Δ. Πολιτειάδης: Η καλύτερη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων να είναι κοινός στόχος όλων

Η υλοποίηση του Leader 2014-2020 για τη Ροδόπη και την Ξάνθη βρίσκεται σε εξέλιξη, με το πρόγραμμα να ολοκληρώνεται το 2023. Για τα αιτήματα που υποβλήθηκαν στις περιοχές της Ροδόπης και της Ξάνθης, “περιοχές με τα περισσότερα αιτήματα από όλες τις Περιφέρειες της Ελλάδας”, μίλησε στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» ο πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης του Leader Ροδόπης-Ξάνθης, Δημήτρης Πολιτειάδης.

«Έχουν υποβληθεί τα αιτήματα από το Δημόσιο (ΟΤΑ κ.α.), τους Συλλόγους, αλλά και από τους ιδιώτες», είπε, εξηγώντας πως έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της αξιολόγησης των αιτημάτων από το Δημόσιο και τους Συλλόγους, και βρίσκονται ήδη στο στάδιο της υλοποίησης καθώς η πλειονότητα των συμβάσεων έχει ήδη υπογραφεί και έχει ξεκινήσει από τους ενδιαφερόμενους που υπέβαλαν τα αιτήματα των τελικών σχεδίων.

38 αιτήματα εγκρίθηκαν -αρχικά είχε διατεθεί το ποσό του 1,5 εκατομμυρίου ευρώ και μετά από ενέργειες των υπεύθυνων το ποσό αυξήθηκε στα τέσσερα εκατομμύρια- και έτσι θα ικανοποιηθούν όλα αυτά τα αιτήματα.

Οι προτάσεις αφορούν έργα ανάπλασης κάποιων περιοχών. Από τους συλλόγους κατατέθηκαν προτάσεις για έργα που θέλουν να υλοποιήσουν, όπως αγορά στολών, βελτίωση χώρων, αγορά εξοπλισμού, χρηματοδότηση προσπαθειών διάσωσης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Από τους δήμους δε λείπουν αιτήματα για τις επιχειρήσεις ύδρευσης -όπως από τη ΔΕΥΑ της Κομοτηνής όπου υπάρχει, μάλιστα, σχετική πρόταση.

Από ιδιώτες κατατέθηκαν 110 αιτήματα και εγκρίθηκαν τα 89. Αρχικά είχαν δοθεί τέσσερα εκατομμύρια ευρώ, και η προσπάθεια είναι να αυξηθούν σε 7.400.000 για να ικανοποιηθούν όλα. «Όσο πιο γρήγορα υποβάλουν τα σχέδια και ό,τι άλλο χρειάζεται, τόσο πιο γρήγορα θα πάρουν τα χρήματα και θα γίνει το έργο», τονίζει ο κ. Πολιτειάδης.

Ερωτηθείς για τις θέσεις εργασίας που προβλέπεται να δημιουργηθούν ο κ. Πολιτειάδης φέρνει ένα παράδειγμα. «Πολλές φορές αναφερόμαστε στα cafe λέγοντας ότι είναι επενδύσεις χωρίς μέλλον. Κι όμως, οι θέσεις εργασίας που προσφέρουν είναι πολλές. Όσο μπορούμε και αξιοποιούμε αυτού του είδους τα προγράμματα απορροφώντας κονδύλια, επιταχύνουμε τους ρυθμούς ανάπτυξης επιτυγχάνοντας τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και βελτίωση της καθημερινότητας.»

ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος