολλούς κτηνοτρόφους να εγκαταλείπουν το χώρο”.

“Αποθαρρημένοι”, ανέφερε, από την ανακοίνωση του Υπουργείου ότι “η σύγκληση για τις επιδοτήσεις στο καθεστώς για τα βοσκοτόπια θα συνεχιστεί έως το 2027”.  Σημείωσε ότι «ένας συνάδελφός του στη Θεσσαλία για εκατό (100) πρόβατα εισπράττει επιχορήγηση 3.600 ευρώ και στη Ροδόπη 1.200 ευρώ».

Ίδιο το άνοιγμα της «ψαλίδας» και στο πρόγραμμα Νέων Αγροτών, καθώς, όπως υποστήριξε, «εισπράττει 36.000 ευρώ επιδότηση ο κτηνοτρόφος στη Θεσσαλία, 12.000 ο κτηνοτρόφος στη Ροδόπη και στην Ξάνθη».
Σχολιάζοντας τις υψηλές τιμές πώλησης των κτηνοτροφικών προϊόντων στα ράφια των super market σημείωσε ότι ο κτηνοτρόφος δεν επωφελείται από τις αυξήσεις, καθώς το γάλα οι ίδιοι το πούλησαν 1,10-1,24 και το τυρί οι καταναλωτές το αγοράζουν 9 και 11 ευρώ το κιλό. «Οι αυξήσεις είναι αποτέλεσμα της ενεργειακής κρίσης και της αισχροκέρδειας και όχι δικού μας κέρδους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για το κόστος φροντίδας των κοπαδιών τους σημείωσε ότι πληρώνουν τώρα διπλάσιο ποσό για το ηλεκτρικό ρεύμα που καταναλώνουν σε σχέση με πέρσι. «Πλήρωνα πεντακόσια είκοσι (520) ευρώ το δίμηνο και τώρα πληρώνω χίλια εκατό (1.100)», είπε χαρακτηριστικά. Κάνοντας ειδική αναφορά στο υψηλό κόστος των ζωοτροφών, «37 λεπτά το καλαμπόκι φέτος, σε σχέση με τα 27 λεπτά πέρσι και την περαιτέρω αύξηση της τιμής πώλησης του να θεωρείται βέβαιη στα 45 λεπτά», ζήτησε το αρμόδιο υπουργείο να ελέγξει την αισχροκέρδεια με την υποχρέωση όλα τα τιμολόγια να είναι ηλεκτρονικά από την παραγωγή κρέατος, γάλακτος μέχρι την κατανάλωση στο ράφι του super market και του κρεοπώλη.
«Οι κτηνοτρόφοι χρειάζονται ενίσχυση και προστασία για να κρατηθούν ζωντανοί στο χώρο», τόνισε ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ξάνθης στέλνοντας το μήνυμά του στο αρμόδιο υπουργείο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος