Δ.Π.Θ.-Μ. Μιχαλοπούλου: Θα καταθέσουμε προτάσεις στο Υπουργείο που θα οδηγήσουν σε βιώσιμα Τμήματα

Για την λειτουργία με φυσική παρουσία φοιτητών και καθηγητών ετοιμάζεται το ΔΠΘ και, όπως δήλωσε σήμερα στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» (3-9-2021) η Αντιπρύτανης Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης, Καθηγήτρια Μαρία Μιχαλοπούλου σημειώνοντας ότι η εξεταστική θα διεξαχθεί δια ζώσης. «Είμαστε εν αναμονή της εγκυκλίου το οποίο θα μας δώσει ακριβώς τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσουμε το χειμερινό εξάμηνο και ό,τι χρειάζεται να κάνουμε γι αυτό» είπε.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου για την εισαγωγή στην Ανώτατη Εκπαίδευση, την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να εγγραφούν στα Πανεπιστήμια μικρότερος αριθμός φοιτητών από ότι τις προηγούμενες χρονιές. «Στο δικό μας πανεπιστήμιο υπήρξε μια απώλεια της τάξεως του 20% η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική για μένα, υπαρκτή σε όλες τις πόλεις εκτός από την Αλεξανδρούπολη στις Σχολές μας στην Ορεστιάδα, στην Κομοτηνή και στην Ξάνθη» είπε η κα Μιχαλοπούλου.

«Όπως ήταν αναμενόμενο εκτός του ότι η κατάσταση αυτή δημιουργεί μια συνθήκη για ανασχεδιασμό , είχαμε και μια επιστολή του Υφυπουργού παιδείας, του κ. Συρίγου η οποία έφτασε χθες και μας ζητά να προχωρήσουμε σε προτάσεις το κάθε ίδρυμα για τον εξορθολογισμό και την αναδιάρθρωση του Πανεπιστημιακού Χάρτη της χώρας κι αυτές τις προτάσεις το κάθε Πανεπιστήμιο θα πρέπει να τις στείλει μέχρι το τέλος του μήνα» αποκάλυψε η αντιπρύτανης.

Εξηγώντας ότι η αναδιάρθρωση έχει διάφορα βήματα και αυτά μπορεί να είναι:Από την συγχώνευση, τις αλλαγές, τις μετεξελίξεις στα Τμήματα, τη σύνθεση δυναμικού κ.α. «Αυτή τη στιγμή θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας το μειωμένο ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο έχει να κάνει με τους φοιτητές, τον περιορισμένο αριθμό φοιτητών. Για συγκεκριμένα γνωστικά αντικείμενα δείχνουν να μην υπάρχει ενδιαφέρον, δεν συνδέεται αυτό με υψηλές βαθμολογίες».

Παράλληλα, σημείωσε ότι έχουν ήδη ξεκινήσει οι συναντήσεις με τους Κοσμήτορες, με τους Προέδρους των Τμημάτων. «Είναι μια συνθήκη η οποία επηρεάζει όλο το Πανεπιστήμιο, όχι μόνο ένα τμήμα, το οποίο αυτή τη στιγμή έχει χαμηλό αριθμό εισακτέων» είπε η κα Μιχαλοπούλου. «Αυτή την κατάσταση πρώτη φορά τη συναντάμε στην Ελλάδα, συνήθως ανοίγουμε Τμήματα, τώρα καλούμαστε να διαχειριστούμε για πρώτη φορά μια κατάσταση όπου δεν βλέπουμε φοιτητές στα Τμήματά μας. Άρα, αυτό θα πρέπει να το λάβουμε υπόψιν μας και να κάνουμε προτάσεις που να μην έχουν τον όρο κατάργηση μέσα, αλλά μετεξέλιξη, σύνθεση, να δώσουμε τέτοιες λύσεις με την πρόταση μας στο Υπουργείο» σημείωσε.
Πρόταση η οποία θα στηριχθεί στον τρόπο, στις διαδικασίες με τις οποίες αντιμετωπίζεται η Εισαγωγή στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Σε ερώτηση αν θα ήταν εφικτή και υλο-ποιήσιμη πρόταση πλήρωσης των κενών απάντησε ότι: « Δεν βλέπω οποιαδήποτε τέτοια κίνηση από την πλευρά του Υπουργείου είτε τη ζητήσουμε είτε όχι. Γιατί εμείς θα ζητήσουμε ό,τι θα ενισχύσει τα τμήματά μας».

Αναφερόμενη ειδικά στην Ορεστιάδα σημείωσε ότι: «Δεν θα μπορέσει να αντιστραφούν οι ιδιαίτερα χαμηλοί αριθμοί που υπάρχουν στα Τμήματα της Ορεστιάδας, οπότε θα πρέπει να προτείνουμε κάποιες λύσεις πέραν της διαχείρισης γι αυτή την χρονιά των εισακτέων, δεν μιλάμε για το πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μια χρονιά , αλλά τις επόμενες χρονιές, όταν θα εφαρμοστεί το 10%, θα υπάρχει πρώτη και δεύτερη δήλωση Μηχανογραφικού αυτό έχει το Σύστημα Εισαγωγής, εκεί τα πράγματα θα δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο για κάποια τμήματα σε όλη την Ελλάδα, γιατί δεν υπάρχουν μόνο στο ΔΠΘ, ίσα –ίσα σε σχέση με τα Περιφερειακά Πανεπιστήμια το ΔΠΘ είχε το μικρότερο πρόβλημα και μην ξεχνάμε ότι το ΔΠΘ βρίσκεται και προ της ίδρυσης δύο νέων τμημάτων, το Τμήμα της Ψυχολογίας στο Διδυμότειχο και το Τμήμα της Εργο-θεραπείας στην Κομοτηνή. θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους από την επόμενη χρονιά. Ήδη έχουμε μια πρόσθεση, μια ανάπτυξη του Πανεπιστημίου μας. Να λάβουμε υπόψιν μας και με δεδομένο αυτό πρέπει να δώσουμε λύση και προοπτική και στα υπόλοιπα τμήματα, στις ακαδημαϊκές μονάδες του ΔΠΘ, είναι σύνθετο, είναι απαιτητικό, είναι πρωτόγνωρο γιατί και στο «Αθηνά 1» πριν μερικά χρόνια έγινε μέσα από το Υπουργείο δεν υπήρξαν προτάσεις του Πανεπιστημίου. Εδώ ο Υπουργός μας το είχε ζητήσει στη σύνοδο του Ιουνίου.Αλλά χθες ήρθε και η επιστολή».

Δίνοντας τα χαρακτηριστικά αυτών των λύσεων έκανε λόγο για: «Λύσεις εφικτές και ρεαλιστικές για να μπορέσουμε να τις διεκδικήσουμε και να σταθούν. Οι οποίες θα οδηγήσουν σε βιώσιμα τμήματα. Δεν έχει λογική να διατηρήσουμε τμήματα τα οποία δεν θα έχουν καθόλου φοιτητές, δεν θέλουμε να κλείσουμε τα μάτια στο πρόβλημα, θέλουμε να προτείνουμε βιώσιμες λύσεις» είπε προσθέτοντας ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν ο αριθμός των εισακτέων τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο για την εισαγωγή των φοιτητών. «Αισθανόμαστε με τη δημιουργία των δύο νέων Τμημάτων, ότι θα φτάσουμε στην καλύτερη δυνατή πρόταση» κατέληξε η κα Μιχαλοπούλου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος